Μ. Ντράγκι: Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΕΚΤ δεν αγοράζει Ελληνικά ομόλογα!

Την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά ομόλογα ανέλυσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ιταλίας.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αποκάλυψε τους τρεις λόγους γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Ο πρώτος είναι, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, επισήμανε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν αγοράζει ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, εάν η αξιολόγηση αυτού του προγράμματος δεν ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζεται, στην Ελλάδα η αξιολόγηση έχει αναβληθεί».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πολύ χαμηλή και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μία χώρα που βρίσκεται πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό -για να αποφευχθεί να φτάσει στο σημείο όπου γίνεται ο μεγαλύτερος πιστωτής μίας χώρας, πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε ότι ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδίδει.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης και σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως το πρόγραμμα αποδίδει. 

«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη, επιμένω να λέω “κυκλική” γιατί η ανάκαμψη αυτή δεν είναι διαρθρωτική» σημείωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο. «Τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την συμβολή της νομισματικής πολιτικής στην ενίσχυση της κυκλικής ανάκαμψης» πρόσθεσε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν αποσύρει τα κίνητρα για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ