Πέθανε η «βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας» Φ. Ντ. Τζέιμς σε ηλικία 94 ετών

Πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 94 ετών, η βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλις Τζέιμς (υπέγραφε τα βιβλία της ως Φ. Ντ. Τζέιμς).

Την είδηση του θανάτου της «βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας», όπως την αποκάλεσε ο βρετανικός Guardian, ανακοίνωσε ο εκδότης των βιβλίων της.

Ο ατζέντης της είπε ότι πέθανε «ήσυχα στο σπίτι της στην Οξφόρδη» το πρωί της Πέμπτης.

Η Τζέιμς γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1920. Από το 1949 ως το 1968 εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και από το 1968 ως το 1979 στο εγκληματολογικό τμήμα της Βρετανικής Αστυνομίας.

Είχε γράψει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και θεωρείτο μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων.

Tο 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρίστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της είναι «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» (το βιβλίο έγινε και ταινία από τον Αλφόνσο Κουαρόν), καθώς και το «Ο Θάνατος Ερχεται στο Πέμπερλι», μία αστυνομική συνέχεια της ιστορίας της Τζέιν Οστεν.

Ανάμεσα σε άλλα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της: «Περίπτωση δικαιοσύνης», «Τεχνάσματα και επιθυμίες», «Θάνατος στην Iερατική Σχολή», «H αίθουσα φόνων», «O φάρος», «Aθώο αίμα» και «Θάνατος σε ιδιωτική κλινική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ