Made in Greece o Άλεξ Τσιοτίνης: Κέρδισε το πρώτο βραβείο γαστρονομίας σε διεθνή διαγωνισμό με κρητική σαλάτα & παγωτό από... επτάζυμο ψωμί!

«Τα γλαστράκια είναι φτιαγμένα από ζελέ κρητικής γραβιέρας και ζύμη ελιάς. Η γέμισή τους είναι με χόρτα γιαχνερά, όπως τα λέμε στην Κρήτη, και ένα παγωτό από ... επτάζυμο ψωμί. Στο κέντρο του πιάτου το πλιγούρι είναι στολισμένο με έναν τηγανητό κολοκυθοανθό κι ένα τηγανητό αμπελόφυλλο. Η όρθια ντομάτα είναι μαριναρισμένη σε τσικουδιά και στολισμένη με κόκκινη ρόκα. Τριγύρω βρίσκονται τα μυρωδικά της χώρας μας, γλιστρίδα, λεβάντα, βασιλικός...». 

Ο Έλληνας σεφ Άλεξ Τσιοτίνης κέρδισε με αυτή την πολύχρωμη δημιουργία το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής Κουζίνας στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ιταλική εταιρεία San Pellegrino στο Τελ Αβίβ για νεαρούς σεφ μέχρι τριάντα χρόνων. Ο Άλεξ Τσιοτίνης είναι μόλις είκοσι οκτώ!   

Το ίδιο πιάτο θα παρουσιάσει και στον τελικό διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef που θα γίνει στο Μιλάνο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Milano, ελπίζοντας να ξεπεράσει τους νεαρούς σεφ που θα καταφτάσουν απ' όλο το κόσμο κι έχοντας κριτές τους πιο διάσημους σεφ παγκοσμίως.   

Αθηναίος στην καταγωγή, πήρε τα πρώτα του πτυχία μαγειρικής στην Ελλάδα και στη Γαλλία, συνεχίζοντας με μαθητείες δίπλα στους απαιτητικούς σεφ Pascal Barbot, Eric Frechon, Alain Passard και Michel Bras στα ομώνυμα εστιατόριά τους και στον Arnaud Bignon στην αθηναϊκή Σπονδή. 

Τα τελευταία τρία χρόνια εργάστηκε στο εστιατόριο Calypso του πολυτελούς ξενοδοχείου Elounda Peninsula και γνώρισε καλύτερα την κρητική κουζίνα και πανίδα, που αποτέλεσαν εξάλλου και την έμπνευσή του για το πιάτο που θα παρουσίαζε στον διαγωνισμό της San Pellegrino.  

Ο σεφ Άλεξ Τσιοτίνης ανοίγει το δικό του γκουρμέ εστιατόριο στο Παγκράτι μόλις τριάντα πέντε θέσεων, με taste menu και μικρό αλά καρτ. Το ίδιο πιάτο θα παρουσιάσει και στον τελικό διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef που θα γίνει στο Μιλάνο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Milano, ελπίζοντας να ξεπεράσει τους νεαρούς σεφ που θα καταφτάσουν απ' όλο το κόσμο κι έχοντας κριτές τους πιο διάσημους σεφ παγκοσμίως, των οποίων τα πιάτα θα διακοσμήσουν είκοσι τολμηροί νέοι designers υπό την αιγίδα της Vogue Italia.   

Κρητική σαλάτα με παγωτό από επτάζυμο ψωμί: με αυτή την πολύχρωμη δημιουργία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής Κουζίνας στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ιταλική εταιρεία San Pellegrino στο Τελ Αβίβ

Μέχρι το Μιλάνο, όμως, ο σεφ Άλεξ Τσιοτίνης έχει μπροστά του πολλή δουλειά. Ανοίγει το δικό του γκουρμέ εστιατόριο στο Παγκράτι (το όνομα παραμένει μυστικό!), μόλις τριάντα πέντε θέσεων, με taste menu και μικρό αλά καρτ, ένα ρεστοράν βασισμένο εξ ολοκλήρου στη δουλειά και το ταλέντο του νεαρού σεφ που ανέδειξε την Ελλάδα νικήτρια σε έναν σημαντικό διαγωνισμό, δίπλα σε σκληρούς ανταγωνιστές. 

Μια μικρή λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον και δείχνει τον βαθμό δυσκολίας: η συνταγή κάθε παρασκευής για το όμορφο πιάτο του ήταν... τέσσερις σελίδες και οι τέσσερις ώρες που είχε στη διάθεσή του μόλις που του έφτασαν για να ολοκληρώσει το πιάτο του σε όλη του τη λεπτομέρεια! 

Εκτός του Άλεξ Τσιοτίνη, που έλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef, τη δεύτερη θέση πήρε ακόμα ένας νεαρός σεφ, ο Νίκος Μπίλλης. Η Ελλάδα είχε στείλει τέσσερις σεφ συνολικά και όλοι διακρίθηκαν. Tα βραβεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού απονέμονται με βάση πέντε χρυσούς κανόνες: τα υλικά, τη δεξιοτεχνία του σεφ, την πρωτοτυπία, την ομορφιά και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο σεφ μέσα από το πιάτο του. 

Όλη η συνέχεια εδώ - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ