Ίδρυμα Γεωργίου Α. Παπανδρέου - Αυτό είναι το νέο «στρατηγείο» του κινήματος του ΓΑΠ! (φωτό)

Ανάμεσα στις περίπου 3.500 φωτογραφίες του προσωπικού αρχείου του Γεωργίου Α. Παπανδρέου και του επιστήθιου φίλου του Μιχαήλ Μίδη και σε έναν χώρο που φιλοξενεί σπάνιο μουσειακό υλικό της ζωής και της δράσης του Γέρου της Δημοκρατίας, «γεννήθηκε» το νέο κόμμα του εγγονού, Γιώργου Παπανδρέου.

Οδός Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στον Κεραμεικό, βρίσκεται το Πνευματικό Ιδρυμα Γεωργίου Α. Παπανδρέου.

Μεσημέρι, της 2ας Ιανουαρίου 2015, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και ανάμεσά τους ο αδελφός του Νίκος, περνούν το κατώφλι. Αύριο είναι η μέρα της επίσημης ανακοίνωσης του νέου κόμματος. Στη συνάντηση αυτή, αποφασίζονται οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης, όπως και ο χώρος που αυτές θα γίνουν. Ανάμεσα στις προτάσεις και ο χώρος του Ιδρύματος Μπενάκη.

Στο κτίριο της Πειραιώς, βρέθηκε κατά την μεσημεριανή σύσκεψη των στελεχών του νέου κόμματος και ο συνεργάτης του Γιώργος Ελενόπουλος, όπως επίσης ο επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αρσένης. 

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής


Ο Πέτρος Λάμπρου, πρώην διοικητής του ΟΤΕ και της Αγροτικής
Εκεί, στον χώρο που φέρει το βάρος της ιστορίας και της πολιτικής προσωπικότητας του παππού του, όλο το τελευταίο διάστημα γίνονται οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους στενούς συνεργάτες του. Εκεί, αποφασίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το όνομα του κόμματος. Αυτό είναι το «στρατηγείο» τους.

Απελευθέρωση Αθήνας 18 Οκτωβρίου 1944: Ο Γ. Παπανδρέου υψώνει τη γαλανόλευκη
Το νεοκλασικό κτίριο στεγάζει ένα μεγάλο κομμάτι πολιτικής ιστορίας του τόπου από το 1876 ως το 1968: Από την οικογένεια Μινέικο, το Κίνημα της Μυτιλήνης, την απόπειρα δολοφονίας του Γεωργίου Παπανδρέου, την Κατοχή, την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τα Δεκεμβριανά. Με χειρόγραφα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, ακόμη και γελοιογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής.

Ο Γεώργος Παπανδρέου με την οικογένεια Μινέικο (1913)

Συστάθηκε τον Απρίλιο του 1989 ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ