Made In Greece το application Respi - Η ελληνική εταιρία που θέλει να αλλάξει τη ζωή 300 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα!

Tο Respi είναι ένα application και μία συσκευή που εφαρμόζει στο κινητό και βοηθάει ανθρώπους που έχουν άσθμα, τους υπενθυμίζει τις δόσεις των φαρμάκων τους και τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό τους, το οποίο μπορούν να το μοιραστούν με τον γιατρό τους. 

Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται μια ελληνική ομάδα που αποτελείται από νέα παιδιά ηλικίας 22-35 και είναι διασπαρμένη σε όλο τον κόσμο, σε Λονδίνο, Βοστόνη, Αθήνα και Άιντχοβεν. Αυτόν τον καιρό η ομάδα βρίσκεται στο startup bootcamp στο Αιντχόβεν για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και για να δουλέψουν με άλλες start up εταιρίες από όλο τον κόσμο. 

Το Respi επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές ιδέες παγκοσμίως και τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. «Είμαστε μια startup που θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν άσθμα να αναπνέουν ελεύθερα. 

Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ασθένειες όπου η αγωγή βασίζεται σε καθημερινές μετρήσεις, στο άσθμα ο ασθενής κάνει την αντίστοιχη εξέταση λιγότερο από μια φορά τον χρόνο. Εμείς κατασκευάζουμε ένα μηχάνημα, όχι μεγαλύτερο από ένα κινητό, όπου ο καθένας μπορεί να έχει στην τσάντα του και να μετράει την απόδοση/επίδοση των πνευμόνων του οποιοδήποτε στιγμή», λέει ο Βασίλης ο δημιουργικός διευθυντής της ομάδας.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο project.
Φέτος καταφέραμε να προσγειώσουμε διαστημικό ρομπότ σε κομήτη αλλά όταν ο Αντώνης, που έχει άσθμα, ρώτησε τον γιατρό του πώς θα αντιδράσει το άσθμα στο ταξίδι που είχε να κάνει στην Μ. Ανατολή, του απάντησε το απίστευτο «πήγαινε και θα μάθεις». Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα όπου η ιατρική δεν έχει καταφέρει να πιάσει το κύμα της τεχνολογίας λόγω του βάρους της. Ψάχνοντας να βρούμε λύση είδαμε το κενό στην αγορά και ξεκινήσαμε.

Η προσπάθεια ξεκίνησε στην Ελλάδα;
Ναι, η Ελλάδα ήταν το κοινό σημείο εκκίνησης και αυτή τη στιγμή αφού κερδίσαμε σε διάφορους διαγωνισμούς και συμμετέχοντας σε διάφορα accelerators, βρισκόμαστε σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία, Αγγλία και Αμερική .

Πόσο δύσκολο ήταν να υλοποιηθεί;
Καλή ερώτηση με δύσκολη απάντηση. Αν ρωτήσεις κάποιον από την φαρμακευτική βιομηχανία θα σου πει ότι προχωράμε με ταχύτητα φωτός καθώς εκεί οι χρόνοι και τα χρήματα είναι σε άλλο επίπεδο. Όμως εμείς ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις την δική σου συσκευή από το μηδέν και να στοχεύεις στο «disruption» μιας τεράστιας “περιφρουρούμενης” αγοράς. 

Παρά τις δυσκολίες τι σας κράτησε για να μην τα παρατήσετε;
Το όραμα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που σε οδηγεί και σε κάνει να συνεχίζεις και να προσπαθείς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή τριακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων και θα το κάνουμε. 

Πες μου για την επιτυχία σας, για το startup bootcamp.
Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων και ομιλιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ολλανδία, μέσα Σεπτέμβρη, μάθαμε ότι σε δέκα μέρες έπρεπε να εγκατασταθούμε στην Ολλανδία για τρεις μήνες επιτάχυνσης, όπως λένε και οι φίλοι μας «it’s an accelerator». 

Όλη η συνέχεια εδώ - grekamag.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ