H νέα επανάσταση του Μ. Ζούκερμπεργκ : «Ανοίγει» το Internet.org & φυσικά μας ζητάει να πλερώσουμε...‏

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε περισσότερες ιστοσελίδες και άλλες online υπηρεσίες να εισέλθουν στο πρόγραμμα «free mobile data» του, Internet.org.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω ανακοίνωση ακολουθεί σειρά αντιδράσεων εναντίον της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως υποστηρίζεται, θέτει σε κίνδυνο τις αρχές της net neutrality (ουδετερότητα διαδικτύου) καθώς ευνοεί την πρόσβαση σε κάποια sites κι εφαρμογές, που αντιμετωπίζονται «προνομιακά» σε σχέση με άλλα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Internet.org, δεν είναι βιώσιμο να προσφερθεί όλο το Ίντερνετ δωρεάν.

«Η λειτουργία του Ίντερνετ κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και κανένας διαχειριστής δεν θα μπορούσε να το αντέξει αυτό οικονομικά εάν όλα ήταν δωρεάν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι βιώσιμο να στηθούν δωρεάν βασικές υπηρεσίες που είναι απλούστερες, χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα και λειτουργούν σε low end τηλέφωνα.

Σημειώνεται πως το Internet.org επιτρέπει σε συνδρομητές συνεργαζόμενων δικτύων να χρησιμοποιούν έναν περιορισμένο αριθμό online υπηρεσιών χωρίς επιπλέον περαιτέρω χρέωση. Το βασικό κίνητρο των διαχειριστών δικτύων είναι το ότι πιστεύουν πως οι χρήστες θα πληρώνουν για ευρύτερη πρόσβαση στο Ίντερνετ αφού έχουν μια ευκαιρία να δοκιμάσουν το προσφερόμενο δωρεάν υλικό.

Από το 2014, το project έχει λανσαριστεί σε Ζάμπια, Ινδία, Κολομβία, Γουατεμάλα, Τανζανία, Κένυα, Γκάνα, Φιλιππίνες και Ινδονησία. Για πρόσβαση οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν είτε ειδικές Android εφαρμογές, είτε την ιστοσελίδα του Internet.org, είτε την Android εφαρμογή του Facebook ή τον Opera Mino browser.

Μέχρι τώρα το εγχείρημα επικεντρωνόταν σε μικρό αριθμό υπηρεσιών σε κάθε χώρα, περιλαμβναομένης της Wikipedia, του BBC News κ.α. Ωστόσο, τώρα θα διευρυνθεί, για να μπορέσουν να εισέλθουν και άλλοι developers σε αυτό που αποκαλείται Internet.org Platform.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι τα εξής: να μην πρόκειται για «βαριές» από πλευράς δεδομένων υπηρεσίες (βίντεο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, διαδικτυακές υπηρεσίες chat μέσω φωνής και βίντεο), να μπορούν να τρέχουν σε φθηνότερα, feature phones, καθώς και smartphones, και να ενθαρρύνουν την περαιτέρω εξερεύνηση του Ίντερνετ, καθώς και την επί πληρωμή πρόσβαση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ