Good News: Αυτή η γειτονιά στη Θεσσαλονικη το γλέντάει με φινάλε από Αστερίξ αλλά και web tv!

Το πιο ξεχωριστό αστικό πείραμα επιχειρείται τον τελευταίο χρόνο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους που ζουν στον ίδιο δρόμο χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους.

 

Κάτοικοι της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου ανασύρουν από το λεξιλόγιο της σύγχρονης μεγαλούπολης τη λέξη «γειτονιά» και της δίνουν νέα διάσταση, Πέρυσι τέτοιες μέρες «τραπέζωσαν» όλους τους γείτονες, σε ένα ατελείωτο τραπέζι μήκους... εκατοντάδων μέτρων που έστησαν στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της οδού. Το ίδιο επανέλαβαν φέτος, πλαισιώνοντας όμως το «Δείπνο της Άνοιξης» με ένα τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

 

 

Η ιδέα είναι «δανεισμένη» από ανάλογα εγχειρήματα που γίνονται στη Βαρκελώνη, τη Σιένα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Γιατί όχι κι εδώ;» αναρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες σε μια συζήτηση, το φθινόπωρο του 2013 στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου και Φιλικής Εταιρείας, βλέποντας μια φωτογραφία «δείπνου γειτονιάς» στη Βαρκελώνη. Ανθρωποι με ανησυχίες και παρουσία σε παρεμβάσεις δημόσιου χώρου όλοι τους, αποφάσισαν να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να βάλουν μπροστά το αστικό πείραμα, δίνοντάς του σάρκα και οστά.

Η ίδρυση της διαδικτυακής τηλεόρασης «TV Svolou», στο ίδιο διάστημα, αποτέλεσε το «όχημα» για τη διάχυση της ιδέας, μαζί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Η άτυπη «Πρωτοβουλία Πολιτών και Καταστηματαρχών της Αλεξάνδρου Σβώλου» ήταν σύντομα γεγονός και στις 28 Απριλίου του 2014 διοργάνωσε το πρώτο «Δείπνο της Ανοιξης», με σύνθημα «Να Ξαναγίνουμε Γειτονιά». Ο αρχικός υπολογισμός προέβλεπε 170 θέσεις, αλλά οι συνδαιτυμόνες άγγιξαν τους 500. Ο καθένας απ΄ αυτούς κατέβηκε στο πεζοδρόμιο κρατώντας την καρέκλα του, ένα ταψί με φαγητό, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, ποτά, αναψυκτικά, γλυκά, ή ό,τι άλλο είχε επιλέξει, ενώ οι καταστηματάρχες συνέδραμαν με τα δικά τους μέσα.

Όλη η συνέχεια εδώ - Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ