Ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γιώργο Παπαδακη: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά-τουρισμό, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα και βιβλία

Συνέντευξη στον ΑΝΤ 1 και στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. 

Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup, ανέφερε, ο υπουργός, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είχε ξαναγίνει. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε απομόνωση. "Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση. Το ανατρέψαμε αυτό" είπε χαρακτηριστικά.

"Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα" ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

"Ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα σοφός και εξέλεξε μία κυβέρνηση που θα έλεγε "όχι". Κάτι που είπα. Το μνημόνιο τελείωσε" τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Αν συμφωνούσαμε με τους εταίρους θα ήταν σαν να καταργούσαμε τις εκλογές, ανέφερε. "Είχα εντολή από το λαό να πω ότι το Μνημόνιο τελείωσε" είπε, ενώ συμπλήρωσε πως τα μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός παραδέχθηκε πως η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες. Ωστόσο, εξήγησε είναι κάτι που έγινε σκόπιμα. "Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό" είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως και οι Ευρωπαίου ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία".

Παράλληλα, τόνισε πως θα αναφερθεί σε νούμερο αν δεν μπορεί να την πετύχει.

Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δεσμεύτηκε πως δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, τα νησιά και τις παραμεθώριες περιοχές. 

"Αυτή η συμφωνία που έχουμε κάνει μας δεσμεύει για τέσσερις μήνες. Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντός μας" ανέφερε σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως όταν μίλησαν στην Ευρώπη για ανθρωπιστική κρίση κατηγορήθηκαν ότι πολιτικοποιούν τη συζήτηση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως Τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. "Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες" είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο το μονοσχέδιο για τις ληξιοπρόθεσμες οφειλές. "Αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου" ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά. 

"Μου λένε μπράβο Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για ότι κάναμε" είπε, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως τα μνημόνια που πέρασαν για μία δημοκρατία είναι συνονθύλευμα παρανομιών. 
"Είμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί", είπε. 

Σχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να έχει ως υπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει αστυνομικό να με φυλάει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν αποκτήσει θα παραιτηθεί. 

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως Γερμανός αστυνομικός τον ευχαρίστησε που η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει την Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ