Γιούνκερ: "Με μένα στο τιμόνι ξεχάστε το Grexit" - Σαπέν: "Δεν συζητάμε για διαγραφή του ελληνικού χρέους"

Οι δύο δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μισέλ Σαπέν για την Ελλάδα.

Τι λέει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Το μήνυμα ότι όσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόκειται να βγει η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης (Grexit) μεταφέρει μέσω δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλούμενη το «περιβάλλον» του προέδρου της Κομισιόν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται», οι Βρυξέλλες φέρεται να επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση και τους δανειστές να φτάσουν σε μια νέα, κοινά αποδεκτή συμφωνία.«Η Κομισιόν υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Με τον Γιούνκερ, δεν υφίσταται Grexit, τονίζει το περιβάλλον του. Πολλοί πράγματι ταράχτηκαν από τις προκλήσεις της Αθήνας. Αλλά ξανασκέφτηκε την "φρικιαστική" ρητορική με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να φαίνεται πρόθυμος για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις γύρω από ένα νέο πακέτο βοήθειας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη, με τον Γιούνκερ να υποδέχεται στις Βρυξέλλες τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Η Κομισιόν έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Αθήνας μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για μία κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές.


Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, την Παρασκευή ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, την επονομαζόμενη και Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). «Η Αθήνα θα παραιτηθεί από την τελευταία δόση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης και δεν θέλει να συνεργαστεί πλέον με την τρόικα», ήταν η δήλωση του Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ . «Το περιβάλλον Γιούνκερ υποβαθμίζει το «σκάνδαλο», υποστηρίζοντας ότι ο Βαρουφάκης εννοούσε ότι αποκηρύσσει μόνο τη μισητή λέξη «τρόικα» και όχι γενικότερα τη συνεργασία με τους φορείς που την εκπροσωπούν. «Ο Γιούνκερ δείχνει κατανόηση σ΄αυτό. Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro αυτήν την εβδομάδα είπε ότι δεν έβλεπε γρήγορη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς αυτό θα συνιστούσε πρόκληση», υπογραμμίζει η FAZ.«Η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Εάν η Αθήνα συνεχίσει να κρατά αδιάλλακτη στάση, θα αρνηθεί τη δόση του 1,8 δις. ευρώ του πακέτου διάσωσης. Επίσης, θα θέσει σε κίνδυνο τον τραπεζικό της τομέα. (…) Η ΕΚΤ έχει ακόμη προειδοποιήσει ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης», τονίζει η FAZ.


Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στις Βρυξέλλες εδώ και καιρό η τρόικα δέχεται κριτική. Έχει θεωρηθεί αντιδημοκρατική. Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ανεύθυνη μία άρνηση συνεργασίας από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει σε μία τάξη την κυβέρνησή του. Αναφέρεται ακόμη στις συναντήσεις που θα έχει αυτήν την εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι, πριν από την συνάντηση με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «αναζήτηση συμμάχων»
Σε κάθε περίπτωση, για να ευοδωθούν τα πλάνα που φέρεται να επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαιτείται η συναίνεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, που σήμερα βλέπουν επιφυλακτικά έως εχθρικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αφού το σχέδιο προϋποθέτει την έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Τι λέει στο Canal+ ο Μισέλ Σαπέν


 Λίγο πριν συναντηθεί με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στο Canal+ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής ελληνικού χρέους αλλά μόνο συζήτησης για το πως αυτό θα ελαφρυνθεί…“Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε, μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.“Εάν μία κυβέρνηση λέει ‘θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ’, αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης”, επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ