Live Σύνοδος Κορυφής - Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική

Τη μάχη των μαχών έδωσε  σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις νέες προτάσεις του στους δανειστές. ​

 

Ο Πρωθυπουργός αυτήν τη φορά πήγε στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια πρόταση που φέρει την υπογραφή των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι συμφώνησαν στην πρόταση αυτή μετά την μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ωστόσο, το ΚΚΕ και ο κύριος Κουτσούμπας δεν έβαλε την υπογραφή του σε αυτή τη συμφωνία. Τα βλέμματα λοιπόν όλων είναι στραμμένα στη Βελγική πρωτεύουσα, όπου και ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με εκπρόσωπο της Ελλάδας των νέο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και εντός ολίγου αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής.

00:55 Την αναβολή του ταξιδιού του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ στο Βερολίνο, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται στο ελληνικό ζήτημα, ανακοίνωσε η Ε.Ε.

00:41 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακής, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

00:32 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο, ώστε να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελλάδας για νέο δάνειο διάσωσης, όπως δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

00:16 Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική. Βασική κατεύθυνση μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία. Περιλαμβάνει ένα ισχυρό πακέτο επενδύσεων, αλλά και έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη με στόχο να υπάρχει κατάληξη ως το τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μία συμφωνία βιώσιμη που θα δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση. Συνειδητοποίησα ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. 

00:13 Ολάντ: Και το βραχυπρόθεσμο δάνειο θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε και ένα συνολικό πακέτο μακροπρόθεσμα, μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα. Υπάρχει και το θέμα του ελληνικού χρέους. 

00:11 Ολάντ: Υπάρχουν και τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα. Η Γερμανία πρέπει να θέσει οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα για έγκριση στο κοινοβούλιό της. Ακόμα και το γαλλικό κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει μία νέα συμφωνία. 
00:09 Ολάντ: Πρέπει να συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα τουλάχιστον δύο ετών. Πρέπει να δούμε πώς θα υποστηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες. Υπάρχει και το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας. Το Eurogroup θα το επικυρώσει, αν υπάρξει συμφωνία. Χωρίς συμφωνία, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές. Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς πάντως, δεν ήταν ποτέ λύση. 
00:06 Ολάντ: Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να γίνει μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. 

00:01 Ολάντ: Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Η πρόταση πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. 

23:56 Γιούνκερ: Είπα στην κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής

23:55 Γιούνκερ: Η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε «τρομοκράτες» που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει.

23:51 Γιούνκερ: Θα ήθελα η Ελλάδα να παρουσιάσει τις προτάσεις της, σήμερα δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Ένα «όχι» είχα πει πως θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό συνέβη σήμερα. Πρέπει να δούμε προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο.


23:50 Τουσκ: Αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε δύο πλαίσια για την Κυριακή. Θα πραγματοποιηθεί μία Σύνοδος των 28 κρατών - μελών, αλλά ίσως και μία μικρότερη Σύνοδος των κρατών της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείουμε το «μαύρο» σενάριο, να μην υπάρξει συμφωνία.

23:49 Τουσκ: Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης. Στις 9 Ιουλίου το αργότερο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους. Τελική προθεσμία είναι αυτή η εβδομάδα.

23:39 Μέρκελ: Συζητάμε μόνο πολυετή συμφωνία

Αν έχουμε πρόταση σε βάθος χρόνου τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε μεσοπρόθεσμα
Αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: Πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα
Σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη
Η αξιοπρέπεια ενός κράτους δεν έχει σχέση με το ευρώ υπάρχουν άλλα 18 κράτη
Είχαμε μία λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ESM.
Λάβαμε υπ’ όψιν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο θα υποβάλει πρόταση βασιζόμενη σε βοήθεια από τον ESM.
Θα συζητήσουμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη.
Χρειαζόμαστε πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν λίγες ημέρες. Η συζήτηση που κάνουμε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα πολυετές. 
 η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει πολύ
σεβόμαστε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και άλλα 18 κράτη που πρέπει να εκφραστούν δημοκρατικά και πολιτικά
η συζήτηση που κάναμε ήταν σοβαρότατη και πήγαμε σε βάθος
την Κυριακή θα γίνει Σύνοδος Κορυφής 28 κρατών μελών

23:32 Φάιμαν (Αυστρία): Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το «plan B» 

23:25  Ρέντσι: «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με γραφειοκρατία. Δεν θέλω να αντικρούσω, θέλω να πω, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών, όχι μόνο οικονομικών. Αυτό είναι το θέμα κλειδί. Και αυτό είπαμε στην προεδρία μας. Πηγαίναμε για ανάπτυξη, πρέπει να μιλήσουμε για την μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μετά θα πρέπει να μιλήσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αν θεωρηθούν αποδεκτές θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

23:22 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν ο κ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

22:52 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον υπάρξει στο τραπέζι ένα προσχέδιο συμφωνίας, επισημαίνουν γαλλικές τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

22:39 Τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα το Σάββατο, 11 Ιουλίου, εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, επισημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας για την παροχή προγράμματος - γέφυρας, ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

22:35 «Τραγωδία» χαρακτήρισε την ελληνική κρίση η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επιπλέον, προέτρεψε τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. 

22:30 Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο αμερικανός πρόεδρος άκουσε τις ιδέες του Αλέξη Τσίπρα για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας και επαναβεβαίωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

21:14 Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιθανόν να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο την Κυριακή προκειμένου να εγκρίνουν σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον οι θεσμοί ικανοποιηθούν με το αίτημα της ελληνικής πλευράς και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε.

19:58 Συνάντηση Ντέισελμπλουμ - Γκάμπριελ αύριο στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για συνάντηση εργασίας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την Ευρωζώνη. 
20:08 Με τη Γερμανίδα καγκελάριο μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

19:54 Το αίτημα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας από τον ESM αναμένει αύριο το Eurogroup
Το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup.
Όπως αναφέρεται, το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος, εφόσον αυτό υποβληθεί έγκαιρα.
Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.
«Όλα αυτά πρέπει να είναι ζήτημα ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
19:51 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ - Μέρκελ - Ολάντ. Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

19:32 Κένι: Ο ελληνικός λαός υποφέρει
Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι’ αυτό απαιτείται μία άμεση συμφωνία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα και την ελπίδα» υποστήριξε χαρακτηριστικά. «Είμαι αρκετά περίεργος να ακούσω τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας» κατέληξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

19:25 H αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται έτσι ώστε να βρει μια λύση.
Θα εξαρτηθεί, πρόσθεσε, από το τι θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας.
19:24 Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, εάν υπάρχει καλή θέληση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
19:23 Φάιμαν: Ελπίζω σε κάτι συγκεκριμένο. Ελπίζω να είναι τόσο σαφές ώστε να μπορούμε να χτίσουμε κάτι πάνω του. Θέλω ένα πρόγραμμα και να δω μήπως αποφασίσω να δώσω κάποια γέφυρα. Αν δεν δω τις προτάσεις δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα γέφυρα. Δεν υπάρχει χρόνος.

19:02 Είμαι απαισιόδοξος σχετικά με την επιθυμία της Ελλάδας να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με πραγματικές προτάσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 

18:41 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 10:00. 

18:36 Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου : Δεν μπορώ να πω τι θα συμβεί στο μέλλον, έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να δεχθεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να παραμείνει στο ευρώ.

18:34 Ολάντ: Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Περιμένουμε τις προτάσεις της. Στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να επιδείξουν ευθύνη από την Ελλάδα, αλληλεγγγύη από την Ευρώπη και δράση σε άμεσο επίπεδο. Δεν μπορούμε κάθε 2 - 3 μήνες να ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Χρειάζεται και ταχύτητα. Έχουν εκφραστεί κάποιες προτάσεις σε επίπεδο Eurogroup προφορικά, αλλά δεν έχουν εκφραστεί στο σύνολό τους. Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για τους επόμενους μήνες μακροπρόθεσμα αλλά και κάτι πιο βραχύ. Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους όσο πιο γρήγορα.

18:30 Βέλγος πρωθυπουργός: Καθήκον του Τσίπρα είναι να καταθέσει προτάσεις  - Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο - Εάν ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να καταθέσει προτάσεις - Υπάρχει βούληση για συμφωνία 

18:26 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αθήνας, ο κ. Ομπάμα από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

18:13 Άγκελα Μέρκελ: Δεν έχουμε τη βάση ώστε να εξετάσουμε ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM - Δίχως αλληλεγγύη και δίχως τροποποιήσεις δεν μπορούμε να βοηθήσουμε - Σήμερα θα συζητήσουμε το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε - Μας μένουν ημέρες και όχι εβδομάδες - Θα ακούσουμε τι θα μα πεις ο Έλληνας πρωθυπουργός
18:13 Μέρκελ: Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και υπήρχε ένα σαφές όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε αλλά και χωρίς ανακατατάξεις. Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

18:11 Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχει σε λίγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση.

18:10 Στο κτήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης αφίχθη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Της Συνόδου θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

18:07 Eίμαι ακόμη αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

18:01 Ξεκίνησαν οι προσελεύσεις των ηγετών της Ευρωζώνης εν όψει της Συνόδου που είνα προγραμματισμένη για τις 19.30. Στο κτήριο της συνεδρίασης αφίχθη ήδη ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

17:59 Γιούνκερ: Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με ένα καινούριο έγγραφο, κάτι διαφορετικό. Του το έχουμε καταστήσει σαφές, το περιμένουμε. 

17:54 Δεν θα δώσουμε κανένα σήμερα προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη, δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

17:54 Γ. Ντέισεμπλουμ: Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις - Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση - Ο χρόνος είναι περιορισμένος - Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική - Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία - Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη

17:53 Ντέισελμπλουμ: Πιστέψαμε ότι θα υπήρχαν προτάσεις, υπάρχει μεγάλη πίεση χρονική - Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί οι Έλληνες θα μας έχουν στείλει τη νέα πρόταση.

17:47 Mόσχα: Κάτω του 50% ο κίνδυνος του Grexit
Κάτω του 50% ανέρχονται οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.

Ο Ρώσος υπουργός εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σημαντικός, αλλά δεν υπερβαίνει το 50%.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει αιτηθεί ενός πακέτου οικονομικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η χρήση οικονομικών πόρων της ομάδας των BRICS για τη βοήθεια άλλων χωρών βρίσκεται εκτός ατζέντας.

Τέλος, ο αξιωματούχος της Μόσχας διέψευσε ότι έχει προσκαλέσει την Ελλάδα να καταστεί το έκτο μέρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

17: 50 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Δείτε τις εδώ

17:45 Τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. 

17:40 Οι αφίξεις των ηγετών της Ευρώζωνης 

 

17:27 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Χωρίς πρόταση η Ελλάδα; 

Η Ελλάδα δεν κατέθεσε νέα πρόταση, λένε δύο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στον δημοσιογράφο των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ. Τρίτος αξιωματούχος των Βρυξελλών, που επικαλείται ο Σπήγκελ, λέει ότι η νέα ελληνική πρόταση έρχεται αύριο
 

Κυβέρνηση: Υπάρχει πρόταση, αντιμετωπίστηκε θετικά...
Αντιθέτως, κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επί του παρόντος ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει μία, τρόπον τινά, οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. «"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν «δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

Στο πλαίσιο αυτής της, σημερινής όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM και σύμφωνα με το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης.

 

17:11 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

17:02 Στο κτήριο της Κομισιόν προσήλθε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

17:01 Handelsblatt: Αίτημα βοήθειας από τον ESM θα καταθέσει η Ελλάδα
H Ελλάδα προτίθεται να καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να ληφθεί νέα οικονομική βοήθεια, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα νέου πακέτου βοήθειας από τον ESM.
Προς το παρόν βέβαια, διευκρινίζει η εφημερίδα, δεν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι του νέου προγράμματος βοήθειας.
«Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών είναι ενήμεροι για τις προθέσεις της Ελλάδας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ξεμένει από χρόνο.

16:49 Η Ελλάδα θα καταθέσει νέες προτάσεις «πιθανόν» την Τετάρτη λέε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταταδίδει το Reuters.
16:49 Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

16:45 Όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές η συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να έχει τελειώσει. Σε 30 λεπτά αναμένεται δήλωση του προέδρου Γερούν Ντέισελμπλουμ.

15:41 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση στις τράπεζες με «υπερβολικά γενναιόδωρους» όρους ή με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αναφέρεται σε έγγραφο, θέτοντας αυστηρούς όρους στις ελληνικές και άλλες τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν την έκτακτη ρευστότητα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ που παρέχει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, αύξησε τη Δευτέρα το haircut των ενεχύρων διατηρώντας την πίεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

15:10 Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ντόναλντ Τουσκ

Την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κόμματα μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παυλόπουλος παραθέτει την ανακοίνωση των αρχηγών και επισημαίνει ότι η κοινή αυτή απόφαση των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή συνιστά μια κρίσιμη ευκαιρία για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνης ώστε να επιτευχθεί μία οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία.

15:00 Όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, και συγκεκριμένα η εφημερίδα Il Messaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει σκοπό να προτείνει στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, σήμερα στις Βρυξέλλες, την έγκριση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της λιτότητας.

Όπως διαρρέει από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ρώμη, ο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να στηρίξει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δραστική μείωση της λιτότητας, αλλά επιθυμεί, σε αντάλλαγμα, να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει κάποιες βασικής σημασίας μεταρρυθμίσεις.

14:55 «Το Eurogroup θα συμβουλεύσει τη Σύνοδο. Έχουν επέλθει πολλές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, έγινε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μία λύση που να είναι κατάλληλη σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις χώρες. Δεν έχει εικόνα από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε μία νέα πρωτοβουλία και ελπίζω να είναι βιώσιμη. Κανείς δεν θέλει να ωθήσει την Ελλάδα εκτός τροχιάς τον επόμενο μήνα. Κανείς δεν θέλει Grexit. Η αλήθεια είναι ότι η Ιρλανδία ήθελε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη άρα εξετάζουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτή είναι η θέση μου. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και το πρόγραμμά της θα είναι βιώσιμο» δήλωσε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν.

14:48 Στουμπ: «Περισσότερο θα ακούσουμε σήμερα, δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα».

14:47 «Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα, πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους. Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους. Η πόρτα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει. Δεν εξετάζουμε δάνειο - γέφυρα. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.

«Δεν νομίζω ότι ένα άτομο μπορεί να επιφέρει την αλλαγή» είπε σχολιάζοντας την αποχώρηση Γ. Βαρουφάκη.

«Το σημείο - κλειδί είναι η ελληνική κυβέρνηση να μας πει τι θέλει μετά το δημοψήφισμα. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Εξετάζουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Εξετάζουμε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. Δεν εξετάζουμε Grexit» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

14: 37 «Περιμένουν βοήθεια από τους 18 αλλά πρέπει να ακούσουμε τι θέλουν να κάνουν και οι ίδιοι. Πρέπει να ακούσουμε τι έχει στο μυαλό της η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

14:27 Μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ και δήλωσε σκεπτικός, σχετικά με τη διαιώνιση της συζήτησης, η οποία -όπως είπε- είναι «καταστροφική» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. «Πρέπει να αποφασίσουμε κάτι όπως και να χει», κατέληξε.

14:18 ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Είναι καχύποπτες τώρα οι χώρες της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, οπότε δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτή τη φάση το ζήτημα του χρέους.

14:15 Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Θα ακούσουμε προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που είναι πρόθυμη να αναλάβει η Ελλάδα - Πολλά θα εξαρτηθουν από την ελληνική κυβέρνηση. 

14: 13 Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση

14:04 Ντομπρόβσκις: Δεν είναι πρόθεσή μας να υπάρξει Grexit. Αλλά, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

14:03 Ντομπρόβσκις: Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα μας παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών της Ευρωζώνης.

13: 54 Πιερ Μοσκοβισί: "Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ευπρόσδεκτος, τον ξέρω" 
 

13:44 Ντάισελμπλουμ για παραίτηση Βαρουφάκη: Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά πού βρισκόμαστε πολιτικά, μετά το δημοψήφισμα. Ευελπιστούμε να έχουμε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις. 

13: 39  Ντάισελμπλουμ: Μετά το δημοψήφισμα περιμένουμε να δούμε πώς βλέπει τα πράγματα η ελληνικη κυβέρνηση, θα ακουσουμε τις προτάσεις τους και μετά θα προχωρήσουμε βήμα προς βήμα.

 

12: 46 Live εικόνα από Βρυξέλλες - Η άφιξη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

12: 38 Le Figaro: Η Ευρώπη έτοιμη να πει όχι στην Ελλάδα‏

«Η Ευρώπη έτοιμη να πει όχι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Le Figaro, η οποία σε σημερινό της άρθρο σχολιάζει πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και το ηχηρό «Όχι» του ελληνικού λαού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα θεσπίσουν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

12: 05 Γκουρία: Υπερβολικό το κόστος ενός Grexit 

«Το κόστος μίας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υπερβολικά μεγάλο», τόνισε o επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία στο CNBC. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι των οποίων τα συμφέροντα διακυβεύονται, άνθρωποι πολύ σημαντικοί και έξυπνοι και όλοι τους θέλουν μία συμφωνία».

Εκτιμά ότι θα επιτευχθεί τελικά μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της που θα επιτρέψει στη μεσογειακή χώρα να παραμείνει στο ευρώ όπως σημείωσε.

«Γνωρίζουμε το κόστος ορισμένων εκ των λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το κόστος της απουσίας λύσης», υπογράμμισε ο 65χρονος επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Μια χρεοκοπία δεν συμφέρει ούτε την ίδια τη χώρα ούτε τους δανειστές της υπογραμμίζει. «Όλοι έχουν κάποιους περιορισμούς. Το μυστικό είναι να καταλαβαίνει ο ένας τους περιορισμούς του άλλου, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτούς».

11: 27  Η Μέρκελ με περικεφαλαία στην «Bild»: «Όχι άλλα δισ. στην Ελλάδα»‏

Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας απεικονίζει τη Μέρκελ να φορά περικεφαλαία του γερμανικού στρατού με την  ακόλουθη λεζάντα: 

«Σήμερα, χρειαζόμαστε μία σιδηρά καγκελάριο. Όχι άλλα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα».

  Τα πέντε σημεία που πρέπει να θίξει η Μέρκελ σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι τα εξής, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Bild":

1. Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα θεωρεί πως εφόσον οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς,  οι Ευρωπαίοι χάνουν χρόνιο με την Αθήνα, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει ένα Grexit.  

2. Όχι σε τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. 

3. Το τρίτο σημείο είναι ένα γρήγορο κούρεμα χρέους.

4. Ανθρωπιστική βοήθεια για τους Ελληνες και τέλος,  

5. Βοήθεια για τις ελληνικές επενδύσεις. 

Τα πέντε σημεία του σχεδίου που προτείνει η εφημερίδα στην Γερμανίδα καγκελάριο έχουν κάποια πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει το σχετικό άρθρο.  

Για την γερμανική εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το "όχι" των Ελλήνων στις προτάσεις των δανειστών και να ακολουθήσει σκληρή στάση απέναντι στους Έλληνες κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

11: 17 Σέλινγκ: Μην περιμένετε σήμερα συζήτηση για κούρεμα χρέους‏

«Το Grexit δεν είναι πιθανό», δηλώνει εκ νέου σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει πολύ χρόνο».

11: 04 De Zeit: «Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει ένα Grexit»‏

Η γαλλική κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «Γαλλογερμανική πρόβα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής» η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέτει σε κίνδυνο το δικό του πολιτικό μέλλον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήθελαν με τη χθεσινή τους συνάντηση να κάνουν μια πρόβα πριν τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, εκτιμά η Zeit.

Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να πλησιάσουν ο ένας τις θέσεις του άλλου, ώστε να μπορέσουν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο, προσθέτει η εφημερίδα. «Η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοικτή»: αυτή η φράση της Μέρκελ ήταν ο τρόπος της να πλησιάσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξακολουθεί να είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην Ελλάδα. Ο Ολάντ από την πλευρά του υποχώρησε στις απαιτήσεις του Βερολίνου λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να υποβάλει «σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις», αν επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ