Καλαμάρια ψητά, γεμιστά με μυρωδικά για την νηστεία από την Ντίνα Νικολάου!

Καθαρίζω τα καλαμάρια και τα ξεπλένω καλά. Τα αφήνω να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά.

Γέμιση: Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό μείγμα.

Με ένα κουταλάκι γεμίζω τα καλαμάρια με το μείγμα αυτό και τα αλείφω εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο. Τα αραδιάζω σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνω για 10 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Πριν τα βγάλω δοκιμάζω ένα καλαμάρι για να δω αν έχει μαλακώσει και, αν χρειαστεί, ψήνω για λίγα λεπτά ακόμα. Προσέχω ωστόσο να μην τα παραψήσω γιατί θα γίνουν ιδιαίτερα σκληρά και λαστιχωτά.
Λαδολέμονο: Σε ένα μπολάκι βάζω το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιών, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάω καλά με ένα πιρούνι.

Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβω σε μέτριες λωρίδες. Τα μεταφέρω σε πιάτα, τα περιχύνω με το λαδολέμονο και σερβίρω. Συνοδεύω με τηγανητές ή βραστές πατάτες.

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής   

Υλικά

Για 4 άτομα
800 γρ. καλαμάρια ολόκληρα, κατεψυγμένα
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
150 ml ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

Who is Who

H Ντίνα Νικολάου είναι σεφ που γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε οικονομία και μάρκετινγκ, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον κόσμο της μόδας, αλλά την κέρδισε η γαστρονομία και η τέχνη της μαγειρικής. Ακολούθησαν σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού : Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre.

Στην Αθήνα εμφανίζεται στην τηλεόραση όπου μοιράζεται με τους τηλεθεατές την καθημερινή φροντίδα για την οικογένεια, αλλά και τις γνώσεις της για τις πρώτες ύλες της ελληνικής γης. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Καθημερινή» και διδάσκει στην επαγγελματική Σχολή Μαγειρικής «Chef d’Oeuvre».

Στο Παρίσι υπερασπίζεται με μεράκι και δημιουργικότητα την Ελληνική κουζίνα στο εστιατόριο «Evi Evane». Ταξιδεύει την ελληνική μαγειρική μέσω των παρουσιάσεων που κάνει σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας ανά τον κόσμο.

Έχει γράψει 5 βιβλία μαγειρικής. Μεταξύ αυτών το «Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef d’Oeuvre», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής.

Το τελευταίο βιβλίο της εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martinière» για τη Γαλλία με τον τίτλο Grèce, cuisine familiale et traditionnelle – Dina Nicolaou, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο «H κουζίνα της μαμάς μου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ