Θα μείνετε Αθήνα; 23 ιδέες για να περάσετε το καλύτερο Πάσχα της ζωής σας!

Κατανυκτικές ακολουθίες και ιδιαίτερες παραδόσεις, ξεναγήσεις και νότες στο πνεύμα των ημερών, σούβλες και μαγειρίτσες, πάρτι κι εκδρομές.

 

 Το Πάσχα στην Αθήνα έχει βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, χρώμα πολυεθνικό αλλά και αύρα εξοχής. Κάποια από τις ιδέες που σας προτείνουμε, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, ίσως σας δώσει αυτό το ξεχωριστό χρώμα που όλοι αναζητούμε στις μεγάλες γιορτές.

1 .Το θείο πάθος στο μουσείο ­
Λίγο πριν ή λίγο μετά τα πασχαλινά ψώνια στο κέντρο της πόλης τη Μ. Πέμπτη, κάντε μια στάση στο Βυζαντινό Μουσείο. Στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει μια δωρεάν ξενάγηση που επικεντρώνεται σε σπάνια εκθέματα του μουσείου (ανάμεσά τους μια εικόνα της Σταύρωσης, ένας χρυσοκέντητος Επιτάφιος του 1751 κι ένας σταυρός λιτανείας των 16ου-17ου αι. ).

2.Αρμένικη... κατάνυξη 
Η αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος κάθε Μ. Πέμπτη (6 μ.μ. ) από την αρμένικη εκκλησία είναι από τα στάνταρ ραντεβού αυτών που θέλουν να προσδώσουν πολυεθνικό χαρακτήρα στις ημέρες των γιορτών. Σημειώστε δύο εκκλησίες, το ναό του Αγίου Καραμπέτ στον Νέο Κόσμο (Πραξαγόρου 4 ) και την αρμένικη μητρόπολη στην Πλατεία Κουμουνδούρου (Κριεζή 10 ).

3. Μεγάλη Εβδομάδα στη Σκουφά 
Όχι μόνο επειδή ο Άγιος­ ­Διονύσιος είναι μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της πόλης, με αγιογραφίες του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και γιατί έχει ψάλτες... ονομαστούς. Οι Απ. Παπαδόπουλος και Αλ. Κατσαρός, μαθητές της σχολής Περιστέρη, θα σας καθηλώσουν με την εκφραστικότητα της φωνής τους. Άσε που η Σκουφά είναι και δρόμος-κλειδί για να οργανώσετε μια έξοδο στο Κολωνάκι.

4. «Μουσικές των Αγγέλων» 
Εκτός από την εκκλησία, μπορείτε να τις απολαύσετε και στο «Half Note», που οργάνωσε, στο πνεύμα των ημερών, μια ιδιαίτερη βραδιά (9/4, 10 μ.μ. ) με βυζαντινούς ύμνους, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Εβδομάδας, μουσικές συνθέσεις πάνω στους ψαλμούς του Δαβίδ και θρησκευτικά έργα του Μπαχ. Επί σκηνής ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή.

5. Το αβγό του... Μπενάκη ­
Δώρο οικονομικό και arty. Μία είναι η λύση εδώ και χρόνια. Το Μουσείο Μπενάκη έχει μία από τις πιο όμορφες συλλογές σε αβγά από παπιέ μασέ, πορσελάνη και πλεξιγκλάς, ­διακοσμημένα με φτερά και πούπουλα, φυτικά μοτίβα, ματάκια. Τα πωλητήρια τόσο της Πειραιώς όσο και του Κολωνακίου θα είναι ανοιχτά για δώρα της τελευταίας στιγμής μέχρι το Μ. ­Σάββατο στις 3 μ.μ.

6. Επιτάφιος στη μονή Καισαριανής. 
Από τις ωραιότερες εμπειρίες του αθηναϊκού Πάσχα: χιλιά­δες συρρέουν το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής εδώ για τον πιο ιδιαίτερο Επιτάφιο της πόλης. Η ακολουθία ξεκινάει στις 2.30 μ.μ., αλλά αν είστε της εξοχής, μπορείτε να ανεβείτε νωρίτερα στον Υμηττό για περπάτημα. Μετά την τελετή τα μεζεδοπωλεία και οι ψαροταβέρνες της περιοχής σας περιμένουν με τα καλύτερα νηστίσιμα.

7. Αποκαθήλωση στη μονή Πεντέλης 
Οι παροικούντες τα βόρεια δίνουν τη Μ. Παρασκευή ραντεβού στη 1 μ.μ. στη μονή Πεντέλης. Ο ηγούμενος και οι ιερείς ανεβαίνουν στον κοντινό λοφίσκο και κατεβάζουν το ομοίωμα του Χριστού από το σταυρό. Αφού το τυλίξουν σε λευκό σεντόνι, η πομπή καταλήγει στη μικρή σπηλιά στον περίβολο του μοναστηριού, όπου το σώμα τοποθετείται στον τάφο και σφραγίζεται με μια βαριά πέτρα.

8. Άγιος Γεώργιος Καρύτσης 
Αν τη Μ. Παρασκευή τριγυρίζετε στο κέντρο, μπείτε για λίγο στην ιστορική εκκλησία για να απολαύσετε την τετράφωνη χορωδία με τραγουδιστές της Λυρικής, η οποία ψάλλει κατά τη δυτική τεχνοτροπία που καθιέρωσε ο Θ. Πολυκράτης. Σημειώστε τις ώρες: 11 το πρωί για την Αποκαθήλωση και 7 το βράδυ για το «Ω, γλυκύ μου έαρ». Και στη συνέχεια όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις hot πιάτσες.

9. Η ζωή του Χριστού στην Ανάβυσσο 
Ένα τελετουργικό που το ξέρουν όλοι όσοι ζουν στα νότια είναι η αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων. Αν ο δρόμος σας λοιπόν σας φέρει τη Μ. Παρασκευή παραλιακά, μπείτε στην πομπή του Επιταφίου για να ζήσετε ένα απολύτως παπαδιαμαντικό σκηνικό και κατόπιν απολαύστε ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα.

10. Τριακόσια πασχαλινά αβγά! 
Τόσα αβγά μαζεμένα είμαστε σίγουροι πως δεν έχετε ξαναδεί... Τα έχει συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερη έκθεση, το Μουσείο Χατζημιχάλη στην Πλάκα, μαζί βέβαια με σχετικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και φορεσιές. Δείτε την έκθεση μαζί με τα παιδιά και μετά απολαύστε τη βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της πόλης.

11. Θέα «Galaxy» 
Το ιστορικό μπαρ του «Hilton», το οποίο σε περίπτωση που δεν το ξέρετε βραβεύτηκε πρόσφατα ως ένα από τα δέκα καλύτερα μπαρ με θέα του κόσμου, το έχουμε συνδυάσει κυρίως με βραδινές εξόδους. To Μ. Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα όμως ανοίγει από τη 1 μ.μ. για καφέ ή απεριτίφ στη βεράντα. Ανεβείτε για ηλιο­βασίλεμα που συνδυάζει σούπερ θέα σε όλη την πόλη κι ένα αφρώδες κρασί, το οποίο σερβίρουν με φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα.

12. Ανάσταση στην… Αιθιοπία 
Το ξέρατε ότι το Πολύγωνο έχει αιθιοπική εκκλησία; Αν θέλετε να δείτε πώς γιορτάζει την Ανάσταση η αιθιοπική κοινότητα της Αθήνας, ελάτε στην οδό Μπόχαλη 12 για μια ιδιαίτερη ολονυχτία. Από τις 8 μ.μ. το Μ. Σάββατο οι λευκοντυμένοι πιστοί τραγουδούν και χορεύουν στο ρυθμό των τυμπάνων, ενώ μετά την Ανάσταση η ακολουθία συνεχίζεται με ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Βίβλο. Βγαίνοντας στις 3 π.μ., θα σας κεράσουν ντζέρα (πίτα ) με σάλτσα πιπέρι. 

13. Η πόλη από ψηλά 
Για ανοιχτή θέα στο βεγγαλικό αττικό ουρανό το βράδυ της Ανάστασης δίνουμε ραντεβού στον Λυκαβηττό, στον Αϊ-Γιώργη ή στους Αγίους Ισιδώρους. Στη συνέχεια καδράρουμε το υπέροχο νυχτερινό­ πλάνο της Αθήνας από το «La Suite Lounge» του «St George Lycabettus», απολαμβάνοντας ένα μενού με τη μαγειρίτσα στο επίκεντρο (€ 36 το άτομο ). Όσο για το μεσημέρι του Πάσχα, με το βλέμμα να φτάνει μέχρι τον Σαρωνικό, έχει έναν πλούσιο μπουφέ (€ 36 το άτομο ), όπου φιγουράρουν κατσικάκι σε κληματόβεργες, αρνάκι φρικασέ, ­κοκορέτσι…

14. Δεύτε λάβετε φως 
Θα το πάρουμε μαζί μας ανάβοντας τις λαμπάδες που βρήκαμε στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τις οποίες έχουν φτιάξει παιδιά με αναπηρία. Ψαράκια, πουλιά, πεταλούδες, αστερίες, βάρκες: τα στολιδάκια τους «μυρίζουν» θάλασσα και φύση και οι τιμές είναι στα € 24. Προλαβαίνετε μέχρι το Μ. Σάββατο στις 3 μ.μ.

15. Techno Ανάσταση στο «Saint Solange» 
Είναι ένα από τα πιο θεατράλε clubs της Αθήνας και μας κάνει το καλύτερο δώρο για το βράδυ της Αναστασης, φέρνοντας στα dexx τον Βρετανό Ant Brooks, έναν από τους επιφανέστερους DJs της techno, ο οποίος μας επισκέπτεται στο πλαίσιο του SoundDirectiva party. Η βραδιά στο Θησείο θα έχει μέχρι και indoor πυροτεχνήματα!

16. Σούβλες με θέα Ακρόπολη 
Θα τις βρείτε στο πιο απροσδόκητο σημείο της πόλης, στο «GB Roof Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου στήνεται ένας απίστευτος παραδοσιακός μπουφές με γιαπράκια αβγολέμονο, τζιγεροσαρμαδάκια, μαγειρίτσα, γαρδουμπάκια και μεγάλη ποικιλία αλλαντικών. Και φυσικά οι σούβλες βγάζουν αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

17. Ογδόντα οβελίες στο Μαρούσι! 
Το πιο μαζικό πασχαλινό γλέντι οργανώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου στον υπαίθριο χώρο του Αμαλίειου Οικοτροφείου την Κυριακή του Πάσχα από τις 12 μ., με ελεύθερη είσοδο. Ογδόντα οβελίες θα ροδοκοκκινίζουν στη σούβλα, στα πιάτα θα κυκλοφορούν πασχαλινά εδέσματα, ενώ στην... πίστα οι Κονιτοπουλαίοι θα δίνουν το ρυθμό για χορό με δημοτικά, νησιώτικα και λαϊκά.

18. Λαμπρή στην αυλή 
Αν πιστέψουμε την ΕΜΥ, την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός. Αν λοιπόν ψάχνετε μια αυλή με άρωμα γειτονιάς για το γιορτινό σας τραπέζι, προτείνουμε τον «Κούβελο» στο Κουκάκι. Η Χριστίνα Λιαγκούμη θα έχει έτοιμο κατσικάκι στη γάστρα, αρνάκι στο λαδόχαρτο, κοκορετσάκι ρουμελιώτικο και κρεατόπιτα Μετσόβου. 

19. Αρνάκι το θαλασσινό 
Τι θα λέγατε για λίγη παράδοση δίπλα στο κύμα; Το αρνίσιο κότσι, σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με μπίρα, θυμάρι και πατάτες Νάξου, κάνει κρεσέντο στο πασχαλινό μενού του «Καστελόριζου» της Βάρκιζας (5 πιάτα με μόλις € 25 το άτομο ). Σε ρυθμό θαλασσινό… Και αν είστε τολμηροί, η θάλασσα δίπλα βρίσκεται.

20. Του Βενέτη το τσουρέκι 
Επειδή Λαμπρή χωρίς τσουρέκι δεν έχει γλύκα, αναζητούμε αυτό που μας ταιριά­ζει στον Βενέτη. Φέτος λέμε να δοκιμάσουμε τη νέα τους πρόταση σε παραδοσιακή ζύμη­, με μαχλέπι και μαστίχα, με γέμιση μήλου και καραμέλας και διακριτικά αρωματισμένο με κανέλα. Αλλά και για τους παραδοσιακούς υπάρχουν αφράτα τσουρέκια με άρωμα βανίλιας και γέμιση σοκολάτας.

21. Αβγό για το… λαιμό­ 
Σύμβολο δημιουργίας και αναγέννησης, το αβγό έχει σταθερά θέση στο πασχαλινό «λεξιλόγιο» του οίκου κοσμημάτων Zolotas. Με γεωμετρικά και καμπυλόμορφα σχέδια να το στολίζουν, τα φετινά παντατίφ τους μπορείς να τα φορέσεις στο λαιμό ή στη λαμπάδα σου.

22. Εκδρομή στο Δαφνί 
Η μονή Δαφνίου είναι ένα από τα σημαντικότερα­ βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, αν και δυστυχώς παραμένει ακόμη κάτω από τις σκαλωσιές της... ανακαίνισης. Είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Παρασκευή (Μ. Παρασκευή μετά τις 12 μ. ) και Τρίτη (μέχρι τις 2 μ.μ. ) και είναι ίσως μία από τις πιο ωραίες οικογενειακές βόλτες. Μετά την επίσκεψη ακολουθήστε την κατεύθυνση προς Πειραιά για μεζέδες δίπλα στη θάλασσα.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ