Πανελλήνια συγκίνηση: Αυτοί είναι οι Ελληνες πιλότοι 31 & 35 ετών που σκοτώθηκαν στην Ισπανία από την πτώση του F-16!

Tην καθήλωση των αεροσκαφών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να ελεγχθούν, καθώς υπάρχουν υποψίες για βλάβη στο σύστημα ελέγχου των πηδαλίων, διέταξε σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΑ, μετά το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία. 

Το ελληνικό F-16 έπεσε πάνω σε πέντε αεροσκάφη Mirage και Alpha Jet με αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 19 να τραυματιστούν. Παράλληλα, τα ονόματα των δύο πιλότων του μοιραίου F16 ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για τον 35χρονο σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη και των 31χρονο επίσης σμηναγό, Αθανάσιο Ζάγκα.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο Ιπταμένων.
Αυτοί είναι οι Ελληνες πιλότοι που σκοτώθηκαν στην Ισπανία - Καρέ - καρέ η πτώση του F-16 που σκότωσε 10 άτομα
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.
Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης

Ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας

Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

Πώς έπεσε
Το μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία, πέφτοντας πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας. Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής ΠΑ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
Οι ισπανικές εφημερίδες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα γράφημα που περιγράφει καρέ - καρέ την πτώση του αεροσκάφους το οποίο είχε γεμάτο με καύσιμα το ντεπόζιτο και έπεσε πάνω στη βάση σπέρνοντας την καταστροφή και το θάνατο

Το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ