Αποκλειστικό: Ο κορυφαίος δημοσιογράφος των Βρυξελλών J. Quatremer για Γ. Βαρουφάκη: ‘’Είπε την αλήθεια ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αλλά φέρεται σαν σε κρετίνους’’

Ε.Ν: Κύριε Quatremer τι έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες; Υπήρξαν πράγματι δυο έγγραφα; 

J.Q: Έχουμε από πολλές διαφορετικές πηγές επιβεβαίωση ότι αυτό που είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης χθες, για την ύπαρξη των δυο εγγράφων, είναι πέρα για πέρα αλήθεια.  Επιβεβαιώνεται και από το Channel4 και τον Paul Mason αλλά και από το BBC. Είπε την αλήθεια λοιπόν ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι υπήρχε ένα πρώτο έγγραφο το οποίο είχε σκοπό να υπογράψει. 

Το μπλοκ των Βόρειων χωρών όμως  δεν ήθελαν το συμβιβασμό με την Ελλάδα. Φτάσαμε σε ναυάγιο χθες των διαπραγματεύσεων λόγω της σκλήρυνσης της στάσης των βόρειων και των Σκανδιναβικών χωρών. Έτσι οδηγηθήκαμε στην αποτυχία, διότι αυτές οι χώρες, δηλαδή οι Γερμανοί Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και οι Φιλανδοί  δεν ήθελαν να κάνουν καμία υποχώρηση απέναντι στην Ελλάδα. Αντίθετα η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχαν κλείσει την συμφωνία με το πρώτο έγγραφο, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ Βαρουφάκης και όχι σε αυτό που παρουσίασε χθες ο κ Νταισελμπλούμ στο Eurogroup. 

E.N: Η κομισιόν είχε συμφωνήσει;

J.Q: ναι απολύτως!
 

E.N: Γράψατε σήμερα στην Liberation ότι ο κ Βαρουφάκης συμπεριφέρεται περιφρονητικά στους συναδέλφους του. Τι εννοείτε; 

J.Q: Μου έρχεται από πολλές πηγές ότι δεν είναι καθώς πρέπει η συμπεριφορά του. Υπάρχει μια ενόχληση απέναντι στον κ Βαρουβάκη εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Δεν αντιλαμβάνεται ότι απέναντι του έχει ομολόγους, Υπουργούς Οικονομικών. Το ότι είναι καθηγητής της Θεωρίας των Παιγνίων δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους συμπεριφέρεται σαν να είναι κρετίνοι. Όλοι πιστεύουν ότι ο κ Βαρουφάκης συμπεριφέρεται σαν να είναι ανώτερος των άλλων. Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να μιλάει έτσι σε Υπουργούς. Ο κ Βαρουφάκης δεν έχει αντιληφθεί ότι όταν συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τους άλλους Υπουργούς Οικονομικών, δεν τίθενται τέτοια ζητήματα, ποιος είναι πιο έξυπνος από τον άλλον, αλλά κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και συζητάνε ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουν. Είδα ένα tweet με τα μάτια μου, το οποίο αργότερα απέσυρε ο κ Βαρουφάκης, όπου έλεγε ότι ο πιο έξυπνος Υπουργός Οικονομικών είναι μόνο ο Σόιμπλε και όλοι οι άλλο… ε αυτά δεν λέγονται…
Έδωσε κακά δείγματα όπως πχ στην Ρώμη όταν σε συνέντευξη του  στην Ιταλική τηλεόραση μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας  και είπε: ’’Η Ιταλία πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, γιατί βρίσκεται ακριβώς στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται και η Ελλάδα, δηλαδή κοντά στην χρεοκοπία!!!’’  Ενώ λοιπόν οι Ιταλοί ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα, εξοργίστηκαν από αυτά που είπε στην τηλεόραση ο κ Βαρουφάκης και δεν ήθελαν πια  να τον υποστηρίξουν.

Το ίδιο δυσάρεστος ήταν και με τον κ Σοίμπλε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού στο Βερολίνο όταν ξεκίνησε λέγοντας με περιπαικτικό ύφος : ‘’Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε’’. Δεν νομίζω ότι η Άγγελα Μέρκελ θα ζητήσει την αντικατάσταση του κ Βαρουφάκη γιατί αυτό είναι αντιδημοκρατικό.

Δεν είναι διπλωμάτης ,δεν είναι έξυπνο αυτό που κάνει. Στην Ευρώπη πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όπως το ΠΑΣΟΚ του 1981, δηλαδή δεν έχουν εμπειρία αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χρόνο, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χρόνο. Ασφαλώς όλες οι κυβερνήσεις, οι Υπουργοί αλλά και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας στην αρχή κάνουν λάθη, ακόμη και ο Σαρκοζί όταν εξελέγη το2007 έκανε στην αρχή πολλά λάθη.  Ο κ Βαρουφάκης πρέπει να μάθει πολύ γρήγορα πως πρέπει να συμπεριφέρεται γιατί δεν έχει τον χρόνο. 

Ε.Ν: Πως το βλέπετε θα  συμφωνήσουν τελικά οι Έλληνες με τους Ευρωπαίους;

J.Q:  Πρώτον η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη από χρήματα, είναι τόσο απλό!  Έχουν μάλιστα ανάγκη από πολλά περισσότερα χρήματα η κυβέρνηση του κ Τσίπρα από την κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί θέλουν να κάνουν μια ρελανς και χωρίς τα Ευρωπαϊκά χρήματα δεν μπορούν να την κάνουν.
Από την άλλη η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν θέλουν να βάλουν ‘’φωτιά’’ στις αγορές με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από αυτήν. Δεν έχουν άλλη επιλογή και οι μεν και οι δε από το να υποχωρήσουν και να συμφωνήσουν.  Το μόνο τους πρόβλημα είναι πότε θα επιστρέψει στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η Γερμανία βέβαια, πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ‘’αέρα’’, έχει ανάγκη να ‘’αναπνεύσει΄΄  και να πάψει να της φέρεται με αλαζονεία. Έχουμε δυο χώρες που αναμετρώνται και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πρώτη που θα κάνει την υποχώρηση. Κανονικά θα πρέπει να είναι η Γερμανία εκείνη που θα κάνει την υποχώρηση γιατί οι ‘’δυνατοί’’ οφείλουν να υποχωρούν πρώτοι. 

Το άρθρο στο οποίο αναφέρεται για τον Paul Mason ο J. Quatremer:

Διαρροή και αντι- διαρροή εγγράφων – Πώς να μην επιτευχθεί Ελληνικό Deal
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ