Λαχταριστό Monkey Bread από τον Άκη Πετρζίκη

Συστατικά

Για τη ζύμη
250 ml νερό
1 μαγιά ξερή
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη ganache
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για βούτηγμα
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. κανέλα σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη

Ζεσταίνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το νερό στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 watt για 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε σε ένα μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά το μισό αλεύρι (2 κούπες), το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα βούτυρο - νερό προσέχοντας το νερό να μην είναι καυτό για να μη μας κάψει τη μαγιά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά και χτυπάμε για 5 λεπτά. 
Εάν η ζύμη δεν ξεκολλάει από το μίξερ προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (1-2 κ.σ.). 
Βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας και κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε μικρά μπαλάκια (διάμετρο 2 εκ). 
Όσο περιμένουμε τη ζύμη ετοιμάζουμε το μείγμα για το βούτηγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα με ένα κουτάλι και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο το λιωμένο.
Περνάμε διαδοχικά τα μπαλάκια από το λιωμένο βούτυρο και στην συνέχεια από το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας.
Γεμίζουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ (28 εκ) με τα μπαλάκια (σκοπός μας είναι μόλις ψηθεί το ψωμί, τα μπαλάκια να εφάπτονται). Αν η φόρμα δεν είναι αντικολλητική καλό είναι να τη βουτυρώσουμε.
Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί  (περίπου 1 με 1:30 ώρα)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά.
 Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.

Για τη ganache
Ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα και αφήνουμε σε ένα μπολ στην άκρη.
Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε κατευθείαν στο μπολ με τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γυαλίσει το μείγμα.

Για το σερβίρισμα
Κόβουμε ένα κομμάτι από το ψωμί μας, το βουτάμε στη ganache 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ