Ρόδος: Ο τούρκικος γάμος με την νύφη ντυμένη στα κόκκινα κάνει θραύση στο διαδίκτυο - Λεφτά στα κρεβάτια και μπακλαβάς στον γαμπρό

Η νύχτα της χένας, ο τούρκικος γάμος, οι πεποιθήσεις και τα κοινά έθιμα, η χαρά που είναι χαρά για όλους τους ανθρώπους και δεν έχει διαφορά αν είσαι Τούρκος ή Έλληνας, Χριστιανός ή Μουσουλμάνος όπως και το γέλιο που είναι κοινό και δεν χρειάζεται μετάφραση!    

Οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου διατηρούν τα έθιμά τους στα δρώμενα του γάμου, σε κάποια μάλιστα όπως το ρίξιμο χρημάτων στα κρεβάτια επηρεάστηκαν από εμάς, ενώ για τον μπακλαβά στο γαμπρό δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ξεκίνησε πρώτος! Είναι σαν τον καφέ, που άλλος τον λέει τούρκικο, κι άλλος ελληνικό!

Η 6η Μαΐου όμως, η μέρα που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά, αλλά και τον Αη Γιώργη, τον άγιο Χριστιανών και Μουσουλμάνων, είναι μια μέρα που γεμίζει δώρα ο γαμπρός τη νύφη. Αυτές τις φωτογραφίες είδαμε και ζητήσαμε από τον κ. Μουσταφά Σιέχ να αναφερθεί στον τούρκικο γάμο για τον οποίο είχα κι εγώ μια εμπειρία το Νοέμβρη ως προσκεκλημένη που ήταν μοναδική!

Πώς ξεκινάει η διαδικασία του τούρκικου γάμου από το σημείο που δίνεται ο «λόγος» από τις δύο οικογένειες;
Εφόσον γνωριστούν οι νέοι, οι γονείς του γαμπρού πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης και ζητούν επίσημα την κοπέλα. Στο σπίτι της νύφης στρώνουν ένα χαλάκι και κάθονται οκλαδόν γύρω-γύρω και οι δύο πλευρές και στο σημείο εκείνο ζητούν τη νύφη επίσημα από τους γονείς της. Λένε “Με την ευχή του Θεού και με την ευχή του Μωάμεθ, ζητάμε την κόρη σας για το γιο μας....”!

Η μεριά της νύφης δεν απαντά αμέσως, το αίτημα πρέπει να διατυπωθεί τρεις φορές. Τότε μόνο λένε το “ναι” κι έτσι δίνεται ο λόγος και γίνεται ο προ- αρραβώνας. Είναι η στιγμή που ο γαμπρός βάζει στο δάχτυλο της κοπέλας ένα ψιλό δαχτυλίδι υπόσχεσης και πάνω στο χαλάκι ρίχνουν λεφτά και οι δύο πλευρές προς ενίσχυση του ζευγαριού. Εκείνη την ημέρα ορίζεται η ημερομηνία του αρραβώνα. Η επόμενη κίνηση του γαμπρού είναι να στείλει τον μπακλαβά!


Ο μπακλαβάς στολισμένος με κουφέτα και κόκκινες κορδέλες που συμβολίζουν το γάμο

Στέλνει μπακλαβά και ο γαμπρός και η νύφη;
Ο γαμπρός στέλνει πρώτος ένα μεγάλο ταψί μπακλαβά, το οποίο είναι στολισμένο από ελεύθερες κοπέλες  με κουφέτα και κορδέλες. Το μπακλαβά τον πηγαίνουν στη νύφη οι φίλοι του γαμπρού. Μια βδομάδα αργότερα κάνει το αντίστοιχο και η νύφη, πάλι είναι στολισμένο το ταψί. Τόσο στο σπίτι του γαμπρού όσο και στο σπίτι της νύφης έρχονται οι συγγενείς για να δουν το ταψί και να ευχηθούν και βέβαια τον μπακλαβά στη συνέχεια τον μοιράζουν σπίτι-σπίτι.

Όλη η συνέχεια εδώ - rodiaki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ