Γρεβενά: Νέα από τον πιο παρθένο προορισμό σκι στην Ελλάδα!

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας ανοίγει τη σεζόν για έναν από τους παρθένους και πλούσιους σε φυσικές ομορφιές νομούς της χώρας, τα Γρεβενά όμως έχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές όψεις.

Σε πόσους τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς, έχετε την ευκαιρία βγαίνοντας στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου τη νύχτα, κουκουλωμένοι με το πάπλωμα, για μια τελευταία ματιά στα αστέρια, ν’ ακούσετε τα ουρλιαχτά των λύκων από μακριά; Από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, τα Γρεβενά φιλοξενούν ένα τεράστιο κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά όπως η θρυλική Πίνδος και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη Βάλια Κάλντα με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραπόταμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Η φυσική ομορφιά ολόκληρου του νομού Γρεβενών είναι εντυπωσιακή. Ο βαρύς χειμώνας και το πολυσχιδές του τοπίου έκαναν αναγκαίες τις ζεύξεις και έτσι τα πανέμορφα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τους ατέλειωτους ποτάμιους μαίανδρους και τα γερά πετρόκτιστα σπίτια από τους ονομαστούς μαστόρους συμπληρώνουν την μοναδική εικόνα. Πέρα από τη φύση, βασικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι και το φαγητό, που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι αγαπούν τα κρεατικά και το μαστορικό ψήσιμο. 

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας έδωσε στον τόπο μια σοβαρή δυναμική και αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο «βαρύ» τουριστικό του προϊόν τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο, η εξίσωση όμως Βασιλίτσα ίσον Γρεβενά δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο το πολλαπλό ενδιαφέρον –πολιτιστικό, οικολογικό, αρχιτεκτονικό, που παρουσιάζει ο τόπος. Σε αντίθεση με πολλούς ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, που οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν τελείως τις παραδοσιακές τους ενασχολήσεις στρεφόμενοι προς τον τουρισμό, εδώ, η βασική απασχόληση των κατοίκων στα ορεινά και κυρίως στα βλαχοχώρια, είναι κυρίως η κτηνοτροφία. Και όπως γινόταν παλιά που ο βαρύς χειμώνας τους ανάγκαζε να μετακινούνται σύσσωμοι με τις οικογένειες και τα ζώα τους προς τα πεδινά –κυρίως προς το Θεσσαλικό κάμπο, έτσι γίνεται και σήμερα, και στα βλαχοχώρια κοντά στη Βασιλίτσα, παραμένουν μόνο λίγοι άνθρωποι που διατηρούν ανοιχτούς κάποιους ξενώνες και ξενοδοχεία και κάποιες ταβέρνες για τους επισκέπτες. Στην πραγματικότητα, από όλα τα χωριά της περιοχής, κόσμο τις καθημερινές θα βρείτε μόνο στη Σαμαρίνα και στην Αλατόπετρα –ένα πολύ χαμηλού προφίλ αλλά όμορφο και δραστήριο χωριό.

Βεβαίως, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες τις διακοπές και τις γιορτές, όλα είναι ανοιχτά και η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα για τις ανάγκες του τόπου.
Highlights
Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας,
επάνω στο ομώνυμο όρος και τριγυρισμένο από ένα εκπληκτικό τοπίο με πλαγιές κατάφυτες από οξιές, μαύρη πεύκη, έλατα και ρόμπολα , διαθέτει 2 εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ.), πίστα χιονοσανίδας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές σκι, ξενώνα και δυο σαλέ. Κάθε Σάββατο υπάρχει η δυνατότητα για νυκτερινό σκι (24620 84850, www.vasilitsa.com). Η Σαμαρίνα, το πιο φημισμένο και ζωντανό βλαχοχώρι σε υψομετρο 1.450 μ. στις ανατολικές υπώρειες του Σμόλικα.

Εντυπωσιακή η πρώτη αίσθηση όπως το χωριό είναι τριγυρισμένο από δάση, με την μεγάλη πετρόστρωτη πλατεία στο κέντρο του και τα τζάκια αναμένα στις ταβέρνες, με μοντέρνο ξενοδοχείο και γλυκύτατους ξενώνες, με τις δύο παλιές ανακαινισμένες «ντριστέλες» (νεροτριβές) -αυτή που βρίσκεται στη θέση Παπακύργια λειτουργεί κανονικά. Κυκλοφορώντας στα δρομάκια επισημαίνεις τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές ατασθαλίες, όμως, αυτό που σε κάνει να μένεις έκθαμβος, είναι η τεράστια, αναλογικά με το χώρο, εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς με το μεγάλο πεύκο πο. Γραφικό, ατμοσφαιρικό –ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε εδώ σκηνές της ταινίας Μεγαλέξανδρο, και το μόνο χωριό με ένα θαυμάσιο πέτρινο γεφύρι μέσαυ έχει ριζώσει στην οροφή της! Το πιο διάσημο μαστοροχώρι του νομού, το Δοτσικό στον οικισμό και όχι στο έμπα ή στην έξοδο όπως είναι ο κανόνας. Το γεφύρι του Ζιάκα («Τουρκογέφυρο») ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της περιοχής, στο χωριό Θόδωρος Ζιάκας και στα 4 χλμ, ύστερα από μια φοβερή διαδρομή στην κόψη του γκρεμου–που ίσως είναι καλύτερα να την κάνετε άνοιξη διότι συμβαίνουν κατολισθήσεις το χωριό Σπήλαιο. 

Γραφικό, με απείραχτο το παραδοσιακό του χρώμα με τη Μονή της Σπηλιανής ( 17ος αι. ) στην είσοδο με σπάνιες τοιχογραφίες ( πρέπει να αναζητήσετε τον ιερέα για να σας ανοίξει ) και το παλιό σχολείο στη λιθόστρωτη πλατεία. Από εδώ ξεκινάει ένας τσιμεντόδρομος 2 χλμ που φθάνει στο διάσημο πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, σήμα κατατεθέν των Γρεβενών, φωτογραφημένο χιλιάδες φορές, που καμία τους δεν μπορεί να αποδώσει την αίσθηση που δίνει το απίστευτο πέτρινο τοπίο με το Βενετικο να στρίβει με δύναμη τα νερά του και τη δύναμη της κατάφυτης φύσης τριγύρω. Το πανέμορφο και απολύτως εντυπωσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά στο χωριό Τρίκωμο με άνοιγμα τόξου 15 μέτρα και συνολικό μήκος 71 μέτρα. Το Μουσείο Μανιταριών στο χωριό Λάβδας με όλες τις ποικιλίες μανιταριών του νομού σε προθήκες, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και σχετικά έντυπα. Σημαντικό : οι χάρτες δείχνουν ότι υπάρχει δρόμος από το χωριό Πολυνέρι προς Λάβδα πλην όμως δεν χρησιμοποιείται πια διότι παρεμβάλλεται το ποτάμι.

Κάντε και μια στάση στο όμορφο βλαχοχώρι Αβδέλλα, έτσι για να αποτίσετε φόρο τιμής στα αδέλφεια Γιάννη και Μίλτο Μανάκη που υπήρξαν οι πρώτοι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια, καταγράφοντας στις αρχές του 20ου αιώνα σκηνές της καθημερινότητας με την κάμερα. Στο γραφικό χωριό Αλατόπετρα με τις πολλές βρύσες, διατηρεί κόσμο και τις καθημερινές, έχει ανοιχτή ταβέρνα και όμορφο ξενοδοχείο ενώ ανάμεσα στην Αλατόπετρα και στην Αετι, βρίσκεται ο καταρράκτης του Τσούργιακα, που κρημνίζεται από ύψος 35 μ. σε ένα φοβερό φαράγγι προσφέροντας ένα θέαμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στο κατακόρυφο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά ( 20 χλμ. από τα Γρεβενά ) με χαυλιόδοντες από προϊστορικούς ελέφαντες ( ελεφαντοειδή ) που έζησαν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια με μήκος μεγαλύτερο των 5 μέτρων, οστά από προϊστορικές αρκούδες, ρινόκερους κ.ά. ( 24623 51500, 09:30-14:40 ) Η πόλη των Γρεβενών Δύο κεντρικές πλατείες, η πλατεία Αιμιλιανού με τα κανόνια και η πλατεία του Ρολογιού, ενωμένες με έναν πεζόδρομο.

Τριγύρω, όλη η κίνηση με τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά. Πρωταγωνιστής τα μανιτάρια, που έβαλε στη ζωή των Γρεβενών ο πρωτοπόρος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης , το δείχνουν και τα μανιταροαγάλματα σε όλη την πόλη, και ένα εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια και η εξοικείωση των κατοίκων με το σπορ της μανιταροσυλλογής και τα μαγαζιά που πουλούν πολύ καλά προϊόντα μανιταριών αποξηραμένα και διάφορα σκευάσματα –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Κατά τα λοιπά η πόλη των Γρεβενών είναι απλώς ένα πέρασμα για τα ορεινά υπέροχα χωριά του νομού, αφού τα παλιά γραφικά στοιχεία καταστράφηκαν από το σεισμό ή τις ατυχείς αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και η καινούργια προσωπικότητα της πόλης περιμένει ακόμα να αναδυθεί.
Driving tips
Ο χειμώνας στα Γρεβενά είναι πραγματικά πολύ βαρύς.

Το οδικό δίκτυο είναι βέβαια σχεδόν εξ ολοκλήρου άσφαλτος, όταν χιονίζει όμως πρόκειται για πολύ πυκνή χιονόπτωση και συχνά πιάνει πάγο σε ανήλιαγα περάσματα ακόμα και ένα ηλιόλουστο μεσημέρι. Γενικά, η ορεινή φύση του νομού και τα πολλά ποτάμια, σημαίνουν διαδρομές με αλεπάλληλες στροφές και πολλά μπρος και πίσω, συν λίγα βενζινάδικα όσο ανεβαίνεις στα ορεινά –έξω από την πόλη των Γρεβενών, το τελευταίο βενζινάδικο θα το βρείτε στο χωριό Μαυραναίοι. Χρειάζεται λοιπόν γερή προμήθεια σε βενζίνη, προσοχή στην οδήγηση και να ρωτάτε τους ντόπιους αν οι δρόμοι που θέλετε να ακολουθήσετε είναι ανοιχτοί εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα. Η πιο σύντομη διαδρομή –και η πιο όμορφη, είναι μέσω Δομοκού –Τρικάλων -Καλαμπάκας – Γρεβενά. Θα κάνετε γύρω στις 4, 30 ώρες. Πιο μακρινή αλλά πιο ασφαλής ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα είναι η διαδρομή από Κατερίνη - Βέροια - Κοζάνη – Γρεβενά. Γύρω στις 6 ώρες.
Πού να φάτε


Βενέτικο Σχεδόν μέσα στο δάσος, με αυθεντική κουζίνα –κυρίως της ώρας αλλά και μαγειρευτά και σούβλα τις γιορτές και τα σαββατοκύριακα. Ζιάκας, 14ο χλμ. Γρεβενών-Βασιλίτσας, 24620/85712 

Σαμαρίνα - Ο Μπαρμπαμιχάλης Μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων (μαγειρευτά, πίττες ) και εξαιρετικά ψητά από τον ιδιοκτήτη Σωτήρη Χώτο στη σχάρα και ειδικά στη σούβλα. Σαμαρίνα, 24620/95231, 6976207717 

Τσούργιακα Νοστιμότατα μαγειρευτά από την Μαρία Κεχαγιά Μπατσίλα, αλλά και κρέατα στη σχάρα και στη σούβλα, δικά τους ζώα βιολογικής εκτροφής, λουκάνικα και γαλακτοκομικά. Αετιά, 24620/81220, 6932451104 

Venti  Μοντέρνο all day wine bar restaurant, με περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών και λίγα καλοφτιαγμένα πιάτα, κυρίως ζυμαρικά, πίτσες και της ώρας. Γρεβενά, Παύλου Μελά 8, 24620/80680

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ