Γιώργος ετών 29: Οι μέρες και οι νύχτες μου κλεισμένος σε μια ελληνική φυλακή - πως είναι η ζωή πίσω από τα κάγκελα

Το συναίσθημα του να φεύγεις από την τράπεζα, με μια τσάντα γεμάτη χρήματα, δεν είναι κάτι που περιγράφεις εύκολα. Πόσο μάλλον το "ψηλά τα χέρια" που ακούς από τους μπάτσους. Η διαδικασία μετά είναι γνωστή. 

Σύλληψη, ΓΑΔΑ, ανακριτής, προφυλάκιση. Η πρώτη νύχτα και όλες οι επόμενες πριν την δική, είναι το λιγότερο αβάσταχτες. Όσο και να θέλει ο δικηγόρος σου να σε καθησυχάσει, ξέρεις πολύ καλά, πως εκείνες οι μέρες που ήσουν άρχοντας με ακριβά αυτοκίνητα, ξέφρενη διασκέδαση και πολλά-πολλά λεφτά ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν».

Ο Γιώργος είναι 29 ετών. Το 2010, συνελήφθη με τον συνεργό του από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μετά από ένοπλη ληστεία που έκαναν σε τράπεζα, διέφυγαν με μηχανή και στην μέση της διαδρομής άλλαξαν όχημα. Την ώρα που άφηναν την μηχανή για να πάρουν το αμάξι, τους έπιασε η αστυνομία. Δεν έφεραν αντιστάσεις. Ο φίλος του, το ίδιο σκηνικό το είχε ξαναπεράσει και στο παρελθόν. Άλλωστε, ήταν φυγάς. Σε μια άδεια μετά από 12 χρόνια φυλακής, δεν επέστρεψε πίσω. Τον καταζητούσαν 1,5 ολόκληρο χρόνο και τον έπιασαν στο Παλαιό Φάληρο εκείνο το μεσημέρι.

Ο Γιώργος, είναι μόλις 1,5 μήνα έξω και δεν μοιάζει καθόλου με άνθρωπο που έχει κάνει φυλακή. Δεν είναι πως υπάρχει κάποιο «dress code», κάποιο συγκεκριμένο τατουάζ ή έστω μια ουλή που σε παραπέμπει σε φυλακόβιο αλλά ο συγκεκριμένος θυμίζει κάποιον από την παρέα σου. Ναι, θα μπορούσε να είναι ο μοδάτος τύπος της γειτονιάς σου και το στυλ του σε κάνει να πιστεύεις πως είναι ο χαβαλές της παρέας. Αυτό το προφίλ ανθρώπου, με έκανε να νιώσω αμέσως άνετα και να σκεφτώ πως όποια και αν είναι η ιστορία σου τελικά, ενδεχομένως να υπάρχει και κάτι καλό πίσω από αυτήν.

Τον ρώτησα για το πώς ήταν η πρώτη νύχτα μέσα στο κελί. «Τις πρώτες τρεις νύχτες δεν κοιμήθηκα καθόλου. Σκεφτόμουν την οικογένεια μου, τους φίλους μου και την κοπέλα μου. Την διπλή ζωή μου δεν την γνώριζε κανείς. Πώς να την έλεγα άλλωστε; Μάνα κάνω ληστείες; Δεν γινόταν. Μάνα κερδίζω πολλά λεφτά από παράνομα στοιχήματα στο ιντερνέτ. Ήταν αρκετό. Δεν τους έβαζε σε παραπάνω υποψίες. Τώρα όμως τι να τους πω; Δεν είναι αυτό που νομίζεις; Αυτό ακριβώς ήταν».

Αποφασίζεις να χωρίσεις την κοπέλα σου για να προχωρήσει παρακάτω και εσύ αφού δεν μπορείς να πας πουθενά, έχεις όλο τον χρόνο, να ξαναγίνεις καλό παιδί

Από την πρώτη στιγμή κιόλας, οι φίλοι του είχαν μάθει πως είχε συλληφθεί και φρόντισαν να του παρέχουν την βοήθεια τους. «Είχαν ενημερωθεί οι σωστοί άνθρωποι για την άφιξη μου στο κατάστημα κράτησης και πριν ακόμα καλά-καλά φτάσω, είχα ήδη μπει στην "ομάδα προστασίας". Είχα λοιπόν την ασφάλεια οπότε έπρεπε να παλέψω μόνο με τη συνείδηση μου. Για την ελευθερία που έχασα και για την απογοήτευση που προκάλεσα σε όσους με αγαπούσαν. Όταν οι πόρτες κλειδώνουν, σκέφτεσαι και ξανασκέφτεσαι και γυρνάς και στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου. Αποφασίζεις να χωρίσεις την κοπέλα σου για να προχωρήσει παρακάτω και εσύ αφού δεν μπορείς να πας πουθενά, έχεις όλο τον χρόνο, να ξαναγίνεις το καλό παιδί που ανέθρεψαν κάποτε οι υπέροχοι γονείς σου».

Όλη η συνέχεια εδώ - vice.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ