Burger, σουβλάκι & πίτσα έγιναν και αυτά γκουρμέ πιάτα: Το νέο trend της πόλης που ήρθε για να μείνει

Νέο trend που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας και έγινε ανάρπαστο θέλει πλέον τα burgers-υπερπαραγωγή, τα σουβλάκια με άποψη και την πίτσα με υπογραφή να πρωταγωνιστούν στις εξόδους.

 
Ξεκίνησαν πριν από πολύ πολύ καιρό σαν φαγητό δρόμου, καθημερινό των φτωχών, εύκολη λύση για τους βιαστικούς, αγαπήθηκαν από όλους, έγιναν εθνικά σύμβολα και με την πάροδο του χρόνου πέρασαν σε νέο επίπεδο. Έπιασαν πόστο στα καλά μαγαζιά, απέρριψαν τη χαρτοπετσέτα και ποντάρισαν σε όμορφα σερβίτσια, έδωσαν κίνητρο σε επιχειρηματίες κι έμπνευση σε σεφ. 

Αν θέλαμε να επισημάνουμε δυο-τρία σημεία που χαρακτηρίζουν τη νέα τάση, θα διαλέγαμε την ανάδυση των pizza bars, τη χρήση ψαγμένων κρεατικών για τα burgers και τα σουβλάκια και ασφαλώς την περαιτέρω γενίκευση όλο και πιο προσεγμένης διακόσμησης και τη δημιουργία ευχάριστου, μοντέρνου χώρου. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα καταστήματα είτε για αλυσίδες, κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να επαναπαυτεί στις δάφνες του, αφού στο χώρο του γρήγορου φαγητού, όπως και του street food, γίνεται επανάσταση­ και αναπτύσσεται σφοδρός ανταγωνισμός.
 
Κάτι τα συμπιεσμένα οικονομικά που έφεραν σοβαρή ζήτηση –αν όχι απαίτηση– για φτηνό και καλό φαγητό, κάτι η άνοδος του γευστικού κριτηρίου συν τη διαχρονική και πάνδημη αγάπη στα «λαϊκά» εδέσματα, οι επιχειρήσεις με σουβλάκια, burgers και πίτσες σε ωραίο (μέχρι και πολυτελές ) περιβάλλον, με ψαγμένες γεύσεις και λογικές τιμές, σαρώνουν το κέντρο κι επεκτείνονται ραγδαία στις γειτονιές. 

Τούτο το συμπέρασμα βγάλαμε συζητώντας για την επιτυχία του εγχειρήματος με επιχειρηματίες που βαδίζουν σε αυτόν το δρόμο, στο πλαίσιο του αφιερώματος που κάναμε, και προφανώς η σχετική τάση έχει μέλλον. Όχι μόνο μεταξύ των νεότερων αλλά και των πιο μεγάλων ηλικιών, που εκτιμούν το ωραίο περιβάλλον και την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση αλλά και τα ξεχωριστά υλικά και τις γεύσεις. Σε τελική ανάλυση όλοι συγκινούνται από την προοπτική μιας παρεΐστικης­ εξόδου για οργανωμένη κραιπάλη εδεσμάτων που ανακαλούν καθησυχαστικές γευστικές μνήμες, ενώ ταυτοχρόνως απενοχοποιούν με το προσεγμένο περιβάλλον και τις σοφιστικέ λεπτομέρειες το πρόχειρο και το καθημερινό, ξεδίνοντας χαλαρά, γευστικά και προσιτά.

Πηγή:athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ