Αποκλειστικό - Διεθνής Νομικός Σύμβουλος Δ. Παρασκευάς: ''Ελπίζω ότι οι θαυμαστές του Γ. Βαρουφάκη είναι περισσότεροι από τους επικριτές του''!

Με αφορμή την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup, το eirinika.gr επικοινώνησε με τον Διεθνή Νομικό Σύμβουλο και πρώην Ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποίησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης (1993 - 1999) Δημήτρη Παρασκευά και ζήτησε την άποψη του σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Το ενδεχόμενο Grexit αλλά και τη στάση του κύριου Βαρουφάκη, του κύριου Δραγασάκη και του κύριου Σακελλαρίδη απέναντι στους ομόλογους τους στο εξωτερικό.

Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Δημήτρη Παρασκευά στο eirinika.gr:

  • Η αποτυχία του χθεσινού Eurogroup, είναι προσωρινή μιας και ισχύει μέχρι το τέλος της εβδομάδος, όπου και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μια κοινή θέση, μια ομοφωνία η Ελλάδα έχει μείνει μόνη της! 
  • Οι συνέπειες του να μην βρεθεί μια συμφωνία τελικά, θα έχουν να κάνουν με την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Θα βιώσουμε δύσκολες στιγμές
  •  Η πιθανότητα αυτού bank run είναι πολύ μικρή, αν και αυτό εξαρτάται από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και από αν επιθυμεί να τα τινάξει όλα στον αέρα
  • Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προφανώς και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί ότι καμιά φορά τα πράγματα έχουν και κόστος, δεν μπορούμε να έχουμε ''και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο''
  • Ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, που σε άλλους πηγαίνει και σε άλλους όχι. Ελπίζω ότι οι θαυμαστές του είναι περισσότεροι από τους επικριτές του!

Ειρήνη Νικολοπούλου: Τι σημαίνει αυτό που έγινε χτες στο Eurogroup για εσάς και τι επιπτώσεις θεωρείτε ότι θα έχει για την Ελλάδα;

Δημήτρης Παρασκευάς: Η αποτυχία του χθεσινού Eurogroup, είναι προσωρινή μιας και ισχύει μέχρι το τέλος της εβδομάδος, όπου και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μια κοινή θέση, μια ομοφωνία η Ελλάδα έχει μείνει μόνη της!

Οι συνέπειες του να μην βρεθεί μια συμφωνία τελικά, θα έχουν να κάνουν με την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει -και αυτό επιβάλλεται και από τη νομοθεσία- ότι εφόσον η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, είτε το παρόν, είτε κάποιο άλλο δεν μπορεί για νομικούς λόγους να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του european emergency liquidity assistance στις ελληνικές τράπεζες. Αν λοιπόν δεν τα πάμε καλά, θα βιώσουμε δύσκολες στιγμές.

Ε.Ν: Φοβάστε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο Grexit;

Δ.Π: Εγώ έχω δηλώσει ότι κατά την άποψη μου, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Επίσης, έχω πει εγγράφως ότι η πιθανότητα αυτού του bank run είναι πολύ μικρή, αν και αυτό εξαρτάται από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και από αν επιθυμεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.  Οι εκτιμήσεις όμως οι δικές μου αλλά και τις αγοράς - γιατί η αγορά και όλες οι αναλύσεις των τραπεζών δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup- δείχνουν ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, προφανώς και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί ότι καμιά φορά τα πράγματα έχουν και κόστος, δεν μπορούμε να έχουμε ''και την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο''. Καμιά φορά οι συγκρούσεις έχουν και συνέπειες και ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ε.Ν: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κύριος Βαρουφάκης, ο κυρίος Δραγασάκης και ο κύριος Σακελλαρίδης,, θεωρείτε ότι στέκονται καλά απέναντι στους ομόλογους τους στο εξωτερικο;

Δ.Π: Θα ξεκινήσω ιεραρχικά με τον κύριο Δραγασάκη, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με μια μεγάλη εμπειρία και όπως τον έχω παρακολουθήσει χαίρει εκτιμήσεως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ένα νέο αλλά σεμνό παιδί και θεωρώ ότι κάνει πάρα πολύ καλά την δουλειά του και ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, που σε άλλους πηγαίνει και σε άλλους όχι. Ελπίζω ότι οι θαυμαστές του είναι περισσότεροι από τους επικριτές του! Έχει μεγάλη επιτυχία στον γυναικείο πληθυσμό και ελπίζω να έχει και μια σχετική επιτυχία και στους ομολόγους του στο Eurogroup.

Who is Who

O Δημήτρης Παρασκευάς είναι δικηγόρος και στον Άρειο Πάγο και διευθύνει το δικηγορικό γραφείο «Ηλία Παρασκευά 1933». Το γραφείο μνημονεύεται ως ίσως το καλύτερο δικηγορικό γραφείο στις Ιδιωτικοποιήσεις & Μεγάλα Έργα (Projects) στην Ελλάδα από το The European Legal 500 (2003, 2006 και 2007), ενώ κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα Ελληνικά δικηγορικά γραφεία τόσο από το The European Legal 500, όσο και από το Chambers Global – The World’s Leading Lawyers. Ο Δημήτρης Παρασκευάς είναι επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος «Ηλίας Σπ. Παρασκευάς», του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics και μέλος Δ.Σ. πολλών εταιρειών και φιλανθρωπικών σωματείων

Πριν επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, ο Δημήτρης Παρασκευάς υπηρέτησε ως Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποίησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Ιούλιος 1993 – Ιούλιος 1999) επί τεσσάρων Κυβερνήσεων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων απέφερε έσοδα περίπου 10 δις ευρώ. Ο Δημήτρης Παρασκευάς οργάνωσε και διεξήγαγε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις σε μία σειρά από περίπλοκες ιδιωτικοποιήσεις και για το συγκεκριμένο αυτό έργο του χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times ως «Super Salesman» (1999). Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1993) και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (1999-2001).

Ο Δημήτρης Παρασκευάς κατετάγη πρώτος στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το Σεπτέμβριο του 1987, είναι αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LL.M.) σε θέματα εμπορικού και εταιρικού δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science, Σεπτέμβριος 1987). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια επαγγελματικής εξειδίκευσης στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων το Harvard Business School (Leading Professional Services Firms - Negotiations).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ