Telegraph: Συμφέρει ο τουρισμός στην Ελλάδα μετά τη νίκη Τσίπρα - Ποιες οι εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν;

«Μόνο φθηνότερα μπορεί να είναι» τα ταξίδια στην Ελλάδα φέτος, αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, Telegraph, για τον ελληνικό τουρισμό και τις εξελίξεις μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

 

Ηδη στον απόηχο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το ευρώ έκανε βουτιά, κάτι που για τους Βρετανούς σημαίνει ότι αγοράζουν περισσότερα με τις στερλίνες τους, όπως τονίζεται.

Παράλληλα, η περίοδος αβεβαιότητας που αναμένεται μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της αξιολόγησης και του χρέους, μπορεί να ενισχύσει αυτή την τάση. Η διστακτικότητα των ξένων να «κλείσουν» τη διαμονή τους πριν προκύψει οριστική λύση, θα πιέσει τις τιμές και θα ευνοήσει όσους αναζητούν μόνοι τους στέγη, πιθανώς μάλιστα και μετά την άφιξή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο τουριστικός κλάδος δεν περιμένει σε καμία περίπτωση τα επεισόδια και την αναταραχή που επικρατούσε στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις τη διετία 2011-2012. «Δεν θα υπάρξει βία, αυτό είναι ένα φιλολαϊκό κίνημα», εκτιμά ο κ.Νοέλ Ιωσηφίδης, στέλεχος του τουριστικού κλάδου.

Ο ίδιος είναι σαφής, όπως προς τις προοπτικές για τους Βρετανούς τουρίστες: «Τα ταξίδια στην Ελλάδα ... μόνο φτηνότερα μπορεί να είναι», όπως λέει.

«Οι τουριστικοί πράκτορες έχουν τα χέρια τους δεμένα όσον αφορά συναλλαγματικές ισοτιμίες και καύσιμα, έτσι, η καθυστερημένη και ανεξάρτητη κράτηση μπορεί να είναι φθηνότερη». Οπως είπε πάντως, στα πλέον τουριστικά σημεία, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν εάν η ζήτηση παραμείνει υψηλή.

Δεν βγαίνει από το ευρώ η Ελλάδα... άμεσα

Ο τουριστικός συντάκτης της εφημερίδας Νικ Τρεντ από την πλευρά του καθησυχάζει για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ... ως το Σεπτέμβριο. Μία αποχώρηση από την Ευρωζώνη «θα ήταν μία μακρά διαδικασία που θα έπαιρνε μήνες πολιτικών διεργασιών - κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά απίθανη πριν από αυτό το καλοκαίρι», όπως εκτίμησε. Ακόμη και αν συμβεί «θα κάνει τις διακοπές ακόμη φθηνότερες, καθώς οι νέες δραχμές θα αξίζουν πολύ λιγότερο από το ευρώ ... οι ανεξάρτητοι τουρίστες θα ευνοηθούν τα μέγιστα στην αρχή, γιατί θα πληρώνουν την διαμονή τους σε δραχμές - αντίθετα με τις τιμές σε στερλίνες (σ.σ. ή άλλα νομίσματα) που πληρώνουν όσοι πηγαίνουν σε τουριστικό πράκτορα».

Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί ότι «κάποια πράγματα - εισαγωγές ειδών όπως καφές, πετρέλαιο και υψηλή τεχνολογία - δεν θα φθηνύνουν ... ενώ ο ελληνικός τουριστικός κλάδος δεν φημίζεται για τον ανταγωνισμό στην τιμολόγηση των υπηρεσιών του. Οταν εισήχθη το ευρώ, οι τιμές έκαναν δυσανάλογο άλμα. Σε μία πιθανή αποχώρηση, τίποτε δεν εγγυάται ότι οι τιμές που προσφέρουν ξενοδοχεία και εστιατόρια θα υποχωρήσουν σε αναλογία με την αξία του νέου νομίσματος».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «αναστατώσει» τον τουριστικό κλάδο με κάποιες από τις προτάσεις του, όπως ο περιροσιμός του all-inclusive και η επαναδημιουργία εθνικού αερομεταφορέα, άλλες ιδέες του αντιμετωπίζονται θετικά.

«Τεράστιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στην ακτοπλοΐα - εάν τις επιτύχουν, αυτό θα είναι καλά νέα για τους ταξιδιώτες», λέει ο Ιωσηφίδης. «Ως προς τον all inclusive τουρισμό, θα πρέπει να εξετάσουν το κόστος. Δεν έχουν περιθώριο να χάσουν αυτή την αγορά από την Τουρκία και την Αίγυπτο, αλλά προφανώς υπάρχει καλό και κακό all-inclusine. Το μοντέλο με ένα απομονωμένο ξενοδοχείο λειτουργεί, αν όμως είναι μέσα σε μία πόλη, μάλλον όχι», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, από μόνη της η πτώση του ευρώ και των ναύλων (λόγω του φθηνού πετρελαίου) υπόσχεται να συντηρήσει την ισχυρή ροή τουριστών προς την Ελλάδα, ενώ οι κρατήσεις προς την Ελλάδα φέτος δείχνουν ελαφρά πάνω από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ