Ολοκληρώθηκε το EWG - Δεν ελήφθησαν αποφάσεις - Στα τεχνικά κλιμάκια το "μπαλάκι"

Τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης για το ελληνικό ζήτημα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε πηγή της ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω email, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «στο πλαίσιο των συζητήσεων του Brussels Group, ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το θέμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών». 

Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα. 

Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.

Από την Αθήνα αναχώρησαν την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του καθολικού Πάσχα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα τόνισε ότι πιο πιθανό είναι μια συμφωνία να έρθει προς το τέλος Απριλίου. 

Ερωτηθείς την Τρίτη αν η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει» δήλωσε σε σχόλιά του, τα οποία μετέφραζε από τα αγγλικά διερμηνέας στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέφτηκε τη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά την οποία συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων. 

Την επόμενη βδομάδα, τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο νέο Euro Working Group με αυτοπρόσωπη παρουσία το οποίο θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία.


Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ένα άτυπο Eurogroup μπορεί να ανάψει (με πολιτική απόφαση) το αρχικό πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης.

Κάτι ανάλογο συνέβη για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου του 2014 στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΕΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ