Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους... καλοφαγάδες: Νέα τάση στη Βρετανία επιτάσσει δείπνο στις φυλακές!

Της φυλακής τα σίδερα φαίνεται πως δεν είναι μόνο για τους λεβέντες, αλλά και για όσους θέλουν να δειπνήσουν με ένα διαφορετικό τρόπο. Στη Βρετανία τουλάχιστον.

Μπορεί η φράση “doing porridge” (φτιάχνω πόριτζ) να είναι αργκό για το «εκτίω την ποινή μου», πλέον, όμως, αποκτά ένα τελείως διαφορετικό νόημα, κάπως… ρεαλιστικό, μετά το λανσάρισμα ανοιχτών στο κοινό εστιατορίων μέσα σε επιλεγμένες βρετανικές φυλακές, όπου οι κατάδικοι παίρνουν τη θέση των σεφ και των βοηθών στην κουζίνα, μαγειρεύοντας πιάτα και αναλαμβάνοντας κουζίνες άξιες για αστέρι Michelin.

Με στόχο τη μείωση των εγκληματικών πράξεων από κατάδικους και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, το The Clink Charity έχει ανοίξει ήδη 3 εστιατόρια φυλακών που έχουν ξεκινήσει να απασχολούν κρατούμενους ως προσωπικό, με τελευταίο το The Clink στο νότιο Λονδίνο, στη γειτονιά Brixton, το οποίο άνοιξε πριν 1 χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι, για να φτάσουν εκεί πρέπει να περάσουν από τις βαριές, ατσαλένιες πόρτες των Φυλακών Her Majesty, από φρουρούς, εκπαιδευμένα σκυλιά και κάμερες ασφαλείας, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί σε βάθος, προτού επιβεβαιωθεί η κράτησή τους.  

Για να φάει κάποιος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χρειάζεται πρώτα να κλείσει 72 ώρες νωρίτερα τραπέζι, να είναι τουλάχιστον 18 χρονών και να είναι προετοιμασμένος να αφήσει το κινητό του στην είσοδο μόλις φτάσει. Οι τσάντες κάθε είδους πρέπει επίσης να φυλάσσονται στην είσοδο και οι τσέπες να αδειάζουν από οτιδήποτε. Τέλος, σαν να πρόκειται να βγάλουν ταυτότητα, βγάζουν στους επισκέπτες φωτογραφία και παίρνουν τα αποτυπώματα. Όσοι, όμως, αποδεχτούν όλα τα παραπάνω, ζουν τελικά μια μοναδική εμπειρία.
Στο εστιατόριο του Brixton η διακόσμηση χαρακτηρίζεται από πέτρινους τοίχους και αχνό φωτισμό, ενώ τα τραπέζια και οι καρέκλες, όλα χειροποίητα από εργαστήρια των φυλακών, δεν θυμίζουν σε τίποτα το χώρο της φυλακής.

Το γκουρμέ μενού αλλάζει κάθε μέρα και τα πιάτα ποικίλλουν από μπακαλιάρο με κρούστα από αρακά, πατάτες κονφί, πανσέτα, μέχρι φραγκόκοτα με θυμάρι και λαχανικά, ενώ και τα επιδόρπια δεν πάνε πίσω, με τάρτα σοκολάτας με τσίλι, με lime και crème fraiche, ποικιλία παγωτών και πολλά άλλα.
Θα μπορούσε ποτέ να βραβευτεί ένα τέτοιο εστιατόριο με αστέρι Michelin; Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα Michelin έχει επισκεφτεί ένα από αυτά τα εστιατόρια, το The Clink Charity και λάτρεψε το φαγητό. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είναι ανοιχτά στο κοινό με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να περνάει απ’ έξω, να το δει και να μπει, τα θέτει εκτός συναγωνισμού.

Όσοι αναρωτιέστε πώς μπορούν να εμπιστεύονται σε φυλακισμένους μαχαίρια και άλλα τέτοιου είδους κουζινικά, να σας πούμε ότι τέτοιες θέσεις δεν αναλαμβάνουν παραβάτες που είχαν φυλακιστεί για βίαιες πράξεις κι όσοι τελικά επιλέγονται, περνούν από διάφορες συνεντεύξεις, ενώ οι αιτήσεις από φυλακισμένους της χώρες για κάθε θέση είναι εκατοντάδες. Συν τοις άλλοις, ό,τι θεωρείται επικίνδυνο, όπως τα μαχαίρια, φυλάσσεται σε ειδικό σημείο με κλειδαριά όταν δεν χρησιμοποιείται. 

Φαίνεται πάντως, πως ο στόχος του The Clink Charity που είναι να μειωθούν τα ποσοστά των παραβάσεων από ήδη καταδικασμένους παραβάτες στο μέλλον γίνεται πραγματικότητα με μόλις το 12,5% όσων πέρασαν από αυτό να πέφτει πάλι σε παραπτώματα το 2011 και μόλις το 6% το 2012.

Όλη η συνέχεια εδώ - clickatlife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ