Αποκλειστικό: Μαγευτικό Πάσχα στο Λεωνίδιο! Το ζήσαμε και σας μεταδίδουμε! (φωτό - βίντεο)

Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και του Μυρτώο Πέλαγος είναι χτισμένο το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όπου τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες επισκέπτες. Το έθιμο με τα αερόστατα και τα εκατοντάδες βαρελότα και δυναμίτες δίνουν έναν μαγευτικό τόνο στην νύχτα της Ανάστασης.. Δε γνωρίζουμε την προέλευση του, αλλά οι παλιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 (πληροφορία του μακαρίτη θεολόγου Νικολάου Οικονομάκη).

Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και του Μυρτώου Πελάγους είναι χτισμένο το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όπου τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες επισκέπτες.

Το έθιμο με τα αερόστατα και τα εκατοντάδες βαρελότα και δυναμίτες δίνουν έναν μαγευτικό τόνο στην νύχτα της Ανάστασης.. Δε γνωρίζουμε την προέλευση του, αλλά οι παλιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 (πληροφορία του μακαρίτη θεολόγου Νικολάου Οικονομάκη). 

Μια ναυτική πολιτεία με νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια απλώνεται στη ρίζα ενός κατακόκκινου βράχου, με τρεις ανεμόμυλους στην άκρη να καλωσορίζουν τον επισκέπτη.

Όποια εποχή όμως κι αν έρθετε στο Λεωνίδιο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις πιο παραδοσιακές γειτονιές του, που κρύβονται πίσω από το φασαριόζικο, στενό κεντρικό δρόμο.

Tο έθιμο με τα νεραντζάκια!

Ο Εμπορικός και Μορφωτικός σύλλογος Λεωνιδίου κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να διακοσμήσει το Λεωνίδιο με νεράντζια και μικρά αερόστατα.

Την Μεγάλη Παρασκευή μέλη και φίλοι την συλλόγων απλώνουν σε όλους τους δρόμους που κατευθύνονται από τις 4 ενορίες προς την πλατεία Ηρώων περίπου 5000 νεραντζάκια-φαναράκια.

Η νύχτα είναι μαγευτική περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου με έντονο το άρωμα των καμένων νεραντζιών.

Η συγκέντρωση των Επιτάφιων

Οι τέσσερις ενορίες του Λεωνιδίου με τους υπέροχα στολισμένους επιτάφιους συγκεντρώνονται στην πλατεία Ηρώων με την παρουσία χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Κυριακή του Πάσχα!

Οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι ξεκίνησαν με το πρώτο φως του ήλιου.

Την τιμητική του για ακόμα μια φορά είχε το καθιερωμένο κοκορέτσι που φτιάχτηκε με όρεξη και μεράκι!

Φτιάχνοντας το οικογενειακό αερόστατο!

Το συνηθισμένο αερόστατο φτιάχνεται με 16 χάρτινες κόλλες. Το χαρτί πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να είναι ελαφρύ. Αλλιώς το αερόστατο πέφτει και καίγεται.

Οι κόλλες είναι ποικίλου χρώματος ώστε η κατασκευή να είναι πολύχρωμη και χαρούμενη. Το άνοιγμα κάτω διατηρείται ανοικτό με ένα είδος "τσέρκι" από λεπτό καλάμι πάνω στο οποίο δένεται σταυρωτά ένα σύρμα. Το σύρμα χρησιμεύει για να στερεωθεί ένα πανί (κολυμάρα) βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο που η φωτιά του θα θερμάνει το αερόστατο ώστε να απογειωθεί.

Τα πασχαλινά αερόστατα φθάνουν πολύ ψηλά πάνω από τα χίλια μέτρα, και αν τα παρασύρει ο αέρας μπορεί να φθάσουν και μέχρι τις Σπέτσες. Μόλις όμως σβήσει το πανί το αερόστατο κρυώνει και πέφτει. Εκτός από την νύχτα της Ανάστασης αερόστατα ρίχνουμε και την ημέρα το απόγευμα

Εκπληκτικά βίντεο από την Ανάσταση στο Λεωνίδιο - Απολαύστε τα!

Το καθιερωμένο... κάψιμο του Ιούδα!

Το ετοιμάσαμε - το δέσαμε και το σουβλίσαμε! Καλή μας όρεξη!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ