Σε εξέλιξη η συνάντηση Δραγασάκη & Τσακαλώτου με τον ''σκληρό'' Ντράγκι - Τα βλέμματα όλων στην Φρανκφούρτη

Για το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ενημερώνουν τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία». 

Η συνάντηση στη Φρανκφούρτη έχει ξεκινήσει από τις 18:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός: από τη μία, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) και, από την άλλη, να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα μια ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κ. Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κ. Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για φέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά), ώστε να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ, που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!), αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ