Τηλεφώνημα διαμαρτυρίας Κέρι σε Τσίπρα για τον Σ. Ξηρό: "Είχατε υποσχεθεί πως το θέμα θα λυθεί"

Την οργή της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει η πιθανολογούμενη έξοδος του Σάββα Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού με σκοπό να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

 

Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «βαθιά μη φιλική ενέργεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος μάλιστα έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει «οπισθοδρόμηση» στη διμερή συνεργασία!

Παράλληλα, σε μια κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αποκάλυψε ότι ο Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Πιρς τόνισε ότι και ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο κ. Πιρς, στεκόμενος μπροστά από μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης, επιχειρώντας να καθησυχάσουν τις αμερικανικές ανησυχίες, ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αλλά κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, «διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς».

«Θέλω να είμαι σαφής», τόνισε ο κ. Πιρς: «το θέμα δεν είναι η μεταρρύθμιση των φυλακών ή η αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό, ή η παροχή πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, ή η βελτίωση των ανθρωπιστικών όρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά».

«Το θέμα», υπογράμμισε, «είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που διέπραξαν τρομακτικά και απεχθή εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στις φυλακές και όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και συγγενείς. Η αποφυλάκιση τέτοιων δολοφόνων προσβάλλει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους, των οποίων η ζωή έχει καταστραφεί».

Ως τώρα, πρόσθεσε, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπήρχε θετική ανταπόκριση σε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε ιδιωτικά για ορισμένες πτυχές της νομοθεσίας.

«Διατύπωσα», σημείωσε, «αυτές τις ανησυχίες ευθέως στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι αν ο Σάββας Ξηρός αφεθεί να βγει από τη φυλακή πριν εκτίσει την ποινή του, την οποία του καταλόγισε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τους αμερικανούς διπλωμάτες που σκοτώθηκαν και για τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο».

«Τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο αμερικανός πρέσβης, «διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ευθέως στον έλληνα Πρωθυπουργό με τηλεφωνική του συνομιλία, την περασμένη εβδομάδα».

Όπως είπε ο κ. Πιρς, αν ο Σάββας Ξηρός ή όποιος άλλος έχει βάψει με αίμα αμερικανών διπλωματών τα χέρια του, αφεθεί ελεύθερος, «θα αποτελούσε μια βαθύτατα μη φιλική πράξη». Ανέφερε, δε, ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

«Δεν υπάρχει θέση για τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον πολιτισμένο πολιτικό λόγο ή η επιστροφή στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή. Πουθενά αλλού» είπε ο κ. Πιρς.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και καλός εταίρος για τις ΗΠΑ σε σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων της εφαρμογής του δικαίου και των αντιτρομοκρατικών θεμάτων».

«Πιστεύουμε» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, «ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συνεπής με το πνεύμα της επί μακρόν δέσμευσης της Ελλάδας στη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, και αν αυτή περάσει, θα σημάνει οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία. Αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική υπόθεση, είναι μια σημαντική υπόθεση ασφαλείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ