Live οι ραγδαίες εξελίξεις -Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

22:40 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Αλέξης Τσίπρας όπως έγραψε στο Twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

22:30 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε το βράδυ της Δευτέρας η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί.

22:00 Μαρκ Ρούτε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει απόψε αν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη
«Πρέπει να δεχθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις αν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

21:30 Τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ - Πούτιν για την Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση τ
ου Κρεμλίνου, Πούτιν και Λαγκάρντ συζήτησαν θέματα συνεργασίας της Ρωσίας και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, στην Ελλάδα και σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, από τους διεθνείς πιστωτές.

20: 31 Ντάισελμπλουμ: Ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να έχει αυστηρούς όρους
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η επιστολή προσδιορίζει τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση σε αυτό απόψε στη Χάγη με αντικείμενο την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα.

19:45 Κοέλιο: «Επαφίεται στην Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη»
«Επαφίεται στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί ή όχι να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, εάν θέλει ή όχι εξωτερική βοήθεια με όρους που οι κανόνες της ευρωζώνης απαιτούν» τόνισε χαρακτηριστικά, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Γουινέα-Μπισάου.

18:50 Οζμπορν: Στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιεί
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οζμπορν δήλωσε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο πως η «κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν βρεθεί λύση αύριο στο Eurogroup, κινδυνεύει να πάει από το κακό στο χειρότερο», καλώντας παράλληλα τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη, όπως και την Ελλάδα, να βρουν μαζί μια βιώσιμη λύση.

18:30 Πίτερ Σπίγκελ (FT): Αναζητούνται τρόποι «νομιμοποίησης» του Grexit
Κορυφαίοι
νομικοί σύμβουλοι της Ευρωζώνης φαίνεται ότι «ξεψαχνίζουν» τους νόμους που ισχύουν στην Ένωση προκειμένου να δουν εάν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε ένα Grexit να καλυφθεί και νομικά, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

18:05 Τουσκ: Κάλεσα τους Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης
ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.
Έγραψε χαρακτηριστικά: «Προσκάλεσα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης».

18:03 Τηλεφωνική επικοινωνία Κάμερον - Μέρκελ για την Ελλάδα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός
σημείωσε στον λογαριασμό του στo Twitter:  «Μίλησα με την Καγκελάριο Μέρκελ σήμερα για την Ελλάδα. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου».

17:30 Λαγκάρντ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν μας ζητηθεί
 «Το ΔΝΤ σημείωσε το χθεσινό δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν μας ζητηθεί».

17:00 Βίζερ: Δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες 72 ώρες

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, προσθέτοντας ότι η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση συμφωνία δεν είναι ρεαλιστική.

16:40 Reuters: Κλειστές για «τουλάχιστον μερικές μέρες ακόμα» οι τράπεζες
Κλειστές θα παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες, «τουλάχιστον για μερικές ημέρες ακόμα», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το τραπεζικό σύστημα.

16:20 Ντε Γκίντος: Εξετάζουμε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα
Η Ελλάδα "έχει απολύτως το δικαίωμα να ζητήσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης", σημείωσε ο υπουργός την επομένη της νίκης του "όχι" στο δημοψήφισμα για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των πιστωτών της Ελλάδας.
"Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες (και) από την πλευρά των αγορών", επέμεινε.

16: 16 Τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Τσίπρα - Πούτιν

Το Κρεμλίνο εξέδωσε ένα σύντομο ανακοινωθέν για την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν και τι ειπώθηκε σε αυτήν.

Σύμφωνα πάντα με την Ρωσική πλευρά, οι κύριοι Πούτιν και Τσίπρας συζήτησαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την στήριξή του στον ελληνική λαό έτσι ώστε να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες.

15: 41 Ο Τσίπρας θα παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής την αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής  κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στην αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς με την οποία θα πάει στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών θα χωρίζεται σε τρία σκέλη:

  • τα μέτρα
  • το χρέος
  • το αναπτυξιακό πακέτο

15: 20 Οι Ολλανδοί ζητούν απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup

O Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup. Αυτό δήλωσε στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Ολλανδίας, Εμίλ Ρόεμερ.

Ο Ρόεμερ καταλόγισε ευθύνες στον Ντάισελμπλουμ για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Είναι σχεδόν αδύνατο γι' αυτόν να συνεχίσει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν λανθασμένες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά», τόνισε αρχικά.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης SP αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως η δημοκρατία κέρδισε και οι Ελληνες είπαν «Οχι».

«Ισως γι' αυτό μετά από λίγες ώρες αντικαταστάθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πλέον θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισως το ίδιο πρέπει να συμβεί και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

15:13 Μάρτιν Σόυλτς: «Παρ' όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολες. Το αν θα στεφθούν με επιτυχία οι περαιτέρω συνομιλίες των Αθηνών με την Ευρώπη δεν εξαρτάται από τα άτομα», τόνισε ο κ. Σουλτς. 

15: 09 Ματέο Ρέντσι: «Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης πρέπει να λύσει δια παντός την ελληνική κρίση»
«Οι αυριανές συναντήσεις πρέπει να παράξουν μια ξεκάθαρη λύση για να λυθεί αυτή η έκτακτη κατάσταση».
«Εάν μείνουμε ακίνητοι, φυλακισμένοι των κανόνων και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη θα τελειώσει. Η δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη μετά από αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Ομως τώρα είναι η στιγμή για όλους μας να προσπαθήσουμε και να το κάνουμε μαζί»

15:08 Financial Times: Το μεγαλύτερο ήταν η ξεκάθαρη εναρμονισμένη παρέμβαση από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, που δήλωναν πώς ένα «Οχι» θα οδηγούσε σε ένα Grexit.

Το δεύτερο σφάλμα των θιασωτών του «Ναι» ήταν η αποτυχία τους να εξηγήσουν πώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όρους οικονομίας. 

Το τρίτο λάθος ήταν η αλαζονεία. Οι υποστηρικτές του ναι το θεωρούσαν δεδομένο. Όπως το βρετανικό εργατικό κόμμα πριν τις εκλογές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες και έπεσαν έξω.

15:07 Αλάν Ζιπέ: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Είπε όχι στο σχέδιο που του πρότεινε η ζώνη του ευρώ» γράφει ο Γαλλος πολιστικός και προσθέτει: «Είναι κυριαρχικό του δικαίωμα και εμείς πρέπει να το σεβαστούμε. Τώρα πρέπει να αποδεχθούμε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης».
«Ελλάδα δεν είναι πλέον σήμερα ικανή να αποδεχθεί τις αρχές της ζώνης του ευρώ» συνεχίζει ο τωρινός δήμαρχος του Μπορντό και επισημαίνει: «Με το να προσπαθεί να κρατηθεί εκεί (σ.σ. στο ευρώ) με κάθε κόστος και με ad hoc ρυθμίσεις, θα αποδυναμώσει συνολικά το σύστημα».

15:05 Μπόφινγκερ «Και οι δύο πλευρές για μεγάλο διάστημα έπαιξαν το παιχνίδι του δειλού και δεν έδειξαν πως θέλουν να υποχωρήσουν. Νομίζω πως είναι πολύ αργά για τη φράου Μέρκελ να προσφέρει μια καλύτερη πρόταση στην ελληνική πλευρά».
«Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε οι Θεσμοί να δείξουν λίγη περισσότερη ευελιξία στην Ελλάδα, αλλά νομίζω, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Έγιναν πολλά λάθη και τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί αυτό λέμε που ''καλύτερη πρόταση''».

14.33: Guardian: Πληροφορίες ότι υπήρξε νέα διακοπή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να μιλήσει τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. 

 

13: 25  Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν

Συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει από στιγμή σε στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επικοινωνία γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ρώσου προέδρου, και θα γίνει κατά την διάρκεια του διαλείμματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, όπως ενημερώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

 

 

13: 23 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ντράγκι

13:04 Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου & Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ.

Διακόπηκε για λίγο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

 

12: 14 Handelsblatt: Κυρία Μέρκελ κινηθείτε!‏

«Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!», ζητεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο σχόλιό της με το οποίο προτρέπει τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα Grexit.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση κατά την οποία διστάζουν να κάνουν κινήσεις από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι. Όμως, τονίζει, κάποιος πρέπει να κινηθεί, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και ίσως πολιτικά.

Η υπόθεση ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο και ότι θα επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία την Ελλάδα είναι αφελής. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η Handelsblatt, θα ήταν εξαιρετικά ακριβό για όλους και κινδυνεύει να βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα η άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ κοντόφθαλμη. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως στην κυβέρνηση Μέρκελ θα μειωνόταν. Στην περίπτωση ενός Grexit, η ήρεμη δύναμη της κυρίας Μέρκελ, την οποία θαυμάζουν στο εξωτερικό, θα αποδεικνυόταν ότι λειτουργεί μόνο σε ήρεμους καιρούς.

 

11: 54 Φάιμαν: Είναι ώρα ευθύνης - Να καταθέσει άμεσα προτάσεις η Ελλάδα 

O Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θεωρεί ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη, να βρει μια διέξοδο στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

«Τώρα απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις για το πώς θα συνεχίσουμε», είπε ο Βέρνερ Φάιμαν σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Zeit.

Θα πρέπει, δήλωσε, να σεβαστούμε την απόφαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και τόνισε: «Μπορεί κανείς να έχει διαφορετική άποψη για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά η δύσκολη κατάσταση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται να μας αφήνει αδιάφορους».

11: 19 Σαπέν: Η ρευστότητα από την ΕΚΤ δεν πρέπει να μειωθεί‏

Το επίπεδο της ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες "δεν μπορεί να μειωθεί", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο για να επιτρέψει επιστροφή στην ανάπτυξη αναφέρει στο Reuters τονίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού.

«Το νήμα του διάλογου κρατείται γερά», «ο διάλογος είναι ήδη ανοικτός», «η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού» και ήδη στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

«Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (...) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ' αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, γύρω από το ότι η σημασία του ΟΧΙ θα μπορούσε να σημάνει έξοδο από το ευρώ ο Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σχέση», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

11: 06  Στην πρώτη αποτίμηση της παραίτησης Βαρουφάκη σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας προχώρησε μέσω Twitter o δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η παραίτηση του Βαρουφάκη αυξάνει τις πιθανότητες για συμφωνία από "εξαιρετικά απίθανη" σε "πάρα πολύ απίθανη».

«Επίσης σημαίνει ότι ο Βαρουφάκης μπορεί να προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από την καταστροφή αν δεν υπάρξει συμφωνία και πλέον δεν χρειάζεται να κόψει το χέρι αν υπάρξει» καταλήγει στο συλλογισμό του ο Ντίξον.

10: 00 Τη στιγμή που οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν τα πρώτα πλήγματα από το «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα και το ευρώ πιεζόταν από την Κυριακή έναντι του δολαρίου, άλλαξε ξαφνικά το σκηνικό.

Όπως δείχνει και το διάγραμμα του πώς κινείται η αγορά το πρωί της Δευτέρας, υπήρξε ένα ξαφνικό «boom» με το άκουσμα της είδησης ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε. Οι οικονομικοί αναλυτές με άμεσα tweets τους σημειώνουν πως αυτή η εξέλιξη δείχνει πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο άμεσο μέλλον, θεωρώντας πως ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ αποτελούσε πρόσκομμα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ