Made In Greece o Δημήτρης Κοντόπουλος - Ένας Έλληνας αστρονόμος μάς εξηγεί πώς έστησε τα live της Bjork σε μουσείο του Τόκυο!

Με λένε Δημήτρη Κοντόπουλο, ήρθα στην Ιαπωνία το 2009 με μια υποτροφία του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας για να κάνω το μεταπτυχιακό μου στην αστρονομία, στο πανεπιστήμιο της Osaka. 

Ένα εξάμηνο πριν τελειώσω το μεταπτυχιακό και επειδή ήθελα να συνεχίσω να μένω στην Ιαπωνία, άρχισα να ψάχνω για δουλειά. Κάνοντας το μεταπτυχιακό κατάλαβα πως ενώ η επιστήμη και η αστρονομία συγκεκριμένα εξακολουθεί να είναι η μεγάλη μου αγάπη, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να κάνω έρευνα για όλη μου την ζωή.  

Κατάλαβα ότι ήθελα να βρω μια δουλειά που να συνδυάζει την επιστήμη, την επαφή με τον κόσμο και ενδεχομένως και λίγη τέχνη αν γίνεται. Έτσι αποφάσισα να στείλω το βιογραφικό μου στο National Museum of Emerging Science and Innovation (Miraikan) που βρίσκεται στο Τόκιο.  

«Δεν θα ακούσεις έναν Ιάπωνα να λέει: «Όταν εμείς φτιάχναμε ρομπότ οι άλλοι τρώγανε βελανίδια»  

Πλέον δουλεύω στο Miraikan 3 χρόνια τώρα στο Exhibition Development Division. Όπως λέει το όνομα του μουσείου, πρέπει να παρουσιάζουμε τις νεώτερες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία, για αυτό και υπάρχει το παραπάνω τμήμα στο μουσείο που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία νέων εκθεμάτων. Είτε αυτά είναι υλικά είτε οπτικοακουστικά.  

*Miraikan: «Mirai» στα Ιαπωνικά σημαίνει μέλλον και το «Kan» υποδηλώνει κτίριο (με κάποιο σκοπό).  

Θα ήθελα να μου περιγράψεις την περιοχή του Τόκιο στην οποία βρίσκεται το Miraikan.

Το Miraikan βρίσκεται στον κόλπο του Τόκιο, στην Odaiba που είναι μια ομάδα τεχνητών νησιών. Θεωρείται κυρίως περιοχή για dating αφού έχει αρκετά εμπορικά κέντρα, μια φανταστική θέα στο Τόκιο, το ρομπότ-άγαλμα Gundam, ένα μικρό άγαλμα της ελευθερίας και φυσικά το Miraikan. Αν έρθει κάποιος στην Odaiba συνιστώ να έρθει με το «Yurikamome» που είναι ένα αυτό-οδηγούμενο μεταφορικό μέσο. Η διαδρομή αφού έχει πέσει το φως μου θυμίζει σκηνές από το Blade Runner.  

Δώσε μου όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για αυτή την τεράστια σφαίρα που απεικονίζει την γη και βρίσκεται μέσα στο Miraikan

Αυτή η τεράστια σφαίρα που λες, λέγεται Geo-Cosmos και είναι το έκθεμα-σύμβολο του μουσείου. Έχει διάμετρο 6 μέτρα, αποτελείται από 10.362 οργανικά LED panels με συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια pixels. Το Geo-Cosmos δημιουργήθηκε από την επιθυμία του διευθυντή του μουσείου, ο οποίος είναι ο πρώτος Ιάπωνας αστροναύτης και έχει πάει δυο φορές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να μοιραστεί το αίσθημα του να βλέπεις τη Γή από το διάστημα. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για την συλλογή και δημιουργία οπτικού υλικού για προβολή στο Geo-Cosmos.

Αυτό σημαίνει ότι ψάχνω να βρω ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα να έχουν σχέση με την Γη, και μετά συνεργάζομαι με ειδικούς για να τα οπτικοποιήσουμε. Η τελευταία μεγάλη μας συνεργασία ήταν με το Future Lab της Ars Electronica για το πρόγραμμα/έκθεμα με τίτλο «Sorting Out Cities» που σαν θέμα έχεις τις πόλεις και την σχέση που έχουν με την Γή. Λέγεται «The movements» και έχει σαν θέμα τις κινήσεις που εκτελούνται πάνω στη Γή. Από την μετακίνηση των ηπείρων, των πρώτων πληθυσμών του ανθρώπου μέχρι τις κινήσεις των τεχνητών δορυφόρων σήμερα. Θα ήθελα να γράψω και δυο λόγια για τη μουσική και το Geo-Cosmos.

Όταν άνοιξε το Miraikan, πριν από 13 χρόνια περίπου, η σύνθεση της μουσικής που ακούγεται γύρω από το Geo-Cosmo ανατέθηκε στο Ryuichi Sakamoto. Το 2013, αποφασίστηκε να ανανεωθεί αυτή η μουσική και έγινε μια νέα συνεργασία με τον DJ Jeff Mills. Όταν ολοκληρώθηκε η μουσική διοργανώσαμε ένα event για να την παρουσιάσουμε στον κόσμο. Το 2013 επίσης, η Bjork έκανε 3 συναυλίες στο χώρο ακριβώς κάτω από το Geo-Cosmos. Λεπτομέρειες για αυτό παρακάτω. Αναλυτικότερα για το Geo-Cosmos και όλα τα δεδομένα που έχουμε εδώ.

Όλη η συνέχεια εδώ - Lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ