Δεν θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός απόψε - Τους ζυγούς λύσατε - Ποια ονόματα ακούσθηκαν νωρίτερα

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα ανακοινωθεί σήμερα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός υποχρεωτικά θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις 39 απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Συνεχίζουμε κανονικά, ολοκληρώνουμε τη συμφωνία», ήταν η φράση του πρωθυπουργού, με την οποία οι συνεργάτες του κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων λόγω του ρήγματος που υπέστη το κόμμα του από τα 32 «Οχι», τα 6 «παρών» και τη μία απουσία κατά την προ ωρών καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στη Βουλή.

Αμέσως μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εκτός Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη. Μετατίθενται Σκουρλέτης, Δρίτσας. Μέσα Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι. Ερωτηματικό με καραμπόλες από πιθανή αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Πάνου Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

«Εκείνο που προέχει είναι η υπογραφή της συμφωνίας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμέσως μετά θα προσφύγει σε κάλπες. Για την ώρα ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες τοποθετείται το Φθινόπωρο, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ μένουν να γίνουν πολλά, καθώς και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Η 13η Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί ως πιθανή ημερομηνία με το εξής σκεπτικό : Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον  ESM. 

Ο ανασχηματισμός αναμένεται μετά την σημερινή  τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και αφού υπάρξει η πρώτη κίνηση από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας, με το άνοιγμα του ELA ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Άλλοι τον τοποθετούν αύριο, αφού ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και αναζητηθούν τρόπο διεύρυνσης της κυβέρνησης, όχι με πολιτικές συμμαχίες αλλά με συμβολικές τοποθετήσεις ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής.

Για την ώρα η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, αφού από τη μία αν πέσει η κυβέρνηση θα υπάρξει ζήτημα με τους δανειστές, ενώ από την άλλη φάση η ΝΔ είναι ακόμη σε φάση αναζήτησης αρχηγού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανακατατάξεις είναι πολύ πιθανές σε υπουργεία όπως τα Δικαιοσύνης, Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Παιδείας, που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα.

Δεν αποκλείεται δηλαδή η αντικατάσταση των κ. Παρασκευόπουλου και Μπαλτά. Δεν αποκλείεται να απομακρυνθεί και ο Γ. Κατρούγκαλος ενώ αμετακίνητοι φαίνονται οι Ν. Κοτζιάς από το υπ. Εξωτερικών φυσικά ο Ευκ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης, πιθανότατα ο Γ. Πανούσης και ο Π. Κουρουμπλής.

Όπως και να έχει ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και πέρα θα έχει μπροστά του τόσο την υπογραφή της συμφωνίας και την εφαρμογή του μνημονίου, όσο και 39 βουλευτές που θα καταψηφίζουν τα επόμενα νομοσχέδια και προετοιμαζόμενοι για κάθοδο στις εκλογές.

Δεν αποκλείεται ωστόσο ο πρωθυπουργός μέσα στο σαρωτικό ανασχηματισμό να βάλει πρόσωπα που τον στήριξαν στη συμφωνία προκειμένου να οδεύσει προς τις κάλπες.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ