Δημοσκόπηση της Metrisi - Υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι έρχεται νέο μνημόνιο

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

 

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,2% ενώ η Νέα Δημοκρατία 24,1%.

Τρίτο είναι το Ποτάμι με 6,3% και στην τέταρτη θέση βρίσκονται ΚΚΕ και ΑΝΕΛ με 5,3%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με  5,1%  και τελευταίο το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.

«Άλλο» απαντά το 5,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 12,2%.

Φόβος από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης

Η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών -6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι "τους φοβίζει"- και δεύτερον, ότι η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία στο πνεύμα των προεκλογικών δεσμεύσεων

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 60,9% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ πιστεούν ότι η συμφωνία δεν θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση

«Όχι» σε δημοψήφισμα

Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία.

• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο. καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία -71,4%- πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν έξοδό μας από το ευρώ.

• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.

Απογοήτευση για το μέλλον

• Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ