Το Βερολίνο διαψεύδει τον Βαρουφάκη & δηλώνει: "Ξεχάστε το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα"!

Οι σημερινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ να διαψεύδει τα περί δημιουργικής ασάφειας στη συμφωνία και μάλιστα επιμένουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5%. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε και τα περί μυστικής συνάντησης στο Eurogroup και αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε πως το Eurogroup αποφάσισε για το 2015 να ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές περιστάσεις αναφορικά με το ύψος του πλεονάσματος. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει όπως η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως μετά το 2015, δηλαδή τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, αυτό θα ισχύει σίγουρα γιατί όπως επισημαίνεται ο στόχος για να είναι το χρέος βιώσιμο δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέχρι το 2022. 

Το Βερολίνο λοιπόν διέψευσε τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης περί ασάφειας που ζήτησαν οι ευρωπαίοι εταίροι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άλλες χώρες όπως η Γερμανία να το περάσουν από τα κοινοβούλια τους. 

Συναντήσεις πίσω από την πλάτη του Σόιμπλε

Έξαλλος έγινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν έμαθε ότι ο υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησής του Γέργκ Ασμουσεν είχε μυστική συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Την πληροφορία μεταδίδει η εφημερίδα Sächsische Zeitung. Ο Σόιμπλε είναι εξοργισμένος γιατί η συνάντηση έγινε χωρίς να ενημερωθεί την ώρα που είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα οι επαφές με τον Βαρουφάκη και γενικότερα οι συναντήσεις και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεργκ Άσμουσεν είναι ο άνθρωπος που είχε μεσολαβήσει προεκλογικά για να αποκατασταθεί το κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας στην κυβέρνηση συνεργασίας της Μέρκελ δεν ελέγχεται από το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να “πονάει” τον κ. Σόιμπλε για το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να έγινε εν αγνοία του είναι ότι ο Άσμουσεν υπηρέτησε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Σόιμπλε την περίοδο 2008-2011, προτού διοριστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Επίσης, ο Άσμουσεν, ο οποίος ήταν και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και όταν ρωτήθηκε για την συνάντηση απάντησε: «ουδέν σχόλιο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ