Ο βίος και η πολιτεία της Δούκισσας της Άλμπα με τα 35 δισ. περιουσία, 6 παιδιά, 40 τίτλους ευγενείας και 3ο σύζυγο 25 χρόνια νεώτερο! (φωτό)

Φυσιογνωμικά θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας βγαλμένος από ταινία του Αλμοδόβαρ ή επιστημονικής φαντασίας, τύπου «Πόλεμος των Άστρων».

Είναι όμως αποτέλεσμα των απανωτών πλαστικών επεμβάσεων και μπότοξ στην προσπάθεια να ανακτήσει κάποια από την νεανική της ομορφιά. Όπως και να έχει η Μαρία ντελ Ροσάριο Καγετάνα Βικτόρια Εουχένια Φρανθίσκα Φιτς-Τζέιμς Στιούαρτ Σίλβα, ή απλώς η Καγετάνα όπως την ήξερε όλος ο ισπανικός λαός και οι φίλοι των γαλαζοαίματων, ξεχώριζε για πολύ σημαντικότερους λόγους. Πριν «αναπαυθεί» στα χώματα της Σεβίλης στα 88 της, η δούκισσα της Αλμπα – ο πιο μικρός σε μήκος από τους 40 τίτλους ευγενείας που διαθέτει, τους περισσότερους που κατείχε κάποιος στον πλανήτη σύμφωνα με το βιβλιο Guinness – έζησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ζωή ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ταυρομάχους, φλαμέγκο. Τι και αν η πλουσιότερη Ισπανίδα πολίτης, της περισσότερη ζωή της την έζησε απλά τηρώντας την κουλτούρα και την παράδοση της ισπανικής κοινωνίας.

Του Κωστή Χριστοδούλου - Νews247.gr

Μίας ισπανικής κοινωνίας που σοκαρίστηκε όταν η Καγετάνα στα 85 της ήρθε εις γάμου κοινωνίαν με τον κατά 25 χρόνια νεότερο της «κοινό θνητό» Αλφόνσο Ντίεθ. «Απο το Δουκάτο, το μόνο πράγμα που θέλει ο Αλφόνσο, είναι τη Δούκισσα», διατυμπανιζε η Καγετάνα βλέποντας φωτογραφίες τους να γίνονται εξώφυλλα στον σκανδαλοθηρικό Τύπο, αναγνωρίζοντας ότι «στην Ισπανία, η νοοτροπία του κόσμου δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ότι μια μεγαλύτερη γυναικά μπορεί να παντρευτεί ένα μικρότερο άντρα». Και αν για την ισπανική κοινωνία ο γάμος αυτός ήταν ένα σοκ, καταλαβαίνεται το σοκ των έξι παιδιών της  στην ιδέα ότι μπορεί να έχαναν από τα χέρια τους μία περιουσία που υπολογίζεται σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ότι αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα ισπανικά media είχαν γράψει ότι είχε υπάρξει, μετά από παρέμβαση των παιδιών της, τηλεφωνική παρέμβαση του τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος για την ακύρωση αυτού του γάμου, όμως κάπου φαίνεται ότι βρέθηκε η χρυσή τομή. Πριν τον γάμο η Καγετάνα πέρασε από τον συμβολαιογράφο και υπέγραψε την διαθήκη της όπου άφηνε όλη την περιουσία της που περιλαμβάνει, μέγαρα, πύργους, έργα τέχνης και 6.000 στρέμματα γης στα παιδιά της. Για να είναι όλοι 100% σίγουροι και ο Αλφόνσο Ντίεθ υπέγραψε ότι δεν θα έχει καμία απαίτηση από την περιουσία αποκτώντας όμως τον τίτλο του Δούκα. Μια περιουσία που σε μεγάλο βαθμό είναι δώρο άδωρο καθώς δεν μπορεί να πουληθεί μίας και ανήκει στην πολιτιστική κληρονομία της Ισπανίας. Σε ότι αφορά την στάση των παιδιών της – που και αυτά έριξαν «νερό στο κρασί τους» και ανακοίνωσαν ότι θα παρευρεθούν στον γάμο της μητέρας τους αν και είναι αντίθετα – δεν δίστασε να ρίξει δημόσια την «χολή» της: «Ενώ τα παιδιά μου έχουν όλα πάρει διαζύγιο, δίνουν συμβουλές, σ' έμενα που παντρεύτηκα δυο άντρες με τους οποίους μόνο ο θάνατος με χώρισε».

Ο γάμος έγινε σε στενό κύκλο 30 ατόμων στο παρεκκλήσι μιας από τις ιστορικές κατοικίες της, το Ανάκτορο Ντουένιας της Σεβίλης και το ζευγάρι αναχώρησε στην συνέχεια για μήνα του μέλιτος στην Ρώμη όπου ήταν το πρώτο κοινό ταξίδι που είχαν κάνει ενώ τα καλοκαίρια θα τους συναντούσες για διακοπές στην Ίμπιζα . Μετά την λήξη της γαμήλιας τελετής η 85χρόνη τότε Καγετάνα δεν παρέλειψε να πετάξει τα παπούτσια της και να χορέψει ένα φλαμέγκο που είναι και ο αγαπημένος της χορός.

Μπορεί ο γάμος αυτός να κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας και αρκετά κρυφά και φανερά χαμόγελα εκείνος όμως  που έμεινε στην ιστορία είναι ο πρώτος της, το 1947 όταν σε ηλικία 21 ετών, η όμορφη τότε Καγετάνα θα παντρεύονταν τον επίσης αριστοκράτη Λουίς Μαρτίνεθ ντε Ιρούχο. Ένας γάμος που ακόμη και σήμερα μνημονεύεται καθώς το στέμμα και τα τιμαλφή που φορούσε ξεπερνούν σε σημερινές αξίες το 1,2 εκατ. ευρώ και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα «γαλαζοαίματων» το νυφικό της ήταν πηγή έμπνευσης για αυτό της δούκισσας του Κέμπριτζ στους βασιλικούς γάμους της Μεγάλης Βρετανίας το 2011.

Από τον γάμο με τον Μαρτίνεθ απέκτησε έξι παιδιά τα οποία μεγάλωσαν στους πύργους και στα παλάτια που διαθέτει η οικογένεια διάσπαρτα στην ισπανική επικράτεια. Πύργους και παλάτια που είναι διακοσμημένα με πίνακες των Ρέμπραντ, Γκόγια, Βαν Ντάικ και Ρούμπενς. Η ίδια φέρεται να υπήρξε ανεκπλήρωτο όνειρο του Πικάσο να γίνει η μούσα του. Η ίδια είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στην ισπανική έκδοση της The Local ότι ποτέ δεν συνάντησε τον Πικάσσο. "Το μήνυμα ήρθε μέσω ενώ κοινού φίλου μας, του ταυρομάχου Ντομίνγκο".

Η δούκισσα ανέφερε ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για την απόφαση της να αρνηθεί την πρόταση του Πικάσο καθώς θεωρεί ότι το να κάνει κάποιος το μοντέλο είναι βαρετό και «φριχτό».

Στην πολυτάραχη ζωή της η ίδια θυμάται ως μία από τις πιο δύσκολες στιγμές τον ισπανικό εμφύλιο ο οποίος όταν ξεκίνησε η Καγιετάνα ήταν μόλις 10 ετών. Ο πατέρας της που ήταν φανατικός βασιλικός συντάχθηκε στο πλευρό του Φράνκο στην αρχή όμως γρήγορα κατάλαβε τις προθέσεις του δικτάτορα. Η 18η δούκισσα της Αλμπα ανέφερε σε συνέντευξη της τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να αναστηλώσουν το σχεδόν ολικώς κατεστραμμένο παλάτι τους στην Μαδρίτη. Ένα παλάτι που έγινε τόπος φιλοξενίας αρκετών διασημοτήτων, κοσμικών και «γαλαζοαίματων» τις επόμενες δεκαετίες.

Γύρω από την περιουσία της και τους τίτλους της (5 τίτλους δούκισσας, 1 κόμισσας-δούκισσας, 18 μαρκησίας , 18 κόμισσας και 1 υποκόμισσας) έχουν δημιουργηθεί διάφοροι αστικοί μύθοι όπως ότι μπορεί να διασχίσει όλη την Ισπανία χωρίς να βγει από εδάφη που της ανήκουν, ότι μπορεί να εισέλθει στον καθεδρικό της Σεβίλης έφιππη και ότι δεν πρέπει να υποκλιθεί στον πάπα ή στην βασίλισσα της Αγγλίας. Το τελευταίο αν και έγινε το 1988, ο μύθος αυτός συνεχίζει να την ακολουθεί.Με τα χρόνια η δούκισσα της Αλμπα απέκτησε και έναν ακόμη τίτλο. Αυτόν της Ισπανίδας με τις περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο της οι οποίες όμως αντί να κρύβουν την ηλικία της είχαν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ίδια δεν πτοήθηκε, συνέχισε να έχει την ίδια (και πιο έντονη) κοινωνική ζωή, πήγαινε στις αγαπημένες της ταυρομαχίες, σε κοσμικές εκδηλώσεις ακόμη και στην πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας τους Τομ Κρουζ όταν ο Αμερικάνος ηθοποιός είχε βρεθεί στην Μαδρίτη. Φορούσε εντυπωσιακές τουαλέτες και ήταν παντού στο πλευρό του τελευταίου της συζύγου που “παραπονιόταν” ότι με όλη αυτή την ενέργεια που είχε η Καγιετάνα φάνταζε αυτός να είναι ο γηραιότερος. Γιατί όλα αυτά; γιατί ήθελε να είναι πάντα η πρωταγωνίστρια. Σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σε κουτσομπολίστικο περιοδικό είχε πει «αν σε ξεχάσουν είσαι ένα τίποτα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ