42 χρονών γίνεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας & γιορτάζει δεύτερη φορά τα γενέθλια ως πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας σημερα 28 Ιουλίου 2016 έχει γενέθλια και γίνεται 42 χρονών.

Πώς όμως από το βουτηγμένο στα έλατα Αθαμάνιο, στα Τζουμέρκα, στις καταλήψεις ενάντια στον νόμο Κοντογιαννόπουλου για τις ποδιές στα σχολεία, στις πορείες στη Γένοβα με τους συντρόφους του κατά του G8, στις διαδηλώσεις για το ΔΝΤ στην Πράγα έφτασε σήμερα να είναι.. πρωθυπουργός;.

Σε πολιτικό χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε μόλις 9 χρόνια για φτάσει στο Μαξίμου, με σημαντικότερους σταθμούς το 2006, που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, το 2008, οπότε και ανήλθε στην ηγεσία του ΣΥΝ, το 2009 που βγήκε για πρώτη φορά βουλευτής και την 25η Ιανουαρίου 2015, όταν έγινε ο ηγέτης που οδήγησε την Αριστερά στην πρώτη της εκλογική νίκη και ταυτόχρονα ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 Ο Αλέξης Τσίπρας διήνυσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα σκαλιά μέχρι την κορυφή, κατόρθωμα που δεν... εντυπωσιάζει όσους τον γνωρίζουν καλά, αφού διαβεβαιώνουν ότι γεννήθηκε επαναστάτης. Τους συλλογικούς αγώνες τους έμαθε νωρίς, παίζοντας, έφηβος ακόμη, βόλεϊ στην ΑΕ Αμπελοκήπων σε θέση κεντρικού. Δύσκολα βάζει νερό στο κρασί του και, όπως εκμυστηρεύονται οι συνεργάτες του, συνηθίζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο Αλέξης με φίλους του (μεταξύ των οποίων και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης) σε φοιτητικό πάρτι στη Θεσσαλονίκη.

Τα καλούπια που προσπάθησαν να του βάλουν οι Μικρασιάτες γονείς του, Αρίστη και Παύλος, δεν ήταν για εκείνον. «Δεν φοβάμαι τα ρίσκα. Δεν φοβάμαι μην καώ», δήλωνε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Δεν προδίδει ποτέ τις λιτές συνήθειές του.

Δεν φόρεσε γραβάτα, ακόμη κι όταν ορκίστηκε, κι αυτό ήταν μια ιδέα πολύ παλιά που «έκλεψε» από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα. «Αν θέλεις να είσαι δημοφιλής μη φοράς γραβάτα!» είχε συμβουλέψει τον Αλέκο Αλαβάνο ο Λούλα και εκείνος με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα.Το 1997 σε ηλικία 23 χρόνων πήγε Κούβα. Ηταν ήδη γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού έπειτα από θητεία στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Πήγε τότε στην παραλιακή Λεωφόρο της Μαλεκόν και ενθουσιάστηκε από το κλίμα.

1979. Ο Αλέξης Tσίπρας σε ηλικία πέντε ετών ποζάρει χαμογελαστός μπροστά σε μια οικοδομή.

Η πρώτη γνωριμία του με το ΔΝΤ έγινε το 2000 στην Πράγα. Εχοντας το παρατσούκλι «Τσέ-πρας», μετείχε μαζί με άλλους 20.000 στη διαδήλωση κατά του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εναν χρόνο αργότερα ταξιδεύει ως μέλος του Κοινωνικού Φόρουμ στη Γένοβα. Οι Ιταλοί ξέρουν όμως ότι στο πλοίο βρίσκονται «Ελληνες αναρχικοί», τους απαγορεύεται η αποβίβαση και χάνουν την ευκαιρία να διαδηλώσουν κατά του G8.
 

Οι δημοτικές εκλογές
Κάπως έτσι φθάνει ο Αλ. Αλαβάνος να τον κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα, όπου και έλαβε στις εκλογές του 2006 ποσοστό 11%. Ο Αλέξης αφουγκράζεται την κοινωνία, υιοθετεί κινήματα όπως το «Δεν πληρώνω», καταλαβαίνει τους «Αγανακτισμένους», αντιπαρατίθεται σκληρά με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μιλάει για μια μεγάλη κυβέρνηση της ενωμένης Αριστεράς.

 

1984. Ο Αλέξης ως μαθητής δημοτικού, με φόντο τον χάρτη της Ευρώπης.

Η ώρα της εξουσίας όμως δεν θα αργούσε...Τα πρώτα του χρόνια τα πέρασε στον Διόνυσο, όπου ακόμη μένουν η μητέρα του και η αδερφή του Ζανέτ. Οι γονείς του δεν έκρυψαν ποτέ ότι ψήφιζαν ΕΔΑ. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τα Τζουμέρκα, ένα χωριό που ήταν θέατρο των επιχειρήσεων του ΕΑΜ.

Η οικογένειά του και ειδικότερα ο παππούς του ήταν μέσα στο κίνημα της αντίστασης. Η οικογένεια της μητέρας του Αρίστης ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Ο πατέρας της, αριστερός, ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα. Με τέτοιο DNA δεν είναι καθόλου αφύσικο που ο μικρός Αλέξης, την ώρα που οι συνομήλικοί του πήγαιναν ντισκοτέκ εκείνος πουλούσε τον «Οδηγητή» στην Ομόνοια.

 

1988. Το δελτίο του στο τμήμα βόλεϊ του Α.Ο. Αμπελοκήπων.
 

Η διαδρομή του ξεκίνησε το 1990. Ο 15χρονος Αλέξης, πρόεδρος του 15μελούς του Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων, μπαίνει στο γραφείο των καθηγητών. «Πριν από λίγη ώρα η μαθητική κοινότητα του σχολείου αποφάσισε να προχωρήσουμε σε κατάληψη» ανακοινώνει με ήρεμη φωνή, καταλήγοντας ότι «το πολυνομοσχέδιο της μπλε ποδιάς δεν θα περάσει».

Οι καθηγητές πείθονται απόλυτα με τα λόγια του. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε. Τον εκτιμούν. Ο Αλέξης πρωτοδραστηριοποιήθηκε πολιτικά στην ΚΝΕ. Οι δρόμοι τους, όμως, χώρισαν γρήγορα. «Εφυγα στη Γ' Λυκείου. Είχα λόγους να φύγω πολύ νωρίτερα. Εβλεπα έναν συντηρητικό τρόπο σκέψης και μια καθοδήγηση που δεν ήταν κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου.

 

1990. Από συνέντευξη στην Αννα Παναγιωταρέα για τις καταλήψεις.

Επειδή, όμως, είμαι γενικά ανεκτικός και υπομονετικός, έφυγα το 1991, όταν διασπάστηκε ο σημερινός Συνασπισμός από το ΚΚΕ» έχει δηλώσει με νόημα για την αποχώρησή του. Εν τω μεταξύ, θα περάσει στο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Στο αμφιθέατρο εμφανίζεται κυρίως για τις συνελεύσεις ως ενεργός συνδικαλιστής, αλλά πάντα θα κατορθώνει να μη χρωστάει μαθήματα.
Ως συνεπής αριστερός, ο Τσίπρας δεν αντέχει τον στρατό και δεν έχει πρόβλημα να το δηλώσει.

Σε μια ανατρεπτική συνέντευξη στο περιοδικό «Schooligans» θα παραδεχτεί ότι έβαλε «πασοκικό» βύσμα και ότι επειδή ασφυκτιούσε αποφάσισε μέχρι και να πολιτευτεί:

Ο Αλέξης Τσίπρας με μακρύ μαλλί στα χρόνια που ήταν φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε κάποιες από τις εξορμήσεις του.

«Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έλεγε ότι αν είσαι στον στρατό και κατεβείς υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές. Ημουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Οταν επανήλθα στον στρατό είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο». Παράλληλα, ανεβαίνει στην κομματική ιεραρχία του Συνασπισμού και το 1999 αναλαμβάνει γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος. Θα καταφέρει να φέρει την ανανέωση, πολλαπλασιάζοντας τα μέλη.
 

Ο ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
Η λατρεία για τον Αστερίξ, τον Παναθηναϊκό και τις μηχανές

2006. Από συνέντευξή του όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974. Από πολύ μικρή ηλικία είχε πολιτικές ανησυχίες. Μάλιστα ήταν από τους πρωτοστάτες των μαθητικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων του 1990 και 1991. Φωτογραφίες του φιγουράρουν στις εφημερίδες της εποχής. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και τη χωροταξία. Από τα μαθητικά του χρόνια εκδήλωσε την αγάπη του για την ιδεολογία και τις πρακτικές της Αριστεράς.

«Την πρώτη μέρα που πήγα στην Α' Λυκείου και τα παιδιά στο προαύλιο έπαιζαν μπάσκετ και κάνανε καμάκι στα κοριτσάκια, εγώ ήμουν στην είσοδο και πούλαγα Οδηγητή» θυμάται σε συνέντευξή του ο Τσίπρας. Τότε διάβαζε πολύ Αστερίξ. Στα διαλείμματα των καταλήψεων αποτραβιόταν σε ένα παγκάκι για να ξεφυλλίσει τα κόμικς με τους Γαλάτες.

2008. Λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία του τότε ΣΥΝ.
 

Ετσι παρουσιάζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Λακόπουλου, «Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων», ο μικρός από τους Αμπελόκηπους. «Βαμμένος» Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή, έπαιζε στην ομάδα βόλεϊ της περιοχής, ωστόσο πρόδιδε τις κλειστές σάλες για να παίξει ποδόσφαιρο σε γήπεδα 5x5. Στην ΑΕ Αμπελοκήπων, όπου αγωνίστηκε για τρία χρόνια, τον πρωτοπήγε ένας φίλος του πατέρα του, ο Γιάννης Σαραντόπουλος.

Το δελτίο του γράφει 1988-1989. Το γήπεδο ήταν μια παιδική χαρά, απέναντι από το παλιό σπίτι της οικογένειας Τσίπρα στην οδό Φθιώτιδας 41. Ακόμη στο κουδούνι γράφει το επώνυμο.

Με τον Νίκο Παππά.
 

Στο μεταπτυχιακό που ακολούθησε έκανε τρεις μελέτες για την Αθήνα. Η πρώτη αφορά τις «Πολλαπλές Γεωγραφίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», η δεύτερη τις «Εναλλακτικές παρεμβάσεις στην περιοχή Κηφισού-Ιλισού» και η τρίτη αφορούσε «Τα ρέματα του Λεκανοπεδίου και ο ρόλος τους στην οργάνωση του αστικού χώρου».

Ο τρόπος ζωής
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κάθε άλλο παρά γρίφος. Από το ντύσιμό του, που βρίσκεται συνήθως μακριά από τα «πολιτικά στιλιστικά πρωτόκολα», μέχρι και την ανατρεπτική φιλοσοφία του περί πολιτικής, όλα προδίδουν ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν καταλαβαίνει από συμβάσεις και κανόνες.

Η μόνη «Σύμβαση» που υπέγραψε... για πάντα, είναι αυτή του Συμφώνου Συμβίωσης, με τον έρωτα της ζωής του, την Μπέτυ Μπαζιάνα. Εχουν αποκτήσει μαζί δυο αγόρια, τον Παύλο και τον Ορφέα. «Σου δίνει χώρο να ανθίσεις. Μοιράζει το παιχνίδι. Δέχεται την κριτική κι αφήνει να ακούγονται τα πάντα. Δεν είναι καθόλου συγκεντρωτικός και πιστεύει πολύ στο σύνολο», λέει ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας πλέον.

Δημοφιλής, με ''γκελ'' στο γυναικείο κοινό και όχι... μόνο

Ο γόης Αλέξης, φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο γυναικείο κοινό και όχι μόνο, μιας και το προηγούμενο καλοκαίρι παρόλες τις δυσκολίες όχι μόνο δεν έχασε το (φωτογενές) χαμόγελο του αλλά κέρδισε και έναν φίλο: Τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει αρκετές φορές την στήριξη του στον πρωθυπουργό.

Με τον ''σκληρό'' Βλάντιμιρ Πούτιν με τον οποίο υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση

Υψηλή συνθετική ικανότητα και πλατιά ψυχραιμία είναι τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν ως καθοριστικά για την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα οι άνθρωποί του.

Το ελεύθερο πνεύμα του αν και 42 χρονών, φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ