Αποκλειστικό: O νέος Γραμ. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης: ''Τα πιο σημαντικά συγχαρητήρια για μένα, αυτών που δεν με ξέρουν & βλέπουν την ελπίδα για καλύτερη ζωή''

Συνέντευξη στο eirinika.gr και την Ειρήνη Νικολοπούλου έδωσε ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης! Τι λέει για την πρώτη του μέρα ως γραμματέας, για τα άδεια ταμεία, τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ & τα συγκινητικά μηνύματα του κόσμου με την εκλογή του.

E.N: Όταν σας μίλησα στο τηλέφωνο είπατε ότι περάσατε το πρώτο βράδυ ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με πολλές σκέψεις, μοιραστείτε μαζί μας τις σημαντικότερες από αυτές

T.K: Αυτές οι σκέψεις πηγάζουν από την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε μετά τις εκλογές. Και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν για το ρόλο του κόμματός μας στη νέα εποχή που διανύουμε δεν είναι εύκολες. Χρειάζεται ένας διαφορετικός σχεδιασμός που θα γειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία,  στα κινήματα, στις δομές αλληλεγγύης,  που θα στέκεται δίπλα στην κυβέρνηση, όχι ως “χειροκροτητής”  αλλά με ένα διακριτό και αυτόνομο ρόλο, αντάξιο της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι πολίτες.

E.N: Το πρωί σας είδαμε στην πρώτη σας συνέντευξη μετά την εκλογή σας, στο ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA, να μπαίνετε στα βαθιά νερά – δεν υπάρχει άλλωστε χρόνος- Πως θα σταματήσει ο κύκλος λιτότητας λοιπόν κ Κορωνάκη. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει το σήμερα που είναι πιεστικό και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό λόγω άδειων ταμείων;

Τ.Κ: Με τη νέα συμφωνία-γέφυρα έγινε ένα πρώτο, σημαντικό βήμα αμφισβήτησης του δόγματος της λιτότητας. Η χώρα πέτυχε να μην είναι υποχρεωμένη για εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούσαν έναν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία Άνοιξε για πρώτη φορά η συζήτηση στις Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα μιας άλλης στρατηγικής που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών. Εκτιμούμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά αυτό που γίνεται πλέον κατανοητό σε ολοένα και περισσότερους είναι ότι η συνέχιση αυτής της καταστροφικής συνταγής λιτότητας, δεν οδηγεί μόνο τους λαούς στην κοινωνική απόγνωση, αλλά αποδομεί και την ίδια την Ευρώπη. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Είμαστε όμως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις που θα μας ασκηθούν και να κριθούμε από το κυβερνητικό μας έργο, με πρώτο σταθμό τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσουμε αυτήν την εβδομάδα.

Ε.Ν: Όλοι σας ρωτάνε πως θα βρείτε χρήματα. Τι κουβεντιάσατε, η στενή ομάδα Τσίπρα για το πιο καυτό θέμα αυτήν την στιγμή, με δυο λόγια ;

T.K: Παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες αμετανόητοι ζηλωτές της λιτότητας να επιμένουν στην παγίδευση της χώρας, στον σκληρό εκβιασμό και την επιχείρηση ασφυξίας. Δεν είχαν συνηθίσει να τους λένε "όχι" και κάπως πρέπει ν' απολογηθούν στα εσωτερικά τους ακροατήρια. Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων του κ. Σόιμπλε καθώς και των απειλητικών νουθεσιών του κ. Ντράγκι. Αυτά είναι πέρα από κάθε νομιμοποίηση στη λειτουργία της Ε.Ε. και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. Η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει τη ρευστότητα ως είναι υποχρεωμένη. Από την ελληνική πλευρά με ταχύτατες διαδικασίες και ρυθμίσεις θα εισπραχθούν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και θα μπουν στα ταμεία του κράτους λεφτά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

E.N: Ποιες συμμαχίες προετοιμάζετε στην Ευρώπη  για να φτάσετε τον Ιούνιο στην τελική θέση της αναμέτρησης;

T.K: Προανέφερα, ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, αναγκαστικά. Ο πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα έχει συνομιλήσει ουσιαστικά με ευρωπαίους αξιωματούχους, οικοδομούνται συνεργασίες, σιγά - σιγά στη βάση της αμοιβαιότητας και της αξιοπιστίας. Όλες οι πλευρές θα κριθούν το τετράμηνο μέχρι τον Ιούνιο, όχι μόνο η Ελλάδα. Η κυβέρνηση κατάφερε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα, να συζητιέται σήμερα στο εσωτερικό κομμάτων που δεν έχουν την ίδια αναφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κλονίζεται σοβαρά από τον εναγκαλισμό της με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας. Η επίθεση Ραχόι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ενδεικτική ενός κλίματος πανικού, που επικρατεί στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς βλέπουν, ότι η πλήρης αποδοχή των θέσεων Μέρκελ δεν τους οδηγεί μόνο σε εκλογικές ήττες, αλλά και σε πολιτικό αφανισμό. Όλα αυτά θα κριθούν μέσα στο τετράμηνο. Εμείς όμως έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στη συμμαχία με τους λαούς, που μπορούν να ασκήσουν τη μεγάλη πίεση στις κυβερνήσεις τους. Το είδαμε με τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και τη διαπραγματευτική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, θα το δούμε με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.

E.N: Μια προσωπική ερώτηση: ‘’Ποια συγχαρητήρια ή ποια ζεστή χειραψία μέτρησε για εσάς περισσότερο χθες και από ποιον; 

T.K:Υπήρξαν πολλά συγκινητικά μηνύματα από συγγενείς και φίλους, συντρόφους από τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά και από ανθρώπους που δεν γνωρίζω και μου ευχήθηκαν για την εκλογή μου. Νομίζω ότι τα συγχαρητήρια των τελευταίων, που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και που στο παρελθόν δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά, είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να μην τους διαψεύσουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ