Τζον Κέρι στη συνάντηση με Νίκο Κοτζιά: ''Οι τρομοκράτες παραμένουν στην φυλακή'' - η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για Σάββα Ξηρό

Στους στενούς δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καλωσορίζοντας χθες τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στο State Department. 

 

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι έκανε λόγο για «τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία», καθώς επίσης και για «τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της», ενώ εξέφρασε «εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος για μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία».

«Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση, σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων, να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Ουκρανία ο κ. Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ - Ευρώπης» τονίζοντας την «ανάγκη ενθάρρυνσης της Ρωσίας με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή και επίσης να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση της ενέργειας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».

«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Δήλωση - τελεσίγραφο του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς στην Αθήνα

Νωρίτερα πάντως στην Αθήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς προέβη αιφνιδιαστικά σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει, «φωτογραφικά», την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο κ. Πιρς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση Ξηρού (σ.σ. έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ανθρώπους που «έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα»), αυτό θα θεωρηθεί «μη φιλική πράξη» από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον. 

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. 

«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους» σχολίασε. Και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων». 

Τηλεφώνημα διαμαρτυρίας Κέρι σε Τσίπρα για τον Σάββα Ξηρό: "Είχατε υποσχεθεί πως το θέμα θα λυθεί"

Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «βαθιά μη φιλική ενέργεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος μάλιστα έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει «οπισθοδρόμηση» στη διμερή συνεργασία!

Παράλληλα, σε μια κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αποκάλυψε ότι ο Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ