Ελληνικό F16 κατέπεσε σε πίστα αεροδρομίου στην Ισπανία - 10 νεκροί & 21 τραυματίες - Τι λέει το ισπανικό υπουργείο Αμύνης (φωτό & βίντεο)

Ελληνικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας ξέφυγε από την πορεία του το μεσημέρι της Δευτέρας σε στρατιωτική βάση Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας και έπιασε φωτιά. 

Το περιστατικό περιγράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία περιγράφει πως το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Το F16 έπεσε σε parking αυτοκινήτων και έπιασε αμέσως φωτιά, προκαλώντας όπως μετέδωσε η τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ τον θάνατο δέκα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 21. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες των ισπανικών ΜΜΕ οι νεκροί είναι οι πιλότοι του ελληνικού αεροσκάφους.
 

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.
H βάση στην πόλη της Ισπανίας ανακοίνωσε στην σελίδα της στο facebook πως το αεροσκάφος κατέπεσε κατά τη διάρκεια της απογείωσης, αφού υπέστη απώλεια της ισχύος του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ισπανός υπουργός Άμυνας κατευθύνεται προς το σημείο που δήλωσε: "Το αεροπλάνο έπεσε στο σημείο όπου βρίσκονταν άλλα αεροπλάνα".

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας άφησε να εννοηθεί πριν από λίγο ότι ο απολογισμός των θυμάτων της συντριβής ενός F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «μέχρι στιγμής» έχουν καταμετρηθεί «δέκα νεκροί και 21 τραυματίες», όμως ο ίδιος επισήμανε ότι οι επτά εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πέντε σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μόνον ο ένας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.
Το F-16 της ελληνικής ΠΑ συνετρίβη τη στιγμή που απογειωνόταν, ενώ λάμβανε μέρος σε μια νατοϊκή άσκηση στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην Αλμπαθέτε, 262 χλμ. νότια της Μαδρίτης.

 

Για τις πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση του για το συμβάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση του πληρώματος. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος. Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, μεταβαίνει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στο σημείο του δυστυχήματος.

Τη θλίψη του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή του ελληνικού F-16 εντός της πίστας του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στο πλαίσιο άσκησης εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ