Πόσο ήλιο να βάλω; Γέμισέ το! Με το φως του ήλιου και δωρεάν το μέλλον της οδήγησης αυτοκινήτου!‏

«Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα το ξεπερνάς αυτό». Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες προχθές το βράδυ, στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan.

«Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα το ξεπερνάς αυτό». Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες προχθές το βράδυ, στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan.



Της Ashlee Vance

Η Tesla Motors (TSLA), κατασκευάστρια αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαινιάσει ήδη έξι από αυτούς τους σταθμούς στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνια για να βοηθούν τα αυτοκίνητα να πραγματοποιούν μακρινές αποστάσεις όπως από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λας Βέγκας. Η Tesla, την οποία έχει ιδρύσει ο Musk και διευθύνει από τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου, σχεδιάζει να εγκαταστήσει μερικές δεκάδες ακόμα σταθμούς στην Καλιφόρνια τον επόμενο χρόνο ενώ σκοπεύει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ έως το 2014.
 
Η Tesla περιγράφει τους σταθμούς ως «υπερφορτιστές» (superchargers) γιατί βασίζονται σε εγχώρια τεχνολογία που μπορεί να ανεφοδιάσει τα αυτοκίνητα σε χρόνο ρεκόρ. Η φόρτιση με 100 κιλοβάτ χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να επαναφέρει πλήρως σε λειτουργία ένα αυτοκίνητο που έχει ταξιδέψει με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα για τρεις ώρες. Έτσι, το όραμα του Musk είναι μια οικογένεια που φεύγει από το σπίτι της στις 9 το πρωί, οδηγεί μέχρι το μεσημέρι και μετά συνδέει το αυτοκίνητο σε έναν από τους σταθμούς δωρεάν φόρτισης όση ώρα παίρνουν κάτι να τσιμπήσουν και επισκέπτονται την τουαλέτα.

Ο Musk υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος της SolarCity, μιας εταιρείας εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για ιδιωτική και εμπορική χρήση που έχει φτιάξει τα ειδικά στέγαστρα στάθμευσης που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς της Tesla. Οι σταθμοί θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζονται τα αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα πουλά την ενέργεια που απομένει πίσω στο δίκτυο. «Αν θέλετε να πάτε από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, έχετε έτοιμο το φαγητό σας και έχετε κανονίσει να μείνετε σε φίλους, μπορείτε να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι», λέει ο Musk.

Το μοντέλο του σταθμού φόρτισης που παρουσίαστηκε από τον Musk στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Tesla έμοιαζε με έναν ασπρόμαυρο μονόλιθο, ύψους περίπου 6 μέτρων. Στα αποκαλυπτήρια ,υπό το δυνατό ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής ο Musk, φορώντας ένα μαύρο T-shirt που έγραφε "supercharged" (υπερφορτισμένος),  σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε προς το μέρος της τεράστιας αυλαίας που άνοιξε μέσα από σύννεφα καπνού. Οι σταθμοί φόρτισης του Musk ήταν η απάντηση σε όσους φοβούνται να οδηγούν ηλεκτροκίνητα οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και σε εκείνους που επικρίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πως απλά μεταφέρουν το πρόβλημα των εκπομπών από τους δρόμους στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρωτότυποι σταθμοί σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Musk. Μου είχε δείξει το αρχικό σχέδιο μερικούς μήνες πριν, κατά την επίσκεψή μου στο κέντρο σχεδιασμού της Tesla στο Λος Άντζελες. Οι πύργοι είχαν μια μεταλλική σκαλωσιά σε σχήμα πυραμίδας στο εσωτερικό τους για να ανθίστανται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ το εξωτερικό περίβλημα που θυμίζει κέλυφος διαστημικού σκάφους είναι ένας φόρος τιμής στην άλλη εταιρεία του Musk, την SpaceX.

Η Tesla έχει εγκαταστήσει έξι σταθμούς στις περιοχές της Καλιφόρνια Lebec, Coalinga, Barstow, Folsom, Gilroy και Hawthorne. Βρίσκονται πλέον στη διάθεση των πελατών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ