Ντομπρόβσκις: «Η ευρωζώνη μπορεί να μπλοκάρει τη βοήθεια, αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα Bild απαντά σε ερώτηση για το εάν μπορούν πλέον οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με το ίδιο να σχολιάζει ότι τους τελευταίους μήνες η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να επανακτηθεί. 

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι το τρίτο πακέτο χρειάζεται στην Ελλάδα για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Διευκρινίζοντας ότι το Grexit δεν είναι στη ατζέντα κανενός από τα κράτη-μέλη, υποστηρίζει ότι όλοι μπορούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί».

«Μόνο αν έρθει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μπορούν να ανοίξουν ξανά θέσεις εργασίας και να πάρουν «ανάσα» οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», υπογραμμίζει.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, παρ' όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.

 

Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η ΕΕ θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.

Παράλληλα ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισεκ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε.«Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

 

Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επεσήμανε ο ίδιος. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ