Από B στα τρία CCC: Ξαφνική υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch!

Σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Fitch. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος, υποβαθμίζεται το μακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας από την κατηγορία B στην κατηγορία CCC.

Η ανακοίνωση της υποβάθμισης δεν ήταν προγραμματισμένη από τον οίκο Fitch και έγινε νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της δημοσίευσης των αξιολογήσεων, κάτι που φανερώνει την αίσθηση του επείγοντος.

«Η επόμενη ημερομηνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η 15η Μαΐου 2015, ωστόσο ο Fitch πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν την απόκλιση από το πρόγραμμα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος επικαλείται στην ανακοίνωσή του μια σειρά από λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του αυτή, όπως για παράδειγμα η «αδυναμία πρόσβασης στις αγορές για δανεισμό, οι αβέβαιες προοπτικές για μια έγκαιρη εκταμίευση της δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους θεσμούς καθώς και οι στενές συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ενισχύουν τις ασφυκτικές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης».

Επιπλέον ο Fitch αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε 0,5% για φέτος, από 1,5% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% τον Δεκέμβριο του 2014.

«Η βλάβη που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών ασφαλώς και εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη που μόλις είχε αρχίσει. Αυτή η βλάβη θα πάρει χρόνο να επιδιορθωθεί, ακόμη κι αν οι προοπτικές για μια επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους εταίρους και αύριο Σάββατο αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ