Θύελλα αντιδράσεων για την ΠΝΠ από κόμματα, δήμους & περιφέρειες

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με βάση την οποία υποχρεώνονται όλοι οι φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η κριτική που ασκείται αφενός εστιάζεται στις ευθύνες της κυβέρνησης για την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους, αφετέρου στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου με τη διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Θύελλα από κόμματα, δήμους και περιφέρειες

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε λιγότερο από 100 ημέρες» τονίζει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που μέχρι πρότινος ξόρκιζε η κυβέρνηση.

«Προειδοποιούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν» υπογραμμίζει ο κ.Καραγκούνης.

Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε, σχολίασε, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι την κυβερνητική απόφαση.

Και πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».

«Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι, όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική - όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει.

«Είναι δεδομένο», καταλήγει το Ποτάμι, «πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».

«Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων».

«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων», αναφέρει χαρσκτηριστικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων, να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

Εξ άλλου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, δήλωσε οτι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, «μετά και από δική μας (σσ της Λαϊκής Συσπείρωσης) πρόταση, καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιφυλάχτηκε για τη στάση του και διέκοψε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τονίσαμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, εντάσσεται στους σχεδιασμούς γύρω από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και του επώδυνου των μέτρων, που μέσω και της λειτουργίας των δήμων, θα χτυπήσουν τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γι' αυτό προσπαθεί να «ψευτονομιμοποιήσει» τις πράξεις της.

Κάτι ανάλογο, τονίζει επίσης το ΠΑΣΟΚ, συνέβη μόνο το 1951.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε:

«Με μια νέα πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση προχωρεί σε υποχρεωτική μεταφορά (ουσιαστικά σε δήμευση) των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου.
Σημειώνουμε ότι η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, δηλαδή έχουν ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθούν να τις ψευτονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων.

Χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα τη μέθοδο της ΠΝΠ που καταγγέλλανε πάντοτε ως αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική και καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράφει. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Η ρύθμιση που επιβάλλουν στους ΟΤΑ είναι επί της ουσίας αντίθετη στο Σύνταγμα, εφ' όσον αφορά τοπικές υποθέσεις. Αντίστοιχοι συνταγματικοί φραγμοί υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες φορέων.

Αφού απέτυχαν -εκθέτοντας τη χώρα- στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο, με μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες (το 1951)».

Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο Κώστας Μπακογιάννης

Την απόφαση του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας και να ζητήσει την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «παύση πληρωμών» των έργων.

«Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» σχολιάζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Ο κ. Μπακογιάνης προσθέτει ότι, μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπέγραψε απόφαση με την οποία προσφεύγει νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης».

«Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών» τονίζει στην ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης και καταλήγει λέγοντας ότι «ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή»

Καμίνης: Εικόνα θεσμικής διάλυσης

Για «αιφνιδιαστικές ενέργειες» που «δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στην ΠΝΠ. Προσθέτει ότι ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ «να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ».

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από την πλευρά του, «καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας».

Είχε προηγηθεί η διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων που καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης.

Στην απόφαση για έκτακτη σύγκληση του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν όλοι οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, η «Ανοικτή Πόλη» μειοψήφησε.

Για «αντισυνταγματική πράξη» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι «το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Αθήνας, Λευτέρης Καστανάκης ζήτησε να «διασφαλιστούν οι μισθοί και οι προμηθευτές».

«Η κεντρική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν μπορεί να παρέμβει στα οικονομικά του δήμου» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Προβατάς, ζητώντας «να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση».

«Τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε είναι για τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας.

Πατούλης: Απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης την απόφαση της κυβέρνησης. Ο κ. Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και «αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ