Πορτογαλία και Ισπανία ''αδειάζουν'' την Ελλάδα: ''Αν προκληθεί ρήξη με την Ε.Ε θα υπάρξουν προβλήματα & μάλιστα σε κάθε μέτωπο''!

Η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συνυπογράψει το αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε καμία ομάδα με αυτό το αίτημα, τόνισε ο κ. Κοέλιου μιλώντας στη πορτογαλική Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος της Πορτογαλίας είναι βιώσιμο.

Η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξής της, ύψους 78 δισ. ευρώ, πέρυσι τον Μάιο, έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας που βύθισαν την οικονομία και οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Πλέον, η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, η ανεργία μειώνεται, αλλά το χρέος της παραμένει υψηλό, υπερβαίνοντας το 125% του ΑΕΠ.

Ο κ. Κοέλιου, ο οποίος υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών, είπε, μάλιστα, πως η χώρα του, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, «έκαναν τα μαθήματά τους» και, ως εκ τούτου, δεν θα ρίσκαραν να τρομάξουν τους επενδυτές ανοίγοντας θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική επιθυμεί, αρκεί να μην έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε. 

«Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ