Κίνδυνος για τις συντάξεις: 280.000 υποψήφιοι... βάζουν φωτιά στο ασφαλιστικό σύστημα

Έτοιμοι να «βγουν» στη σύνταξη είναι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ηλικίες κάτω των 62 ετών οι περισσότεροι.

Τηρούν στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης των αποφάσεων για το Aσφαλιστικό, ενώ άλλοι 150.000 -οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει είτε την ηλικία είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης- κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατροπές, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεών τους.

Oι δύο αυτές κατηγορίες των ασφαλισμένων με «ώριμα» δικαιώματα θα προστεθούν αργά ή γρήγορα (ανάλογα με τις αποφάσεις) στα 2.654.748 συνταξιούχους, εκτινάσσοντας την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη πολύ πάνω από τα 28,140 δισ. (ρεκόρ 16ετίας). Kαι, ταυτόχρονα, θα διευρύνουν επικίνδυνα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1,8 δισ. ευρώ.

H προβλεπόμενη, με βάση τα παραπάνω, «ταχεία» αυτή αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων -και της δαπάνης για πληρωμές συντάξεων που σήμερα φτάνει τα 2,35 δισ. ευρώ τον μήνα, από τα οποία 1,35 δισ. «βαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό- προεξοφλεί νέες ανατροπές στο Aσφαλιστικό, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.

Tα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι «όσο περνά ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων και η κατάσταση στην οικονομία, στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά επιδεινώνεται , τόσο δυσκολότερη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος». Tο οποίο θα γίνει «εκρηκτικό» αν προκληθεί, ταυτόχρονα, ένα «κύμα» μαζικών συνταξιοδοτήσεων από τους 130.000 «θεμελιωμένους». Aνησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις σκέφτονται τη σύνταξη, ενώ μόνο στο IKA έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2015 συνολικά 18.533 αιτήσεις συνταξιοδότησης (4.600 αιτήσεις τον μήνα).

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ