Φάκελος Eirinika Pets: Μάθετε πώς να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα αντί να σας βγάζει αυτός!

Είμαι σίγουρη ότι έχεις παρατηρήσει την αλλαγή στην φάτσα του σκύλου σου μόλις εσύ προφέρεις την μαγική λέξη βόλτα ή πιάνεις το λουρί του. Είναι όμως, αλήθεια τώρα, μαγική η βόλτα σας για σένα ή είναι ένας Γολγοθάς; Επειδή όπως προείπα, ο Μάιος είναι ο μήνας των πιο απολαυστικών σκυλοβολτών, είναι κρίμα να είσαι εσύ ένας από αυτούς που βαρυγκωμούν επειδή ουσιαστικά σε πάει βόλτα ο σκύλος σου αντί να τον πηγαίνεις εσύ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μην ντρέπεσαι, ανήκεις σε ένα, δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό σκυλογονέων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Γι' αυτό τον λόγο, αποφάσισα να πάμε εικονικά, μια βόλτα οι 3 μας! Εγώ, εσύ και ο σκύλος σου. Θα σε καθοδηγήσω βήμα-βήμα σαν να είμαι πραγματικά μαζί σου σε αυτή την βόλτα.

Πάμε λοιπόν;

Έχεις μόλις πιάσει το λουρί του σκύλου σου και ήδη αυτός έχει ξεσπάσει σε έκρηξη χαράς με αλλεπάλληλα χοροπηδητά, ακατάσχετα κουνήματα ουράς, αν όχι ολόκληρου του πίσω κορμού. Τα σημάδια δεν είναι καλά. Για να αποφύγεις τον υπέρμετρο ενθουσιασμό του σκύλου σου, σε παρακαλώ μην αρχίζεις τις φωνούλες και τις ερωτήσεις του τύπου «Ποιος θα πάει βόλτα??» Είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις γιατί συμβάλλεις στην δημιουργία αδημονίας και ενθουσιασμού πριν καν πιάσεις το λουρί. Και όπως θα καταλάβεις παρακάτω, δεν σε συμφέρει αυτό.

Ένας σκύλος που έχει κάνει βασική υπακοή, γνωρίζει την ρουτίνα. Αλλά ο δικός σου σκύλος, ο οποίος δεν έχει διδαχτεί πώς να περπατάει κόσμια στην βόλτα, αποτελεί μια πρόκληση. Προσπάθησε σε αυτό το σημείο να τον ηρεμήσεις. Σταθερά δείξε του ότι αν δεν ηρεμήσει, δεν θα βγείτε. Έχε υπομονή, γιατί ειδικά τις πρώτες φορές μπορεί να πάρει πολλή ώρα. Αν δεν συμμορφώνεται, άφησε πάλι πίσω το λουρί και φύγε. Αφού ηρεμήσει και σε κοιτάζει παραξενεμένος, ξαναπιάσε το λουρί. Αν κάνει πάλι τα ίδια, δυστυχώς και εσύ συνεχίζεις με την ίδια προσποίηση. Πιάνω λουρί, αφήνω λουρί. Μόλις είναι έστω και λίγο πιο ήρεμος και όσο εσύ κρατάς του λουρί, του ζητάς να καθίσει (μην μου πεις ότι δεν του έχεις μάθει ούτε το Κάτσε?!) και του βάζεις τον οδηγό του

Τώρα μπορείς να ανοίξεις την πόρτα. Αν ορμήσει σαν να θέλει να μιμηθεί την έξοδο του Μεσολογγίου, τότε τον τραβάς πίσω και ξανακλείνεις την πόρτα. Καλά φαντάζεσαι ότι και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνεις κάποιες επαναλήψεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν αρκετά άνοιξε-κλείσε της πόρτας. Όταν πετύχεις τον συνδυασμό, σκύλος κάθεται/πόρτα ορθάνοιχτη, τότε μπορείτε να βγείτε. Ξέρω ότι αυτή μας η πρώτη βόλτα μπορεί να σε κουράσει αλλά το κάνω για το καλό σας. Όπως και για το καλό σας θα σου ζητήσω να κάνεις την ίδια ακριβώς ρουτίνα που περιέγραψα μόλις, για όλες τις πόρτες που θα συναντήσεις μέχρι να φτάσεις στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι σου. 

Επιτέλους, βγήκαμε έξω! Τώρα θα ήθελα να πιάσεις την θηλιά του οδηγού σου με το δεξί χέρι, και με το αριστερό να πιάσεις τον οδηγό αρκετά πιο χαμηλά, αφήνοντας να πέφτει μπροστά σου χαλαρά ένα μεγάλο κομμάτι του οδηγού. Με το που θα κάνεις το πρώτο βήμα, είναι σίγουρο ότι ο σκύλος σου θα τραβήξει προς πάσα κατεύθυνση, αφού τον καλούν χιλιάδες μυρωδιές και ερεθίσματα. Αυτό που θέλω να κάνεις είναι να του δείξεις ότι αρνείσαι να προχωρήσεις όσο αυτός τραβάει σαν παλαβός. Σταμάτα, πες του να κάτσει απ' τα αριστερά σου και περίμενε. Πρόσεχε να μην σηκώνεται αυτοβούλως ο σκύλος σου σε αυτό το σημείο. Αν το κάνει, πίεζέ τον μαλακά ώστε να κάτσει και πάλι.

Για να σου διευκολύνω λίγο αυτή την διαδικασία, και επειδή είναι η πρώτη μας βόλτα, δεν θα είμαι τόσο αυστηρή και θα προτείνω να τον αφήσεις πρώτα να κάνει τις ανάγκες του αν ξέρεις ότι έχουν περάσει αρκετές ώρες και μετά να τον βάλεις σε όλη αυτή την ρουτίνα. Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τον σκοπό σου.

Θα χρειαστεί να κάτσεις και να περιμένεις με τον σκύλο σου δίπλα, αρκετές φορές για να διανύσετε μια μικρή απόσταση. Ξέρω ότι είναι σπαστικό αλλά σκέψου ότι αυτή η διαδικασία, αν την τηρήσεις, θα γίνεται όλο και πιο εύκολη όσο θα καταλαβαίνει ο σκύλος σου ότι όσο τραβάει μπροστά σου, εσύ αρνείσαι να προχωρήσετε στην βόλτα σας. Αν ήδη έχετε σταματήσει και κάτσει πολλές φορές για να κάνετε μία ευθεία, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να του αλλάξεις εξ ολοκλήρου πορεία. Τον αφήνεις να προπορευθεί λίγο και απότομα στρίβεις το σώμα σου δεξιόστροφα 180 μοίρες. Ουσιαστικά θα είναι σαν να γυρνάς πίσω. Αυτή η απότομη αλλαγή, αποπροσανατολίζει παροδικά τον σκύλο σου και του στερεί το πολυπόθητο σημείο τερματισμού που ίσως να είχε βάλει στο μάτι. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να του δείχνεις ότι εφόσον τραβάει, γυρνάτε πάλι πίσω σπίτι.

Κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας πρέπει να έχεις λιχουδιές και να επιβραβεύεις τον σκύλο σου όταν αυτός περπατάει σωστά δίπλα από το αριστερό σου πόδι. Αρκετές φορές χρησιμοποίησε και την λιχουδιά ως τρόπο να τον δελεάσεις να έρθει δίπλα σου. Μάθε του ότι είναι υπέροχο να περπατάει κατά αυτόν τον τρόπο αφού μόνο εκεί θα μπορεί να φάει τις λαχταριστές του λιχουδιές.

Είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της βόλτας να είσαι χαλαρός και όχι σφιγμένος και να έχεις αυτοπεποίθηση. Να λες μέσα σου ότι έχεις τον έλεγχο και να το πιστεύεις. Μην γελάς, μόνο με τέτοιο ύφος θα σε εμπιστευτεί ο σκύλος σου και θα χαλαρώσει τόσο ώστε να σου δώσει τα ινία. Απόφυγε τους εκνευρισμούς όσο μπορείς γιατί όσο εκνευρίζεσαι τόσο στρεσάρεσαι και αυτομάτως πέφτει η αυτοπεποίθησή σου. Θα μου πεις τώρα, ε και τι πειράζει; Πειράζει γιατί ο σκύλος σου θα καταλάβει ότι έπεσε η αυτοπεποίθησή σου και ίσως να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Αισθάνονται τα πάντα, ή μάλλον διαισθάνονται τα πάντα όσο αναφορά την ψυχοσύνθεσή σου, μην το ξεχνάς! 

Αφού θα έχεις κάνει μια γενναία προσπάθεια για πρώτη φορά, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε πίσω. Κατά την επιστροφή, ακολουθείς τα ίδια βήματα με την έξοδο. Σταματάς σε κάθε πόρτα, τον βάζεις να περιμένει λίγο καθιστός και μετά συνεχίζεις προς την επόμενη πόρτα. Μόλις μπείτε σπίτι, τον βάζεις πάλι να κάτσει ήρεμα και αφού του αφαιρέσεις το λουρί του, τον αφήνεις ελεύθερο.

Ευκολάκι; Εντάξει καταλαβαίνω ότι ίσως να μην είναι για όλους. Αλλά επειδή ξέρεις πια πόσο σημαντικές είναι οι καθημερινές βόλτες στην ζωή του σκύλου σου, κάνε μια προσπάθεια να βοηθήσεις τον σκύλο σου να καταλάβει πώς θέλεις να περπατάει και κάνε και την ζωή σου πιο εύκολη και ευχάριστη στην τελική! Είπαμε, Μάιος είναι, ώρα λοιπόν να ξαμοληθείς έξω για βόλτες!

Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ' την σελίδα της στο Facebook

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ