Όταν η Great Smog, η μεγάλη ομίχλη έριχνε τον Τσώρτσιλ το 1952 – Η βασίλισσα Ελισάβετ ήθελε να τον αποκεφαλίσει – Θύμισε την Αφρικανική σκόνη (φωτό & βίντεο)

Επιστρέφει η Αφρικανική σκόνη και μας "μεταφέρει" στην εποχή του 1952 με τη Great Smog του Λονδίνο

Το Great Smog του Λονδίνου, επίσης γνωστό ως Great Smog του 1952, ήταν μια σοβαρή περίοδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επηρέασε το Λονδίνο, Αγγλία, τον Δεκέμβριο του 1952. 

Από την άλλη πλευρά εμείς στην Αθήνα και την Ελλάδα γνωρίσαμε την Αφρικανική σκόνη στη χειρότερη έως τώρα μορφή της. δεν έχουν περάσει 20 μέρες από τότε που όλα κοκκίνησαν στη χώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι που φύσηξαν από την Αφρική μετέφεραν χιλιάδες τόνους Αφρικανικής σκόνης που σε συνδυασμό με τη ζέστη και τη δύση του ηλίου "έβαψαν" την ατμόσφαιρα κόκκινη με δεκάδες συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Διαβάστε ακόμα: Απίστευτο βίντεο: Δείτε την αφρικανική σκόνη να καλύπτει την Αθήνα - Αργίλιο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο & τιτάνιο τα συστατικά της

Για να επιστρέψουμε όμως στο Λονδίνο, οι καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που το δημιούργησαν. Τον Δεκέμβριο του 1952 ήταν μια περίοδος ασυνήθιστα κρύου και αντικυκλώνων. Συγκεντρώθηκαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, προκαλώντας μια πυκνή, δυσδιάκριτη ομίχλη που κάλυψε την πόλη για πέντε ημέρες, από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 1952

Οι συνέπειές του οδήγησαν το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τον Clean Air Act τέσσερα χρόνια αργότερα, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στην ιστορία του περιβαλλοντισμού.

Η φαινομενική “ομίχλη του Λονδίνου” υπήρχε πολύ πριν από την κρίση της δεκαετίας του 1950. Οι πυκνές, κίτρινες ομίχλες, είχαν γίνει χαρακτηριστικό του Λονδίνου από τον 19ο αιώνα

Το πρωινό της 5ης Δεκεμβρίου του 1952, ένα πέπλο ομίχλης κάλυψε το Λονδίνο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απλά μια ακόμη συνηθισμένη ημέρα όπου η ομίχλη είχε κάνει την εμφάνιση της. Η ασυνήθιστα ψυχρή νύχτα όμως έκανε χιλιάδες Λονδρέζους να ανάψουν τις σόμπες καίγοντας κάρβουνο. Κατά την διάρκεια της επόμενης ημέρας η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει, ο ουρανός σκοτείνιασε και η ομίχλη μετατράπηκε σε ένα κίτρινο σύννεφο αιθαλομίχλης.

12.000 νεκροί

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταμάτησαν να λειτουργούν, οι πολίτες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, 12.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 150.000 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η «Great Smog», έχει καταγραφεί σαν την χειρότερη περίπτωση ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα στην ιστορίας της Ευρώπης.

«Όχι» από τον Τσώρτσιλ

Κάθε ώρα που περνούσε η κατάσταση χειροτέρευε. Η ατμόσφαιρα εκτός από αποπνικτική είχε γίνει και τοξική. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν η κυριότερη αιτία. Περισσότερο υπέφεραν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και τα μικρά παιδιά.

Το υπουργικό συμβούλιο πίεζε τον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα

Ο Τσώρτσιλ όμως είχε πεισμώσει και αρνιόταν. «Θα φύγει μόνη της έλεγε» αλλά η ομίχλη έμοιαζε με τοίχο και δεν έπαιρνε κανένα μέτρο.

Η στάση του Τσώρτσιλ εκνεύρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ που μόλις εκείνο τον χρόνο είχε ανέβει στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της και ζητούσε να λάβει μέτρα η κυβέρνηση. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητά την κεφαλή του Τσώρτσιλ επί πίνακι.

Και μέσα σε όλα αυτά παρουσιάστηκε και ένας αντικυκλώνας στην περιοχή της Αγγλικής πρωτεύουσας ο οποίος έσπρωχνε το νέφος προς τα κάτω δημιουργώντας το φαινόμενο της «θερμοκρασιακής αναστροφής». Ο ζεστός καπνός από τις καμινάδες αντί να πάει ψηλά στον ουρανό και να διασκορπιστεί συγκεντρώνονταν κοντά στο έδαφος.

Τελικά ο πρωθυπουργός την 4η μέρα της Great Smog πείστηκε να λάβει μέτρα και τις τελευταίες ώρες απαγορεύτηκε η λειτουργία των τζακιών και των σομπών εντός της πόλης.

Από την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου άρχισε να φυσάει και η ομίχλη να διαλύεται. Χρειάστηκε να περάσουν 64 χρόνια και να φτάσουμε στο 2016 για να μπορέσουν οι επιστήμονες να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ