Πολ Κρούγκμαν: ''Θα γίνει ''κόλαση'' αν φύγετε από το ευρώ - Οι επιπτώσεις του Grexit''

Στο Μέγαρο Μουσικής μίλησε την Παρασκευή στην Αθήνα ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν σε μια κατάμεστη αίθουσα.
 

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για το μείγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθεί, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο κ. Κρούγκμαν μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ζήτησε να μην βλέπουμε τη διαπραγμάτευση ως αντιπαράθεση.

"Ο πόνος που άρχισε στην Ελλάδα συνέβη και τελείωσε" τόνισε, ζητώντας "βήματα" για να υπάρξει φυγή προς τα μπρος.
Παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία, τόνισε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν  δεν υπήρχε το ζήτημα του χρέους, θα έπρεπε να μπει τέλος στο καθεστώς διαρκούς λιτότητας στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, είπε πως Ελλάδα πέρασε πέντε χρόνια με προσαρμογή 25% και είναι πλέον ανάγκη να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Η Αθήνα "ό,τι έπρεπε να πετύχει, το πέτυχε" είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση να μην ζητείται από τη χώρα επιπλέον προσαρμογή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit,  υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε προβλήματα και στις δύο πλευρές.
"Δεν ισχύει ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες" τόνισε.

Ο διακεκριμένος Νομπελίστας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί "έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο", απάντησε ότι η χώρα "θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία".
"Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία" παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν "κόλαση".
Περιγράφοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο "bank run", ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή. "Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε", υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: "Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι".

"Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα", είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.

"Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας... Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση... Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση", κατέληξε.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Ο πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην υπουργός Γ. Αρσένης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα προαναγγέλλοντας τον προσκεκλημένο κ. Κρούγκμαν, είπε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «οι διαπραγματεύσεις συναντούν σοβαρά προσκόμματα με αβέβαιες προοπτικές». Το ερώτημα που εγείρεται αν η ευρωζώνη θα δεχθεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσαρμογής ή τουλάχιστον θα ήταν διαθετιμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για την άρση του αδιεξόδου, είπε συνοψίζοντας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, βουλευτές, πρέσβεις, καθηγητές και φοιτητές.

Μικροεπεισόδιο με ακροατή

Αξίζει να σημειωθεί πως στο στάδιο των ερωτήσεων του κοινού, οικονομολόγος ακροατής δήλωσε πως αισθάνθηκε απογοητευμένος από την ομιλία του νομπελίστα Κρούγκμαν καθώς περίμενε να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα και περισσότερο πρακτικά για οικονομικά ζητήματα.
Ο Πολ Κρούγκμαν από την πλευρά του απάντησε πως επρόκειτο για "θέση και όχι ερώτηση" του ακροατή και στη συνέχεια έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην μπορεί να τοποθετηθεί ξανά, όπως κατήγγειλε ο ίδιος.

Συνάντηση με Τσίπρα

Συνάντηση με τον κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, θα έχει σήμερα το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μ. Μαξίμου στις 12:30.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ