3 φανταστικές συνταγές για χριστουγεννιάτικο μενού που θα ξετρελάνουν και τους πιο απαιτητικούς!

Γευστικές, γρήγορες, εύκολες συνταγές!

 

Πιτάκια με κοτόπουλο και μανιτάρια
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 30΄)

Υλικά για 4 άτομα: 40 γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 μικρά στήθη κοτόπουλου, 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας, 120 ml λευκό κρασί ξηρό, 1 κρόκος αυγού
 

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια για περίπου 15΄.
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 
3. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 3΄-4΄.
4. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το προσθέτετε στο τηγάνι. Το αφήνετε να σοταριστεί για 5΄. Στη συνέχεια τα περιχύνετε με το κρασί και περιμένετε 3΄ να εξατμιστεί.
5. Σουρώνετε τα μανιτάρια και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2΄.
6. Μοιράζετε το μείγμα σε 4 πυρίμαχα μπολάκια και καλύπτετε το καθένα με ένα στρογγυλό κομμάτι ζύμη σφολιάτας. Χτυπάτε τον κρόκο του αυγού και αλείφετε με το μείγμα τη ζύμη από πάνω. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20΄.

Κοτόπουλο γεμιστό συνοδευμένο με πουρέ από σέλερι
(προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα 3 ώρες και 20΄)

Υλικά για 8-10 άτομα: 2 μεγάλα κοτόπουλα. Για τη γέμιση: 200 γραμμ. κάστανα βρασμένα, 500 γραμμ. χοιρινό κρέας ψιλοκομμένο, 150 γραμμ. συκώτι κοτόπουλου, 150 γραμμ. φουά γκρα, 100 γραμμ. μπέικον, 50 γραμμ. ψίχα ψωμιού, 50 γραμμ. γάλα, 20 γραμμ. βούτυρο, 20 γραμμ. μαύρη τρούφα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Για τον πουρέ από σέλερι: 2 μεγάλα σέλερι, 200 γραμμ. βούτυρο, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 τρούφα ψιλοκομμένη, 200 γραμμ. κάστανα βρασμένα, άνθος αλατιού
 

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε τη γέμιση: μουλιάζετε την ψίχα του ψωμιού στο γάλα. Ψιλοκόβετε το συκώτι κοτόπουλου και το μπέικον χωρίς το σκληρό μέρος. 
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και το λάδι για 4΄ ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. 
3. Σε ένα μπολ ρίχνετε την τρούφα, το κρέας, το φουά γκρα, το μουσκεμένο ψωμί, αλάτι, πιπέρι. Με μια σπάτουλα αναδεύετε απαλά για να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Γεμίζετε τα κοτόπουλα και τα κλείνετε σφιχτά. Τα βάζετε σε ένα ταψί, τα αλείφετε με το μείγμα βούτυρο-ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με νιφάδες από βούτυρο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου και ψήνετε για 3 ώρες περιχύνοντας ανά τέταρτο με τους χυμούς του μαγειρέματος.
4. Φτιάχνετε τον πουρέ: καθαρίζετε τα σέλερι, τα κόβετε στα οχτώ και τα βράζετε για 15΄-20΄. Τα χτυπάτε μαζί με το βούτυρο, κρατώντας λίγο για τα κάστανα, την κρέμα γάλακτος και την τρούφα. 
5. Περνάτε τα βρασμένα κάστανα από το τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και τα προσθέτετε στον πουρέ σε κομμάτια.
6. Μόλις τα κοτόπουλα είναι έτοιμα, τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 15΄ με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Τα σερβίρετε κομμένα σε κομμάτια μαζί με τη γέμιση και λίγο πουρέ.

Σφηνάκια με σοκολάτα και μαρμελάδα πορτοκάλι
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 15΄, αναμονή 4 ώρες)
 

Υλικά για 6-8 άτομα: 200 γραμμ. κουβερτούρα με 70% κακάο, χυμός από ½ πορτοκάλι, 5 αυγά, μαρμελάδα πορτοκάλι, ξύσμα από πορτοκάλι
 

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα μαζί με το χυμό πορτοκάλι. 
2. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
3. Μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, ενσωματώνετε έναν έναν τους κρόκους των αυγών. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τους προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα.
4. Σε κάθε σφηνάκι ρίχνετε 1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι. Καλύπτετε με το μείγμα σοκολάτας και τα διατηρείτε στο ψυγείo για τουλάχιστον 4 ώρες.
5. Πριν σερβίρετε, διακοσμείτε κάθε σφηνάκι με ξύσμα πορτοκαλιού.

Πηγή: elle.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ