Reuters: Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει επέκταση του ELA στις ελληνικές τράπεζες

Το «Όχι» στο δημοψήφισμα οδήγησε πολλούς αναλυτές να υποθέσουν πως το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

 

Υπέθεταν πως η ΕΚΤ, που είναι ο μοναδικός τροφοδότης των ελληνικών τραπεζών, θα σταματούσε τον ELA, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ομπρέλα ενός προγράμματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται πηγές μέσα από τη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την παροχή έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν τον ELA στην υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό αναφέρουν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μέσα στην ΕΚΤ ανέφερε πως το «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στις τράπεζες. Κάτι που επιβεβαίωσε και άλλη πηγή, αναφέροντας πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα.

Από την άλλη, οι πηγές αναφέρουν πως πολύ σύντομα ο ΕLA θα φτάσει στο όριο που δεν πάει άλλο. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί ακόμη η αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να λαμβάνουν τον ELA. Μια τέτοια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, θα μπορούσε να είναι μια πρωταρχική αντίδραση της ΕΚΤ στη νέα κατάσταση, δίχως όμως να κλειδώνει -εντελώς- τα χρήματα προς τις ελληνικές τράπεζες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ