Η Λούκα Κατσέλη & η δήλωση-φωτιά: Μέχρι τη Δευτέρα φτάνουν τα χρήματα – Τι θα γίνει από Τρίτη με τράπεζες & καταθέσεις

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη σε παρεμβάσεις της στο Mega και στο Σκάι δήλωσε

‘’Δουλεύουμε με βάση τη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα, έχουν γίνει όλοι οι υπολογισμοί για τη διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών κι έχει εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας τη Δευτέρα’’
Καθοριστική για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρα, είπε η κυρία  Κατσέλη, απ' όπου θα καθοριστεί και το νέο ύψος ρευστότητας και συνακολούθως το νέο όριο αναλήψεων.
Απαντώντας σε ερώτηση μέχρι πότε φτάνουν τα χρήματα των τραπεζών, η πρόεδρος της ΕΕΤ είπε ότι υπάρχει αρκετό ''μαξιλάρι'' για να καλύψει όλη την περίοδο μέχρι να λήξει η τραπεζική αργία τη Δευτέρα το βράδυ.

"Αν δεν μας δώσει ρευστότητα η ΕΚΤ – είτε το όριο του ELA μείνει αμετάβλητο, είτε αυξηθεί ή μειωθεί, αυτό θα καθορίσει το νέο πλαίσιο που θα κινηθούμε", είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι όσο πιο γρήγορα πάμε σε (σσ πολιτική) ομαλότητα, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί και η κατάσταση στις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για το αν η ίδια ως οικονομολόγος εγγυάται τις καταθέσεις η κυρία Κατσέλη αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η φερεγγυότητα των τραπεζών ελέγχεται από την ΕΚΤ. Όσο πιο γρήγορα μεταβούμε στην φερεγγυότητα και την ομαλότητα τόσο πιο πιθανό να αποφύγουμε δυσάρεστα σενάρια».
Σε ερώτηση αν γνωρίζει πότε θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν κανονικά οι τράπεζες η κα Κατσέλη απάντησε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να γίνει από την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη και να γίνονται πολύ περισσότερες, για να μην πω όλες, οι συναλλαγές με το όριο που έχει καθοριστεί».

Στόχος, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταθετών. Οι συναλλαγές δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία είπε, αλλά από το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο δηλαδή το όριο αναλήψεων που θα αποφασιστεί από τη στάση της ΕΚΤ.
Την ίδια διαπίστωση ότι τα χρήματα στις τράπεζες επαρκούν μέχρι την Δευτέρα έκαναν και οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής για τον χειρισμό της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα.

Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν για ακόμη μια φορά να παρουσιάσουν τα δεδομένα με το δικό τους... δημιουργικό τρόπο, αναφέροντας ότι όλο το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν χρήματα στα ATM.

Βεβαίως στο κρισιμότερο ερώτημα, δηλαδή στο τι θα γίνει από Δευτέρα και πώς θα εφοδιάζονται με χρήμα οι πολίτες αφού το ρευστό τελειώνει, απάντηση δεν έδωσαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα..
Με την ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι «τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση παραδέχεται ότι από Δευτέρα τα χρήματα στα ATM τελειώνουν.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κύριοι:

Γιάνης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας από πλευράς της κυβέρνησης και οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την Εθνική, Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας από την Eurobank, Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank, Άνθιμος Θωμόπουλος από την Πειραιώς, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Γαμβρύλης από την Attica Bank, Θεόδωρος Μητράκος από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο Χρήστος Γκόρτσος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην σύσκεψη δεν συμμετείχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ