O Παύλος Σάμιος υμνεί την γυναίκα με τα γυμνά του στην ερωτική αρχόντισσα Σύρο

Στην Ερμούπολη της Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος μια σειρά έργων του που δημιούργησε την τελευταία πενταετία και έχουν σαφείς αναφορές στον κυκλαδικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη διαχρονική σχέση μας με το Αιγαίο.

Η έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου και καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. με τίτλο «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία» εγκαινιάζεται στην αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Σύρος - Πολιτισμός 2015».


Πρόκειται για έργα μεγάλων κατά κύριο λόγο διαστάσεων, στα οποία οι μνήμες από την αρχαιότητα βρίσκονται σε μια δημιουργική συνομιλία με το σύγχρονο πολιτισμό. Σύμβολα όπως η θεά Αφροδίτη ή ένα κυκλαδικό ειδώλιο συντροφεύουν τον ζωγράφο στο ατελιέ του, καθώς δημιουργεί τα έργα του. Παράλληλα ο Παύλος Σάμιος επισκέπτεται τα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων των Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ, και συναντιέται με κορυφαία έργα τους τα οποία ενυπάρχουν στο βάθος των δικών του έργων: «όλοι οι ζωγράφοι πριν από μένα, έχουν καταγράψει αυτήν τη μαγική σχέση με το μοντέλο τους, από τον Βελάσκεθ ως τον Κουρμπέ και στις μέρες μας ο Πικάσο.


Ασταμάτητα μας έδωσαν εικόνες από τις πιο προσωπικές τους στιγμές, που μόνοι τους, ολομόναχοι, βρέθηκαν μπροστά στην ίδια τη ζωγραφική για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από το κινητήριο ερέθισμα που τους έδωσε το μοντέλο τους», σημειώνει ο Παύλος Σάμιος.
Στα έργα του το γυναικείο γυμνό γίνεται διαχρονικό σύμβολο ερωτισμού. Είναι τότε που η θεά Αφροδίτη συνυπάρχει με ένα κυκλαδικό ειδώλιο, με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσο, με ένα σύγχρονο γυναικείο γυμνό στο ίδιο έργο. Ο Παύλος Σάμιος φέρνει έναν κατεξοχήν «ανατολικό», βυζαντινό τρόπο, σ ένα κατεξοχήν δυτικό θέμα, το πορτρέτο και το γυναικείο γυμνό και καταφέρνει και τα συνθέτει.


Παράλληλα η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων καλοκαιρινής ατμόσφαιρας, μνήμες διακοπών, με το γαλάζιο του Αιγαίου να δίνει το χρώμα του στις ήρεμες στιγμές που ζουν τα ζευγάρια του πλάι στο κύμα, ή οι ημίγυμνες κυρίαρχες γυναικείες παρουσίες του.
Ψυχογραφήματα πάνω στον έρωτα, αλλά και τη μοναξιά με φόντο την θαλασσινή αύρα και τη καλοκαιρινή ραστώνη. Παράλληλα οι νεκρές του φύσεις κάτι παραπάνω από ζωντανές, εμπλουτισμένες με αντικείμενα -φετίχ- της καθημερινότητας, αναπαριστούν αγαπημένες σκηνές θερινής απόδρασης, σε έργα με φόντο ήρεμες παραλίες, νωχελικές αγκαλιές για τις πρωταγωνίστριες των έργων του Παύλου Σάμιου: «κατοικώ εκεί όπου κάθε φορά οι ανάγκες της καρδιάς και του μυαλού μου στήνουν το δικό τους «νοικοκυριό», λέει ο Παύλος Σάμιος.


Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη είναι ο ιδανικός τόπος έκθεσης και παρουσίασης της συγκεκριμένης ενότητας έργων του Παύλου Σάμιου που μας ταξιδεύει σε 3.500 και πλέον χρόνια 
«3.500 χρόνια στην ίδια παραλία»
Πληροφορίες
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΤΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
Έκθεση: «3.500 χρόνια στην ίδια παραλία »
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, πλατεία Μιαούλη. Ερμούπολη Σύρος
Εγκαίνια 4 Ιουλίου 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης 4 Ιουλίου ως 3 Αυγούστου 2015.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ