Ανδρέας Κατσιγιάννης: ''Ο Νταλάρας είπε όχι σε πράγματα που η κοινωνία ήθελε να πει ναι'' - Συνέντευξη του καταξιωμένου συνθέτη στον Γ. Βίτσα!

Ο διάσημος συνθέτης και ιδρυτής του συγκροτήματος Εστουδιαντίνα μιλά στον Γιάννη Βίτσα για την νέα δουλειά του Ismir που κυκλοφορεί από την Sony music Τουρκίας, την συνύπαρξη στο ξεχωριστό cd σημαντικών Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών, αλλά και το Γιώργο Νταλάρα.

Έχοντας ως κυρίαρχο γνώμονα την αλήθεια και την ουσία στην τέχνη καταλήγει πώς στη μουσική δεν υπάρχουν όρια αλλά μόνο ψυχή.

-Ξεκινώ με τη δισκογραφική σας δουλειά “ Ismir” η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες από την Sony music Τουρκίας και περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια αλλά και τραγούδια εμπνευσμένα απο το βιβλίο της Μιμής Ντενίση “Σμύρνη μου αγαπημένη”. Καταρχάς πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Sony Music Τουρκίας;


Η συνεργασία μου με την Sony Τουρκίας, στην ουσία εγκαινιάζεται μ αυτή τη δουλειά, το IZMIR - ΣΜΥΡΝΗ, και προκύπτει μέσα από μια διαδικασία ενασχόλησης μου αυτή την περίοδο με την θεατρική παράσταση που ανεβάζει η Μιμή Ντενίση στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τον τίτλο «Σμύρνη μου αγαπημένη». Στην ουσία είναι η ιστορική καταγραφή του τραγικού γεγονότος της καταστροφής της Σμύρνης, στην παράσταση βέβαια, παρουσιάζεται η ιστορία της Σμύρνης, πριν και κατά την διάρκεια αφήνοντας στον θεατή να βρει και να δει τον δρόμο που οδήγησε όλη την κοινωνία, αυτή η πολιτική και κοινωνική αναταραχή-καταστροφή. Με την Sony η πρώτη επαφή έγινε εντελώς συμπτωματικά με την εκπρόσωπο της την Ευανθία Μάγνη, η οποία είναι και στιχουργός και υπογράφει και κάποια τραγούδια που έχουν περιληφθεί στη δουλειά αυτή. Συναντηθήκαμε για μια δουλειά που θα γίνει μελλοντικά, άλλα εκείνη την περίοδο ηχογραφούσα στο στούντιο την μουσική για την παράσταση. Η Ευανθία ακούγοντας την μουσική, το συζήτησε με την SONY και μου πρότειναν να εκδώσουν την δουλειά μου. Μάλιστα είχαν σκεφτεί να μου προτείνουν κάτι που ήταν ήδη στο μυαλό μου, δηλαδή να συμπεριλάβω στην δουλειά μου και Τούρκους τραγουδιστές. Έτσι λοιπόν συμμετέχουν οι Ayda Mosharraf και ο Mehmet Erdem , δυο σπουδαίοι τραγουδιστές οι οποίοι θα έλεγα ότι ρεπερτοριακά είναι από έναν άλλο χώρο, αλλά η συμμετοχή τους αποτελεί έναν πολιτικό και πολιτιστικό συμβολισμό . Και οι δυό τους έχουν καταγωγή απ’ τη Σμύρνη και βάζουν στην δική μου Σμύρνη την νότα τους, για την Σμύρνη που κι αυτοί αγαπάνε.

Τι cd περιλαμβάνει όμως και πολλά ορχηστρικά τραγούδια. Αισθάνεται ότι είναι εν μέρει η δουλειά μία επισφράγιση της ενασχόλησής σας με τη μουσική ιστορία της Σμύρνης μέσα από την Εστουδιαντίνα;


Ο δίσκος είναι μια σειρά με τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια, μια μουσική ενότητα, και μουσικά περιγράφω ως φορέας μιας παράδοσης, αυτό που περίπου αισθάνεται κι ο ακροατής. Μία ιστορία που είναι πρόσφατη στη μνήμη των Ελλήνων, είναι νωπή ακόμα με τα τραύματα της, αλλά και με τα καλά της. Τον πολιτισμό που μας άφησε, τον πολιτισμό των Ιώνων και των Σμυρνιών. Αυτή μου η δουλειά θα έλεγα ότι είναι όντως ένα απόσταγμα από την ενασχόληση μου εδώ και δυο δεκαετίες με το θέμα της Σμύρνης, κυρίως μέσα από την Εστουδιαντίνα, της οποίας και η πρώτη της παρουσία ήταν ο δίσκος SMYRNE. Στο SMYRNE καταπιαστήκαμε με τραγούδια συνθετών που έζησαν κυρίως στη Σμύρνη και ηχογράφησαν μαζί με τις ορχήστρες που είχαν ιδρύσει οι ίδιοι, τις Εστουδιαντίνες. Ο δίσκος έγινε το 2003, ήταν μια παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα και είχε τρομερή εμπορική απήχηση. Έτσι ερχόμαστε μετά από 11 χρόνια να κάνω κι εγώ την δικιά μου Σμύρνη μέσα από τον δικό μου συνθετικό δρόμο και την δικιά μου μάτια.

Στο “ISMIR” συμμετέχει μία σειρά σπουδαίων ερμηνευτών.

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω την τιμή να συμπράττουν μαζί με τις μουσικές μου όντως πολύ σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη που λέει ένα καταπληκτικό τραγούδι το ΦΩΣ σε στίχους της Μιμής Ντενίση που είναι και το φινάλε της παράστασης. Είναι ο Κώστας ο Μακεδόνας, που λέει ένα τραγούδι σε στίχους δικούς του και της Ευανθίας Μάγνη, ένα συγκλονιστικό τραγούδι που μιλάει στην ουσία για το τι έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην ανθρωπότητα. Είναι η πρωτοεμφανιζόμενη αλλά σπουδαία νεαρή τραγουδίστρια Σοφία Μέρμηγκα που λέει τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΟΡΟ σε στίχους της Ευανθίας Μάγνη, και βέβαια ο σχεδόν μόνιμος μου συνεργάτης τα τελευταία χρόνια ο πολύ σπουδαίος τραγουδιστής και φίλος μου ο Μπάμπης ο Τσέρτος, ο οποίος συμμετέχει και στην παράσταση. Είχα την τύχη και την τιμή να ηχογραφήσω ζωντανά όλη την μουσική, σε ένα καταπληκτικό χώρο, στα στούντιο της Antart Productions που φιλοξενείται στα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμ, έναν ιστορικό χώρο που έχουν καταγραφεί τρομερά αριστουργήματα της μουσικής, από τον Ζορμπά του Θεοδωράκη μέχρι την μουσική του Πλέσσα για τις ελληνικές ταινίες. Φυσικά έχω την τύχη και την χαρά να συμμετέχουν πολύ σπουδαίοι μουσικοί οι οποίοι είναι σολίστες και διαδίδουν με την τέχνη τους την ελληνική μουσική.


-Η Ayda Mosharraf  η οποία και ερμηνεύει δύο τραγούδια του cd ήταν η νικήτρια του The voice Τουρκίας και αν μη τι άλλο θα έλεγα πώς ανήκετε στις εξαιρέσεις των συνθετών της έντεχνης σκηνής που εμπιστεύονται ερμηνευτή που έχει ξεχωρίσει σε talent show.

Δεν θεωρώ ότι έχουνε περάσει από τέτοια τηλεοπτικά show όπως το The voice, άνθρωποι οι οποίοι δεν αξίζανε. θεωρώ πως είναι ένας δρόμος. Ίσως δεν είναι ο δρόμος που πρέπει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τις ευκαιρίες και τον τρόπο να «ακουστούν» . Δεν τίθεται θέμα ρατσισμού, όταν υπάρχει αισθητική, δεν με ενοχλεί και δεν παίζει ρόλο για μένα από πού αναδείχθηκε ο κάθε καλλιτέχνης. Η Ayda είναι μια άρτια καλλιτέχνης η οποία είναι τραγουδοποιός, γράφει στίχο και μουσική, προέρχεται από έναν άλλο χώρο, της ποπ μουσικής αλλά σας πληροφορώ ότι υπάρχουνε πάρα πολύ σπουδαίοι ποπ καλλιτέχνες στην Τουρκία όπως επίσης και πάρα πολύ σπουδαίοι μουσικοί που ασχολούνται με την τζαζ. Γενικά οι Τούρκοι είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουνε τρομερή ευαισθησία με την μουσική και μουσική τους Παιδεία είναι υψηλή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν σοβαρά πανεπιστήμια που μπορείς να σπουδάσεις μουσική τα οποία τροφοδοτούν φοιτητές σε πανεπιστήμια όπως το Berkley ή το Columbia της Αμερικής. Η Ayda λοιπόν είναι ένα ταλέντο αυτούσιο. Απλώς μέσα από από τη διαδικασία του show ,που κάθε εβδομάδα είχε 50 εκατομμύρια τηλεθεατές έγινε γνωστή, κάνει τα δικά της τραγούδια, κάνει τις επιλογές της, έχω παρακολουθήσει την δουλειά της. Γνώρισα λοιπόν την Ayda όταν ζήτησα να ακούσω κάποιες φωνές και την διάλεξα χωρίς να ξέρω ότι είναι η νικήτρια του The Voice, μετά μου το είπανε. Στην μουσική το κριτήριο θα πρέπει να είναι η ουσία και η αισθητική.
 

-Συνεργαστήκατε με το Γιώργο Νταλάρα ο οποίος και υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος και παραγωγός στην εκδοτική δραστηριότητα της Εστουδιαντίνας. Τα τελευταία χρόνια κρίθηκε αυστηρά από πολλούς ενώ δέχθηκε ακόμη και προπηλακισμό από μερίδα θεατών σε συναυλίες του. Σας λύπησε ως γεγονός;

Ζούμε σε μια περίεργη εποχή που θέλει τους λίγους να ελέγχουν τους πολλούς. Σε μια εποχή που λέμε ότι ζούμε την περίοδο της δημοκρατίας και του δημοκρατικού κόσμου. Μέσα σ αυτό το κλίμα και το πλαίσιο οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη πολλές φορές να καταλύσουν και να γκρεμίσουν τα πρότυπα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που γίνεται είναι σωστό. Η περίπτωση του Γιώργου Νταλάρα, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ένας άνθρωπος ο οποίος πολλά χρόνια πριν έκανε διάφορες τομές είτε στην επαγγελματική του διαδρομή είτε στην καλλιτεχνική του διαδρομή. Πολλές φορές είπε «ΟΧΙ» σε πράγματα που η κοινωνία τον ήθελε να είναι «ΝΑΙ», είπε όχι στον τρόπο διασκέδασης, στο ψεύτικο τραγούδι, στην περίπτωση της Κύπρου. Ο Γιώργος Νταλάρας από την αρχή μπαίνοντας στο τραγούδι είχε έντονη πολιτική παρουσία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ